Friheten er ikke gratis

GRATULERER MED FRIGJØRINGS- OG VETERANDAGEN!

Åttende mai. Hvert år på denne dagen går jeg rundt i vårt lille land litt forsiktig, litt unnskyldende, litt som jeg ville gjort i en trang, liten butikk full av skjøre glassgjenstander. Livredd for å komme borti noe, redd for at noe skal gå i stykker rundt meg. Jeg har nesten en sterkere følelse i kroppen på denne dagen, enn på grunnlovsdagen. Så takknemlig for friheten vi har, og som vi aldri må ta for gitt. «De kjempet, de falt, de gav oss alt». Jeg har skrevet det før, men jeg skriver det igjen; er det én historisk hendelse jeg gjerne ville ha opplevd hvis jeg kunne reise tilbake i tid, så er det frigjøringen av Norge i 1945. Tenk deg den følelsen, stemningen i gatene, den lettelsen og gleden som vi bare får tak i ved å oppleve den selv. La oss håpe vi aldri får oppleve den selv.

Åttende mai hedres også veteranene våre, som mange kanskje tenker at «kjemper en krig som ikke er vår der ute i verden et fjernt sted». Det er ikke sånn. Jeg kom over dette blogginnlegget tidligere i dag, skrevet av Espen Haugeland, veteran og mottaker av Krigskorset med sverd. Les det! Han skriver om «krigsforsikringen» norske soldater betaler på vegne av oss alle. Vi bidrar med støtte til våre allierte, for å sikre at vi selv får militær hjelp dersom det noengang skulle skje oss noe. Lille Norge.

Som Joachim Rønneberg , motstandsmann og veteran fra andre verdenskrig, sa en gang; friheten vår er ikke gratis. Aldri glem det.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *