Reisefeber i en verden som har feber

Reklame: KLM / sponset flyreise Oslo – Lima

Lørdag og bare én uke til før jeg forlater redet igjen. Påske i Peru! Vi skal til Lima, og har bestemt oss for å stort sett bli i Lima.

Planen var egentlig å reise sørover, til Cusco, og gå opp Rainbow mountain – et helt spesielt fjell dere måå søke opp hashtaggen til på Instagram, hvis dere ikke allerede har gjort det. Det hadde vært et eventyr å oppleve det, men det blir for liten tid. Bare bussturen fra Lima tar to-tre dager, og vi skal rekke å gå fjellet før vi må bruke to-tre dager på å komme oss tilbake til Lima igjen. Dét – sammen med noen YouTube-filmer som viser at fjellet på en dårlig dag kan se ut som et grått, hvilket som helst annet fjell, og ikke det fyrverkeriet av farger som Instagram viser oss, gjorde at vi la om planene. Det hadde vært så kjipt å bruke så mye tid og stress på å komme seg til noe som kanskje kan bli en liten skuffelse – alt etter hvilket vær vi får.

Apropos vær og klima; jeg føler på det jeg også, stadig mer, det at jeg reiser så mye rundt i en verden som lider under menneskeheten og alt vi har utsatt og fortsatt utsetter den for. Jeg flyr ikke tankeløst omkring, det stikker i samvittigheten, det gjør det. Jeg gjør det jeg kan her hjemme for å kompensere; sorterer, lever et liv uten bil, skal ikke ha barn (studier fra 2017 viser at det å ikke få barn har størst klimaeffekt på sikt, bil på andreplass og flyreiser på tredje (kilde: dn.no), jeg gjenbruker mye og kjøper lite og spiser mindre kjøtt. Men reising kommer jeg ikke til å klare å slutte med. Det går ikke.

Men når jeg først reiser hjelper det litt å vite at selskapet jeg gjør det med har stort fokus på bærekraft. Sist jeg mailet med KLM fortalte de meg at:

«We are carbon offsetting all your trips with us. This is done via our CO2ZERO program where we invest all funds into tree planting in Panama. Last year 88,000 passengers used this service and we have been able to plant 312 hectares of tropical forest in Panama».

Det gjorde meg så glad å lese. I tillegg har KLM ligget på førsteplass på listen over de mest bærekraftige flyselskapene i verden, i hele tolv år på rad, ifølge Dow Jones Sustainability Index (kilde: medium.com). De havnet på en andreplass i 2017, men ligger fortsatt blant topp to! De har også vært i front når det gjelder å fly med biodrivstoff (allerede fra Oslo Lufthavn i 2016, faktisk), og de jobber hele tiden med å redusere vekten på flyene sine for å minske egne CO2-utslipp. Miljøvennlig tips, forresten; jo lettere bagasje du reiser med, jo mindre utslipp blir det.

Jeg er veldig stolt over å få samarbeide med et flyselskap som er så opptatt av bærekraft og som tar samfunnsansvaret sitt på alvor – det fjerner ikke den dårlige samvittigheten jeg flyr rundt med (bokstavelig talt), men det er godt å vite at vingene som viser meg verden hvert fall gjør det de kan gjøre som flyselskap for å ta vare på den.

Les mer om hva KLM gjør for verden her.

7 kommentarer

 1. Fint å lese at du tar miljøbevisste valg som reisende! Er også veldig glad i å reise, og tenker mye på de samme tingene. Har derfor reist store deler av Sør-Amerika med buss og kan informere om at Lima-Cusco «bare» tok rundt 20 timer, iallefall den gang jeg gjorde det 😉 Dersom dere kunne tenke dere å dra til Machu Picchu, men ikke ønsker å gå i fjellene i dagesvis er det massevis av kortere turer fra Cusco som ikke koster så mye. Lima er forresten kjent for å være veldig grå utenom sommermånedene, men likevel en gøy by! Pass på at du stikker innom de lokale matmarkedene, der får man servert den beste maten! Spis masse ceviche, og favorittfrukten min grenadilla! Og mango! Og all annen frukt, haha.. frukt er så mye bedre der enn i Norge. Kos deg masse, gleder meg allerede til oppdatering fra Peru 🙂

  1. supermarie

   Jaa, elsker bussene i Sør-Amerika! Reiste kun med buss i Brasil – veldig godt tilbud og gode busser. Ja, det er det som blir litt mye når vi bare har en uke 🙁 Det får bli neste gang! Takk for tips – skriver det ned! <3

   1. Sandra

    På en uke blir det knapt ja. Stikk innom katteparken i Miraflores om du bor i nærheten. Kattene elsker kos og der er fat under som man kan legge ut tørrfor på 🙂

   2. supermarie

    Takk for tips! <3

 2. Camilla

  Jeg synes også at det med reise og klima er litt vanskelig. Vil se verden, vil ikke forurense for mye. Men jeg prøver å leve miljøvennlig hjemme hvertfall, og prøver å unngå helgeturer, og heller være lenger hvis jeg kan.

 3. Jeg er i samme situasjon som deg Marie, har så lyst til å reise overalt, men så kjenner jeg det stikket av dårlig samvittighet, spesielt ved lengre reiser. Blir glad av å lese det du skriver om KLM, da de har vært favorittselskapet mitt i mange år 🙂

  Liker tankegangen din, men føler også for å påpeke at det å reise til Sør-Amerika kanskje ikke er det beste valget når du kun har én uke til rådighet. Hadde ikke vært bedre å reise korte avstander når du har så kort tid, og heller prioritere de lange flyturene når du har bedre tid?
  God tur uansett, er i Chile nå på utveksling og koser meg masse 🙂

  1. supermarie

   Ja, planen var egentlig å bli lenger – men det er ikke så lett å få til når jeg ikke reiser alene 🙁 Prøver alltid å legge korte turer til korte ferier og motsatt – så det her blir et engangstilfelle <3 Tusen takk – og så gøy med Chile! Håper resten av oppholdet også blir fint!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *