Dette er Couchsurfing

Det kom inn en del spørsmål om Couchsurfing mens jeg var på tur og surfet på Andrea sin sofa, så jeg tenkte det var like greit å skrive et innlegg om det.

Konseptet går altså ut på at du bor hjemme hos folk når du er ute og reiser. Det er går ut på tillit, kulturutveksling, gode samtaler og opplevelser. Vertene finner du gjennom nettsiden, det er basert på referanser fra andre reisende, og jeg velger utelukkende de med mange gode, eventuelt de som har betalt for å få en verifisert profil. Jeg har surfet et titalls sofaer til nå, og har kun hatt én negativ oppevelse – hos en vert jeg ikke valgte selv. Han jeg egentlig skulle bo hos sendte meg videre til kameraten sin, kul som han var. Les hele historien her.

Så til spørsmålene:

Hei! Vurderer å prøve coachsurfing på en reise i sommer. Hvor langt frem i tid pleier du å ta kontakt med verter?
Så kult! Jeg pleier å ta kontakt mellom 2-5 uker før jeg reiser. Prøvde å holde av en sofa flere måneder i forveien en gang, men det er forståelig nok litt vanskelig for verten å vite om det passer så langt frem i tid, haha.

Hvordan velger du couchsurfing-hoster? Jeg har selv sett etter hoster flere ganger, men jeg har enda ikke funnet en som passer. Dessverre er jeg også litt pysete (evt redd for å være naiv), så jeg hadde (dessverre) vært skeptisk til å overnatte alene hos en mann jeg ikke kjenner. Snakker du med couchsurfing-hostene på forhånd?
Jeg går etter de med mange gode referanser, og magefølelse. Sjekk gjerne ut de som har skrevet referanser også, for å se om de er faktiske mennesker – og ikke bare «tomme profiler» som har lagt inn en referanse for å lokke til seg flere sofasurfere hos verten. Noen har også betalt for å bli verifisert, og det tar jeg som en ekstra sikkerhet. Jeg snakker som regel ikke med couchsurfing-hostene på forhånd, annet enn at jeg får adressa og instrukser på hvordan jeg kommer meg til huset deres. Det gjør jeg vanligvis via Whatsapp eller Viber – de gir meg altså nummerne sine, sånn at vi lettere kan holde kontakt underveis på reisen.

Utover det pleier jeg å sende vertens navn og adresse til mamma, sånn at hun vet hvem jeg er hos – og hvor hun skal begynne å lete hvis noe skulle skje.

Jeg har behov for å trekke meg tilbake og lade. Er det alltid like sosialt?
Nei, noen verter lar deg bare bo hos seg – uten at de har tid til å henge/ta deg med rundt i byen sin. Da er du stort sett overlatt til deg selv, mens verten er på jobb og driver med sitt. Andre vil gjerne bruke tiden du har i landet sammen med deg og vise deg rundt, ta deg med på ting med vennene sine og henge. Du kan selvfølgelig velge å takke nei, eller si at du har andre planer en dag, sånn at du får vært alene. Det kommer helt an på hva du selv vil og orker! Men litt av gleden med couchsurfing er jo å bli kjent med nye kulturer og mennesker – så for min del er jeg alltid med på det verten foreslår.

Jeg er litt nysgjerrig på konseptet Couchsurfing. Er det vanlig at verten er involvert i så stor grad som Andrea?
Litt samme svar som på spørsmålet over; det kommer helt an på vertens planer og timeplan. Mange av de jeg har bodd hos har vært opptatt med jobb på dagtid, slik at vi bare treffes på kvelden og lager middag sammen, feks. Andre har tid og lyst til å være med deg. Menneskene som er på Couchsurfing er liksom – etter mine erfaringer – en helt egen rase. Veldig åpensinnede, gjestmilde og hjelpsomme – så om han eller hun IKKE har tid til å involvere seg i dagene dine, får du som regel masse gode tips til hva du bør se og gjøre, veibeskrivelser og kunnskap om kulturen og stedet du besøker, før du må ut og klare deg på egenhånd.

Men Couchsurfing alene som jente hos menn; er det ikke mange som prøver seg? Jeg tror ikke jeg hadde turt.
Nå kan jeg bare svare for meg selv, men min erfaring er nei. De jeg har bodd hos har vært fulle av respekt og utelukkende gode og snille uten baktanker (minus han jeg endte opp hos i Rio de Janeiro, som jeg lenker til over her). Jeg opplever at det er flest menn som hoster – det har vært ganske vanskelig å finne damer med mange, gode referanser, hvert fall de stedene jeg har reist. Men for min del er det ikke noe problem – CS’ere er som nevnt en egen rase – en innmari, innmari fin en <3

Koster det noe?
Nei, men det er god skikk å gi noe tilbake som takk for lånet av sofaen. Enten du vasker opp, vasker leiligheta, lager middag eller spanderer en lunsj eller øl eller togbilletter (hvis verten blir med deg på en reise feks). Ikke se på Couchsurfing som bare en gratis måte å bo på – for det er så mye mer enn det. Jeg føler at de som tilbyr sofaene sine er mennesker som er genuint interessert i å bli kjent med nye mennesker fra andre land, de er stolte av byen sin og det er så viktig å ikke misbruke det konseptet. Couchsurfing er for deg som vil oppleve et land på den autentiske måten, bli kjent med lokale og lære om en ny kultur. Ikke for deg som bare vil bo gratis.

Hvor lenge kan man bo hos noen?
Det kommer helt an på hosten. Jeg har bodd på én sofa i bare én natt, mens i Cape Town ble jeg værende i 14 netter hos samme host. Jeg tenker selv at 3-4 netter er nok, mest fordi jeg ikke vil være til bry for noen noe særlig lenger enn dét. Man okkuperer jo stua, eventuelt et gjesterom i all den tid man er der. Men hvis hosten syns det er greit, og dere har god kjemi og du ønsker å bli lenger? Snakk med hosten, så finner dere nok ut av det!

Man MÅ heller ikke bo hos noen for å oppleve konseptet Couchsurfing. Det arrangeres ofte treff rundt omkring i verden, hvor alle med en CS-profil kan delta. Det var det jeg gjorde i Kazakhstan, da jeg ble kjent med Asylbek som senere ble med oss på utflukter i Almaty. Han bodde jeg aldri hos, men vi møttes via CS og den ene kvelden hvor flere møttes for noen øl. Du kan dessuten gjøre deg tilgjengelig for «hangouts», det vil si at du blir synlig i CS-appen for de som besøker byen din – og så kan de kontakte deg for å henge.

Må du reise alene for å bo hos folk?
Nei, det er mange som reiser i tospann, enten kjærestepar eller venninner, som også bor hjemme hos folk. Jeg har couchsurfa med venninna mi en gang. Null stress! Hvis du er litt nervøs og skeptisk til CS kan det være en fin måte å teste det ut på, ved å dra sammen med en annen.

Sånn. Jeg tror det var alt! Har du flere spørsmål er det bare å spørre i kommentarfeltet, så svarer jeg der. Couchsurfing er et nydelig konsept fullt av nydelige mennesker, og jeg får ikke anbefalt det nok, haha. Verden er full av vakre mennesker – og veldig mange av dem happens to be on Couchsurfing <3

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *