Boktips: Blå

Reklame: sponset bok / Aschehoug

Jeg fikk lest så mye på ferien – jeg hadde med meg fire bøker, og tenkte at èn bok per uke måtte vel holde. Men neida! Jeg gikk tom en uke før ferien var over, så neste gang må jeg ta med flere. Og nei, ikke prøv å overbevise meg om lesebrett eller lydbøker. Jeg er og forblir et bokmenneske.

Maja Lunde sin Blå var én av bøkene jeg slukte. Jeg henger litt etter, jeg veit, for hele verden har oppdaget henne for lenge siden. Men bedre sent enn aldri, det må jeg virkelig si. For denne var BRA.

Boken tar for seg to ulike historier. Den ene handler om Signe, en eldre kvinne med en båt i Norge i 2017. Vi følger hennes liv i både fortid og nåtid, om hennes lidenskap for havet og naturen, og kjærligheten til en mann hun som eldre prøver å finne igjen.

Den andre historien foregår i Frankrike i 2041. Klimakrisen vi ser begynnelsen av nå, har kommet mye lenger. Det finnes ikke vann, mennesker er på flukt fra heten og tørken og vi følger David og datteren hans som kommer seg til en flyktningleir og forsøker å overleve der.

Jeg skal ikke legge ut om så mye mer – bare les den. Maja skriver så fengslende, historiene er troverdige og gode og boken er vanskelig å legge fra seg på sin måte. Jeg gleder meg allerede til å lese Bienes historie (den første boka i denne klimakvartetten), og Przewalskis hest (bok nummer tre), for jeg har hørt at de er skrevet i samme stil.

Har du lest Maja Lunde enda? Eller hva leser du akkurat nå?

6 kommentarer

 1. Annemarie

  Maja Lunde er en utrolig god forfatter! Har lest både Bienes historie og Blå (og Snøsøsteren, den adventsboka). Likte de utrolig godt, selv om jeg ble enda litt mer engstelig for klimaendringene.

  1. supermarie

   Ja, hun skriver så bra – og så skremmende!

 2. Camilla

  Leste Bienes historie i sommer, visste ikke at det var en «triologi», så må få lest de andre og:D Akkurat nå leser jeg biografi om Sonja Wigert, ble hekta etter å ha sett Spionen på kino. I tillegg til Aldri Aldri Aldri, om å ikke ønske seg barn når man har alt det andre «på stell».

 3. Jeg leste Bienes historie for noen år siden og har Blå liggende som lydbok. Syns Bienes historie var veldig «amerikansk», var litt rart det var en norsk som skrev, aner ikke hvor jeg fikk det fra. Kanskje noen sa det og så ble jeg bare enig langsmed?

  Jeg har akkurat lest ferdig Bjørnstad av Fredrik Bachman. Aldri lest noe av han før, denne skal visst være annerledes enn de andre. Mindre tull og tøys, mer alvorlig. Jeg kan si med alt jeg eier og har av ord i meg at Bjørnstad ga meg absolutt ALLE følelsene jeg har i meg, kanskje enda mer enn meg bevisst… Til tider orka jeg ikke lese, det var ikke plass til mer følelser, jeg bare… Kunne kjenne hulkene bare strømme på når jeg prøvde lese den siste delen. Vurderte litt å droppe lese, det får gå som det går, men kunne jo selvfølgelig ikke det. Men ja…Og det er SÅÅ positivt, altså, jeg har aldri lest en så emosjonelt gripende bok…

  Handler om Bjørnstad, en bitteliten svensk by som har et veldig bra hockeyteam. Men det er lite om hockey, men det er så intenst med samhold og stolthet og rettferdighet og håp og drømmer og vennskap og….. Etterhvert skjer det noe som setter hele bygda i krise. Måten han skriver om en by som overveldes av stolthet, til en by som knuses rundt dem, hvor rettferdighet og samhold blir utfordra….. Den slo meg overende, tror jeg må ha lang pause før jeg går i gang med bok 2. I just cannot.

  1. supermarie

   Åh, okei, DU er god på å selge inn bøker – denne fikk jeg SÅ lyst til å lese! Elsker bøker som får meg til å føle. Takk for tips!

 4. Solfrid

  Eg tenkte på dette i går, at eg skal jammen meg levere inn bøkene eg har hatt i sikkert eit år (jada..) på biblioteket og få lånt meg desse for får lyst til å lese dei etter alle dei gode omtalane!

  Bøkene som ikkje har blitt lest på over eit år er gamle klassikere som «alle» burde lese i følgje ei liste eg fann ein gong for fleire år sidan. Har fått lest nokre, men så stoppa det opp gitt. Kanskje seinare!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *