Boktips: Crux

Reklame: boken er en gave fra forfatteren

Like før pandemien fikk jeg en e-post fra en Sven G. Simonsen, med «Bok du kanskje vil like» i emnefeltet. Ei venninne av han hadde tipset han om meg, for han hadde akkurat gitt ut en bok, Risiko, og hun hadde fulgt bloggen min noen år, og tenkte vi var en god match. I mars 2020 fikk jeg den boken i postkassa. I mars 2020 stengte Norge ned. Og derfor betyr forfatterskapet hans litt ekstra for meg. Fordi boken kom da den gjorde, og fordi den rett og slett var et lyspunkt og en deilig flukt fra nedstenging og bekymringer. Risiko, der altså. Les den, den er på Mammut-salg nå også.

Men det var ikke den jeg skulle skrive om, egentlig.

Sven er nemlig i ferd med å gi ut en ny bok, Crux! Og den kommer nå, to år etter, når samfunnet har åpnet igjen, og sånn sett markerer bøkene hans min vei inn og ut av pandemien. Det er litt spesielt og fint i seg selv, og takk til deg som satt oss i kontakt – det var definitivt en god match!

I Crux følger vi altså den samme hovedpersonen som i Risiko; beinharde Liv Eriksson. I starten var jeg litt bekymret for om jeg måtte huske den første for å henge med i bok nummer to, men forfatteren fletter inn akkurat nok til at man ikke trenger det – du trenger ikke engang å ha lest Risiko for å følge handlingen i Crux.

Dette er en thriller med samme spenning, og den samme nerven som i Svens første bok. Den skrives med en stødig og god penn, og er delt opp i korte kapitler som nærmest tvinger deg til å lese videre. Og videre. Og videre. For hva er det som foregår, egentlig? Hva har utviklingsministeren med den kriminelle gjengen å gjøre, og hva foregikk på Haiti etter jordskjelvet i 2010 – da Norge bidro med betydelige bistandsmidler til gjenoppbyggingen av landet? Og hvem står bak angrepet på t-banestasjonen?

Alle spørsmålene som dukker opp gjør deg sulten på svar, og historien drives stadig fremover fra ulike ståsteder. Det gjør det til en bok som er vanskelig å legge fra seg, og en du gleder deg til å plukke opp igjen.

Hvis du også vil plukke den opp kan du gjøre det fra 4. mars, da kommer den nemlig i butikken! Jeg ga Risiko en femmer, og det skal den her også få. Og så krysser jeg fingrene for at forfatteren skriver videre (men vi trenger ikke å få følge av en ny pandemi denne gangen :-))

Ps. Jeg har fått gleden av å være med på en digital bokturnè, så hvis du vil lese flere anmeldelser fra andre bokbloggere kan du søke opp #cruxkrimturne

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *