Boktips: Jeg føler meg uvel

Denne har jeg ønsket meg lenge. Helt siden Jeg føler meg uvel av Ole Robert Sunde fikk en sekser i VG og femmer i Dagbladet, tenkte jeg at jeg måtte ha den. Den handler om døden, og jeg fascineres stadig over alt som handler om døden. Ikke fordi jeg er så mørk til sinns, men fordi jeg vil forstå det uforståelige med at mennesker bare blir borte.

Tidvis er boka god. Den beskriver mange av de tankene man gjør seg etter å ha opplevd døden på nært hold, etter å ha mistet en av sine nærmeste. Det at man alltid leter etter den avdøde i alt og alle rundt deg. Ser etter tegn på at han eller hun er tilstede, på en eller annen måte. I en eller annen form. Den beskriver det rare med at vi kan ta 40 år med ekteskap for gitt (for å ta hans eksempel), uten å tenke over at den du elsker plutselig kan bli borte for deg. 40 år hvor alt er en selvfølge. Og så kommer tre år med sykdom (kona hans døde av kreft), hvor hvert eneste øyeblikk betyr noe og ingenting er en selvfølge. Sånn er det for de fleste av oss, vi lever livet som om alt har en evighet – og nekter å forholde oss til at ingen og ingenting varer evig.

For å beskrive boka enkelt er det cirka 200 sider med tankespinn, uten at den er delt opp i kapitler. Tankene ofte tenkt mens han er på vei fra et sted til et annet, i kollektivtrafikken. På en buss, på et fly, på et tog. Og noen av tankene hans er jeg med på, kjenner meg igjen i. Godt beskrevet.

Men så kommer det noen rare sider hvor tankekaoset rett og slett blir litt for mye for meg. Det er som om han hopper opp et nivå, og det blir litt… over hodet mitt? Noe jeg ikke er i stand til å fatte, og kanskje er det egentlig godt skrevet – god litteratur, og at jeg bare leser det helt feil – mangler noe for å lese det riktig. Altså, boka har fått en sekser – det må være noe jeg ikke forstår, når jeg ikke klarer å forstå den sekseren. Flyvende fartøy med Bach (komponisten) som ligner på Per Sandberg, Erna Solberg og i neste øyeblikk har hundeører – det ble bare litt for mye for meg.

Boka er tidvis god, men i sin helhet? Ikke noe for meg.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *