Tyven, tyven skal du hete

Gratulerer med dagen! Min første nasjonaldag utenlands, det var en opplevelse det óg. Jeg følte meg rimelig creepy når jeg i går kveld saumfarte Facebook etter 17. mai-arrangementer i Praha, og møtte opp på studentenes markering i Kampa park i dag. Som en happy hangaround ingen kjente eller la merke til, haha. Men det var godt å se bunader og norske flagg, de hadde til og med et eget kor som fremførte nasjonalsangen helt nydelig! Jeg fikk alle ingrediensene denne dagen pleier å ha, storfornøyd med dét.

Utenom den lille markeringen har dagen gått med til å utforske byen enda mer. Jeg skal lage en guide senere, med alt vi har sett!

Og SÅ! Har jeg gått i en turistfelle for første gang i hele mitt liv. Jeg har klart meg gjennom seks måneder på verdensreise og førti ulike land, uten å ha blitt frastjålet en eneste cent. I dag ga jeg fra meg 2000 tsjekkiske korunas til en tyv, på åpen gate, midt på lyse dagen. Haha!

Vanligvis er jeg ekstreeemt skeptisk til alt og alle når jeg er på reise, helt på grensen til paranoid, og hjernen min slo alarm i dag også, i det sekundet 2000-seddelen min byttet plass med to nye sedler, men da var det for seint.

Jeg hadde akkurat tatt ut penger fra minibanken, da det kom en mann bort som snakket plettfri engelsk, og lurte på om jeg kunne være så snill og veksle 2000-lappen min med hans to tusenlapper. Han hadde en stor bunke med sedler, og i et svakt og naivt sekund tenkte jeg at han ville vel bare veksle så han slapp å ha så sjukt mange lapper. Han var rimelig kjapp i bevegelsene da jeg nølende rakte frem pengen min, og med det samme han var borte snudde jeg meg til mamma og sa «jeg håper han ga meg ekte penger nå…?»

«This is nothing!» sa kelneren jeg skulle betale til litt senere på kvelden, mens han viftet med den ene tusenlappen jeg hadde gitt han. «I’ve been scammed, haven’t I…?» smilte jeg matt til svar. «Did you exchange money on the street? Don’t do ANYTHING on the street, not in Prague», svarte han og sa at de to sedlene jeg hadde fått muligens var fra Hviterussland. De har hvert fall INGEN verdi her i Tsjekkia.

Jaja. Jeg er så imponert over tyvens sleipe metode at jeg nesten unner han de 800 norske kronene han fikk fra meg. Og litt irritert på meg selv, for at jeg ikke lyttet til den nødbremsen som skrek i hodet mitt akkurat da pengene byttet eier. Men – det kunne vært verre! Og forhåpentligvis kan dere lære av min feil; aldri veksle penger med fremmede mennesker på gata, spesielt ikke når du ikke kjenner sedlenes utseende. Jeg ante jo ikke hvordan en tsjekkisk (eller hviterussisk) tusenlapp så ut, jeg. Nå vet jeg, da. Og nå har jeg (kanskje?) to tusenlapper å bruke i Hviterussland, tar det som et tegn på hvor jeg skal reise neste gang. Neida.

(Joda)

Hvordan var deres 17. mai?

2 kommentarer

  1. To hviterussiske tusenlapper er ikke verdt mye, dessverre. Kanskje noen få kroner. Leit å høre at du ble lurt, men takk for at du deler, så blir vi alle litt smartere! Fortsatt god tur!

    1. supermarie

      Haha, nei, cirka åtte norske kroner :))) Men, livet går videre! Tusen takk! <3

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *