Notert

Det var dette jeg fraværende noterte meg mens gynekologen fra sykehuset snakket i den andre enden av telefonen. Før jeg visste at det het konisering, uten «j». Før det gikk opp for meg hva hun faktisk sa.

#SjekkDeg, ropte Thea Steen, en journalist og skribent på min alder som frontet kampanjen til Kreftforeningen akkurat på den tiden jeg selv ble gammel nok til å burde sjekke meg. Så jeg sjekket meg.

Og sjekket meg igjen tre år senere, som man skal, i 2019. Da fant legen noen celleforandringer, forandringer som vanligvis normaliserer seg når du tar HPV-vaksinen, sa han. Så jeg tok den, og testet meg på nytt i fjor.

Det hadde normalisert seg. Den vanlige celleprøven så fin ut, men det var allikevel noe sykehuset reagerte på ved prøvene mine – de ønsket at jeg tok en grundigere undersøkelse hos dem. Så da gjorde jeg det, i desember. Biopsi? Er det det det heter?

–Det var godt at vi tok den ekstra sjekken, sa gynekologen da hun ringte meg for et par uker siden og ga meg beskjeden. Jeg nikket stille, uten at hun kunne se det.

Der fant de det, nemlig. Høygradige celleforandringer, og nå blir jeg kalt inn til konisering – de skal fjerne en del av livmorhalsen for å hindre at det utvikler seg til kreft.

Hodet mitt er naturligvis fylt av «tenk om» og «hvis ikke», og jeg er så takknemlig for et helsevesen som følger opp, for kampanjer som #SjekkDeg – og for Thea, som brukte stemmen sin helt til den stilnet og hun mistet livet til livmorhalskreft i 2016. Jeg hadde mest sannsynlig aldri sjekket meg i utgangspunktet, hadde det ikke vært for henne.

Nå vil jeg bruke min egen stemme til å være hennes ekko og minne deg på at du må huske å sjekke deg, du også. Undersøkelsen tar bare noen få minutter hos legen din, og den kan være livsviktig. Bokstavelig talt. Sjekk deg!

?

20 kommentarer

 1. Takk for påminnelse og for at du velger å dele <3 Lykke til, håper alt går fint med det nye ordet jeg akkurat lærte meg.

  Har heldigvis en god fastlege som spurte om hun skulle ta celleprøve mens hun «allikevel skulle inn der» under en legetime, haha. Neste gang blir til neste år!

  1. supermarie

   Selv takk! <3 Så bra at du passet på – det er så viktig!

 2. Solfrid

  Åh, så bra du sjekka deg og det er oppdaga! Masse lykke til <3
  Og så bra du skriv om det, då blir du ein mini-Thea, så viktig!

  1. supermarie

   Tusen takk! <3

 3. Takk for at du er en så viktig og fin og varm stemme. Takk for påminnelse. Håper du har det bra og at «konjisering» går fint.

  1. supermarie

   Selv tusen takk! <3 Haha, konjisering :’)

 4. Takk for at du deler og gir meg et spark til å ta den sjekken. Jeg fylte 25 i fjor har bare utsatt og utsatt å bestille den legetimen. Bestiller time i dag. Takk igjen for at du deler. Det er så viktig.

  1. supermarie

   Så glad for at du tar den telefonen <3

 5. Camilla

  <3

 6. Jeanette

  Jeg har også sjekket meg jevnlig på grunn av Thea, og selv om det bare var ett års tid siden sist jeg tok den gang takket jeg ja til ny sjekk i 2019 siden jeg likevel var hos gynekologen (sjekk 6 uker etter fødsel). Da fant de 3.grads celleforandringer (grad 4 er kreft) som da altså hadde skjedd på 1 år. Jeg ble konisert i mars 2020 (de fjerner fra livmorhalsen altså, ikke livmoren :)). Koniseringen går kjemperaskt og er ikke vondt! Skal snart inn til kontroll etter koniseringen, og håper alle dumme celler fortsatt er borte.
  Lykke til <3

  1. supermarie

   Auf, så glad du tok den sjekken og for at de oppdaget det! Det er så skummelt at kroppen steller i stand sånt uten at vi er klar over det, haha. Takk for gode ord – da gruer jeg meg litt mindre <3 Lykke til du også!

 7. Susanne

  Takk for påminnelse! Lykke til <3

  1. supermarie

   Takk! <3

 8. Kristine

  Jeg var gjennom samme runde nå rett før jul. Celleprøve, biopsi og konisering og ny celleprøve om 3 måneder.
  Jeg et glad jeg sjekket nå, selv om det var litt skummelt.
  Og koniseringen er veldig raskt gjort. Og ikke vondt 🙂

  1. supermarie

   «Godt» å høre fra noen som har vært gjennom det samme <3 Takk for oppmuntringen!

 9. Takk for påminnelse! Måtte inn å sjekke når jeg tok sist, og det var i mars 2018. Tiden flyr, så nå er time til ny prøve bestilt.
  Lykke til med konisering <3

  1. supermarie

   Så bra <3 Tusen takk!

 10. Så flott at du bruker stemmen din til dette, Marie! Jeg gikk fra fin celleprøve til grad 3 med celleforandringer i løpet av fire mnd. Hadde conisering i sommer, med selvvalgt narkose. Det gikk veldig fint! Den neste celleprøven var fin, men nå har jeg oppfølging hvert halvår. Noen leger sier det holder med én gang i året, men min historie viser at det kan utvikle seg raskere. Klem

 11. Flott at du deler, Marie! Jeg vet hvordan du har det, jeg var gjennom det samme i fjor. Var inne til inngrep på Rikshospitalet i slutten av april, og til oppfølging nå i november, og det så ut til at de hadde fått med seg alt! Nå har jeg også nettopp fått siste dose av HPV-vaksinen, så det ikke skjer igjen. Godt å ha det bak seg. Hele prosessen kan føles forvirrende, skummel og strevsom, men det er jo så verdt det – systemet fungerer, nå slipper vi å få kreft, det er helt fabelaktig. Om du har noen spørsmål angående koniseringen, eller bare vil snakke litt, kan du alltid sende meg en melding. Dette kommer til å gå fint, det er jeg helt sikker på!

  1. supermarie

   Tusen takk, Synne! Så glad for å lese at de ble kvitt alt – jeg håper det skjer i mitt tilfelle også <3 Og TAKK, det skal jeg gjøre! Stor klem

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *