Økonomisk omplanting

Jeg som koste meg SÅ mye med å følge med på fondene mine, med helt oppi 21% avkastning på det beste. Jeg klarer ikke å pakke hodet mitt rundt hvordan fond fungerer, men jeg elsket å se de grønne tallene bak beløpet mitt. Tre ulike fond, alle gikk i pluss så det sang – over lang, lang tid og det var så fantastisk tilfredsstillende å se pengene mine vokse!

I dag fikk jeg e-post med en anbefaling om å selge alt sammen, fordi banken jeg kjøpte fond gjennom (Gjensidige Bank) selv har blitt solgt (til Nordea), og jeg må flytte pengene mine over i en ny en for å kunne fortsette fondssparingen.

Greit det, tenkte jeg, helt til jeg logget inn i den banken jeg vanligvis bruker og ikke skjønte en DRIT. De tre fondene som ga meg så mye i avkastning finnes jo ikke i oversikten til banken min? Trodde fond var fond, jeg, og at alle banker tilbyr de samme mulighetene, men tydeligvis ikke, da. Så nå må jeg begynne helt på nytt, kjøpe fond jeg overhodet ikke kjenner og sparegrisen i meg føler seg plutselig som svidd bacon.

Finans er vanskelig, ass. Selv for meg som jobber innenfor bransjen(-ish). Jeg liker ikke å plage de dresskledde kollegaene mine med mine egne forvirrede finanstanker, men i morgen tror jeg jeg skal krype til slipset og be om råd. For de pengene jeg nå får etter å ha solgt fondene mine tilhører Marie 72 år, og jeg må finne et lurt sted å plassere dem mens jeg venter på henne.

Fikk forresten en tusenlapp i avkastning på cirka tre år, jeg aner ikke om det er bra eller dårlig, men «alle» sier at pengene gror bedre i fond enn på sparekonto i disse dager (hvis du skal spare langsiktig), så jeg stoler på dem. Kunne bare ønske de kunne fortsatt å gro der de var, økonomisk omplanting er altfor slitsomt for hodet mitt.

Skulle til å avslutte innlegget med å spørre om dere sparer i fond, men herlighet – hvor uinteressant var ikke det temaet her, egentlig. Sorry, måtte bare bli kvitt det tankemessige ugresset mitt et sted (ferdig med plante-metaforene mine nå).

Hva gjorde dere i helga, æ?

12 kommentarer

 1. Jeg sparer i aksjesparefond og skjønner absolutt ingenting! Så jeg lar bare pengene stå frem til jeg synes det har blitt god nok avkastning på det

  1. Haha, godt å vite at vi er flere med samme tilnærming!

 2. Bakgrunnen for hvorfor jeg følger deg er fordi jeg vant 2 kinobilletter av deg så antok at dette kunne du inn og ut. Hvertfall når du gir bort Kinobilletter i hytt og gevær ;).

  Jeg har en datter på nå 7 som har ca 2-3 månedslønner i fond. Disse overførte jeg og satt inn på høyrisiko-fond 1/1-18. De har steget med 6,99% hittil (noe som er helt greit). (Alt mer enn 2% er veldig bra.). her skal de stå til hun blir 21 (eventuelt etter russetiden :P)

  Sjekk også pensjonen din (dette kan du gjøre på NAV) angående hvor pensjonen din er plassert. Det å ha de på en «trygg» konto som gir deg 2% pr år er litt lite når man kan tjene mer, dog KAN er ett ord du må legge merke til. Ting KAN gå til skogen hvis ting over dammen velger å gå skeis.

  Når du har lært litt rundt dette, så tror jeg mange av dine lesere ville satt pris på en kjapp blogg-post på hva ekspertene dine mente. Tror pensjon er noe de færreste i 30`årene tenker på ..

  1. Å, nei, fondssparing blir jeg aldri klok på – men jeg prøver stadig å forstå, hehe. Oi, så bra! Ja, risikoen ved aksjer og fond har jeg skjønt, faktisk. Jeg skal definitivt prøve å fortelle mer underveis i dette spareeventyret mitt! Sparing og pensjon er viktig – selv om vi er unge 🙂

 3. Har nettopp begynt å spare i fond og skjønner heller ingenting. Prøver også å finne ut av det med å samle all pensjon hos en istedetfor hos 6 forskjellige (hatt mange forskjellige jobber gitt..), men det skjønner jeg enda mindre av! Så du må gjerne dele tipsene du får fra ekspertene 🙂

  1. Åh, føler’n. Dette ER så forvirrende! Ja, skal holde dere oppdatert <3

 4. Du må gjerne dele eksperttips! Har som nyttårsforsett å begynne å spare litt i fond, men er jo helt grønn(var så mye plantemetafor her nå) på det området…

  1. Det skal jeg gjøre (hvis jeg forstår dem selv, da. Haha) <3

 5. Forloveden begynte å spare i fond for ca. et år siden og prøver å lære meg litt her og der, for det er jo interessant (og som du nevner, virker det som «alle» anbefaler det for sparing), men jeg forstår helt ærlig ikke så mye. Nyttårsforsett for 2020 kanskje, å sette opp fondsparing?

  Håper du har en strålende start på uken!

  1. Nei, det er vanskelig, ass. Men et veldig godt forsett! <3 Tusen takk og takk det samme!

 6. Fondene du har hatt finner du kanskje hos Nordnet? de har det meste, så om du ønsker akkurat de samme fondene du har hatt så ville jeg sjekket der

  1. Takk for tips! Skal sjekke!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *