Tre dokumentarer

Alle ligger på NRK TV:

Brennpunkt – Fallet

Den handler kort fortalt om Bergljot som falt i trappen på jobb og ble lam, og vi følger hennes kamp mot systemet for å få leve et selvstendig liv i tiden etterpå.

HerreGUD, for en provoserende dokumentar. Ett av behovene hennes er brukerstyrt personlig assistanse (BPA), som regjeringen har gitt kommunene 500 millioner (!) kroner til å få på plass – men fordi pengene ikke er øremerket BPA kan kommunene velge å bruke pengene på noe annet istedet.

Åja!

OK.

Selv FN har kritisert Norge for brudd på menneskerettighetene når det kommer til akkurat det punktet, at kommunene selv får velge. At BPA er en rettighet Norge ikke tilrettelegger for godt nok. Orker ikke gjengi alt, bare se dokumentaren.

Jeg kan ikke huske sist jeg ble så sint av å se noe på idiotboksen, det er sikkert fordi følelsene av våre (eller MAMMAS, det utenomjordiske vesenet av en kvinne <3) egne kamper blander seg med det jeg ser på skjermen.

Som da mamma måtte kjempe seg til (!!!!) omsorgslønn for å kunne ta vare på pappa i den grad hun kunne, uten at det gikk utover økonomien vår. Du kan banne på at kommunen sparte titusenvis av penger på at mamma tok på seg jobben selv, en jobb som går langt utover hva som «kreves» av en ektefelle, men om hun skulle få lønn for alt hun gjorde? Njæææ!

(Hun vant til slutt – når de sendte en person som kom fysisk hjem til oss og faktisk fikk SE alt mamma gjorde for pappa. Da vant hun omtrent på dagen! Det sier litt om hvor berettiget den omsorgslønnen hun måtte kjempe seg til faktisk var i utgangspunktet)

Eller da pappa plutselig fikk avslag på søknaden sin om å få dra til et rehabiliteringssenter som var spesialister på hans type MS – «for han var jo så syk at han ikke ble noe bedre av å være der allikevel, og han får det sikkert ikke noe verre av å bli hjemme heller». Da hadde han allerede vært på rehab tre ganger tidligere, før han plutselig ble nektet. Og det etter at det ble erklært at «rehabiliteringstilbudet i Norge skulle styrkes».

OK.

Den såkalte «styrkingen» innebar at kommunene (høres det kjent ut, ja?) skulle overta ansvaret for rehabiliteringstilbudet. Historien gjentar seg der, altså. Først rehabiliteringstilbudet, nå BPA*.

Nei, nå må vi over til neste dokumentar før jeg seriøst kaster tastaturet veggimellom.

Innafor – Klimarebellene

Programlederen Vilde følger aktivistgruppa «Extinction Rebellion» i et halvt år, mennesker som er villige til å gå i fengsel for klimasaken.

Folkeopplysningen – episodene «Konspirasjonen» og «Sosiale Mehdi»

Både skremmende og fascinerende begge to! (Sorry, skrev meg litt tom øverst i innlegget, hehe)

Har dere sett noen av dem? Eventuelt noen andre dokumentarer dere kan anbefale?

*må bare legge til at jeg skriver ut fra egne opplevelser, oppfatninger og følelser. Aller mest følelser.
Jeg har ikke undersøkt lover og regler og vedtak og what not, så det kan godt hende at systemet er bedre enn det fremstår, og eventuelt bedre enn det var da pappa var syk (det håper jeg).

Jeg tar bare utgangspunktet i det som kom frem i Brennpunkt-dokumentaren + egne erfaringer som pårørende. 

2 kommentarer

  1. Camilla

    Takk for tips! Byråkratiet altså:((( All ære til moren din!

    Anbefaler Explained på netflix, 20 minutters ep om ulike temaer, alt fra vannkrise, til tattovering og pirater. Tell me who I am på netflix, et tvillingpar, hvor han ene mister hukommelsen i en ulykke, og må lære alt på nytt, inkludert hvordan hele barndommen hans var. Og matsjokket på NRK, morsomt, og fælt å tenke på hvor mye mat som kastes:(((

    1. supermarie

      Tusen takk for tips! De må jeg sjekke ut.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *