Prøver å bli avhengig

Jeg er grunnleggende lat og giddeløs, foretrekker å kose meg – som de fleste sikkert gjør. Velger gjerne behaget og komforten fremfor det motsatte. Særlig fysisk. Det kan med tiden bli et problem, sånn helsemessig, så med ujevne mellomrom tar jeg meg sammen. Løper en tur, trener litt styrke. Da det å jobbe fra et kontor var en greie, trente jeg fast to dager i uka. Det fungerte fordi jeg slapp å dra hjemom før jeg skulle på trening, jeg kunne bare ta heisen ned i kjelleren og la meg instruere og pushe i en gruppetime der. Ta heisen ned i kjelleren for å gå ned i en annen type kjeller, om du vil.

Nå når jeg har vært overlatt til meg selv har det sklidd helt ut. Sofa og søppelmat, latskapet låste seg og jeg rotet bort nøkkelen i all kosen. At klærne mine fortsatt passer er nesten et mirakel i seg selv.

Så kom jobben og inviterte oss med på den nasjonale «Sykle til jobben»-kampanjen, som i år handler om så mye mer enn å bare sykle. Bra for meg, for jeg hater å sykle – med mindre jeg skal fra A til B for en grunn. All aktivitet gir poeng i år, og for å tvinge meg selv enda tok jeg på meg rollen som lagleder for et lite lag i avdelinga jeg jobber i. Bedrifter og enkeltpersoner konkurrerer mot hverandre i tre måneder (kampanjen avsluttes i juni), og det er nå jeg håper noe skal skje med innstillingen min til trening!

Jeg håper at denne tvangsmessige treningen jeg nå driver med (som egentlig bunner i rent konkurranseinstinkt) skal gjøre meg avhengig. At det blir en vane og en selvfølge at jeg løper to dager i uken – minst – og slenger på en styrkeøkt i stua, en kveldstur her, en gåtur der – i tillegg. Nå har jeg holdt det gående siden 16. april, to dager FØR konkurransen startet til og med, og enn så lenge lever både løpelysten og motivasjonen! Så fornøyd, og stolt av meg selv hver gang jeg velger joggeskoa fremfor Netflix. Jeg har en venninne (hun med foten, vet du) som ER avhengig av å trene, hun blir rastløs og grusom uten, og jeg håper egentlig å komme dit. I en litt mildere variant, kanskje.

Noen kjappe tips som har hjulpet meg inn i nye treningsrutiner:

 • Nye sko! Løpesko er forbruksvare, og bør byttes ut med jevne mellomrom. Jeg gikk for en dyrere variant, Hoka, fordi føttene mine protesterte med løpeskader etter en tur i noen billigere sko. Etter at jeg begynte å trene i Hoka-skoene har jeg ikke kjent noe på smerter i det hele tatt
 • Treningstøy – overfladisk, men det hjelper på motivasjonen
 • Finn musikk du kan løpe i takten til. Jeg tror Spotify har egne spillelister for sånt, faktisk – så gjelder det bare å finne hvilken rytme som passer for deg og formen din
 • Alliere deg med noen. Jeg er så heldig at jeg ble dratt inn i en konkurranse via jobben, men man kan jo lage sine egne konkurranser/utfordringer også. Avtal å gå en tur hver uke med en venninne over telefonen, for eksempel. Eller at dere skal trene x antall ganger. Det finnes jo så mange flotte apper for sånt i det herrens år 2021, hvor dere faktisk kan følge med på hva den andre gjør

I dag er jeg så støl at jeg gir opp. Ikke nok med Sykle til jobben-konkurransen, jeg har meldt meg på et forskningsprosjekt også. De skal forske på arbeidsgivers tilrettelegging for trening, så jeg har fått noen økter jeg skal bryne meg på her hjemme. Ingen skal si jeg ikke gjør en innsats for å bli et treningsmenneske, hvert fall!

Trener du? (Og da mener jeg alt fra 10 min på stuegulvet, en gå tur i solnedgangen til maraton og crossfit, altså. All bevegelse bidrar!)

9 kommentarer

 1. Elisabeth

  Nærmeste jeg kommer trening om dagen er å gå til og fra barnehagen til guttungen 2 ganger om dagen (turen er ca. 1 km tur/retur, så da blir det ca. 2 km pr. dag). Det er ikke hver dag jeg orker å gå 2 ganger, og det er ikke hver dag jeg orker å gå i det hele tatt :-p er gravid med termin i begynnelsen av juni, og sliter med bekkenløsning, så derfor ganske lave ambisjoner hva gjelder trening om dagen. Men når ungen er født håper jeg at bekkenet er mer eller mindre seg selv igjen, sånn at jeg ihvertfall orker å litt lengre trilleturer hver dag 😀

  1. supermarie

   Fullt forståelig! Man skal være fornøyd med alt man orker og får til, tenker jeg <3 Lykke til med innspurten!

 2. Camilla

  Spanderte på meg HOKA-sko jeg også da jeg trengte nye løpesko i påska, og er veldig fornøyd hittil! Har alltid trent i «vanlig» mengde, men vurderer sterkt en coach for å få mer ut av trening og kosthold! 🙂

  1. supermarie

   Ja, de er gode! Hørtes veldig deilig ut med en coach, kunne trengt en sånn selv, ass. Haha!

 3. Jaaa!! Har samme type mål som deg. Har sjukt lyst til å bli GLAD i å jogga! Så eg gjorde som deg, kjøpte nye sko! Eg hadde gamle slitte Adidas som eg brukte på fyrste joggetur, akutt beinhinnebetennelse eyterpå. Føltes som ein straff kjøpte meg nye sko, og no er det nesten kjekt å jogge. Nye tightsar(wearefit, fordi.. influenced og jækla bra). Så, no er eg ein sånn som tar meg ein joggetur når mini er lagt, eller ei økt på treningssenteret som ligg nesten vegg i vegg med barnehagen, sånn at det liksom er FOR dumt å reise heim og legge seg på sofaen i stedet for å ta seg ei lita økt etter levering. Så eg seier ja til meir løpeinspo osv!

  1. supermarie

   Åh så gøy! Akkurat samme her – ble influenca til både wearefit og icaniwill, haha! Men de er jo faktisk så digge, de tightsene. Glad for at vi hvert fall er to i samme båt – alltid morsommere å ha sånne prosjekter «sammen» med noen! Heia oss!

 4. Pernille

  Det begynte med latskap (selvfølgelig). Ei venninne og jeg avtalte å gå tur «med hverandre» over tlf 1 x pr uke. Venninna sklei ut, men jeg er blitt den gærne kjerringa som går og går. Nå går jeg alt fra 4-10km om dagen. Hjelper på samvittighet og kondis. Og – jeg skriver under på Hoka! Fader, så bra de er! 🙂

  1. supermarie

   Fantastisk at du klarte å holde det gående (hehe) på egenhånd, da! Hørtes deilig ut <3 Og JA, de er supergode!

 5. Solfrid

  Så herleg!

  Gåturar og sporadisk klatring er mi trening for tida. Har óg lyst til å bli i løping, men har ikkje funne fram skoa endå. Mest lyst til å løpe inne pga astma, men no byrjar det jo bli varmt ute så det går ann! Treningssenteret her er stengt endå (sjølv om det er 0 smitte på 2-3 måneder i kommuna…) og huset er så lite. Tenk om eg hadde vore like god på trenings som eg er på unnskyldningar! 😀
  Blir påvirka til Hoka-sko snart eg óg no.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *