Luke 17: lær historien til en nær

Til jul i fjor fikk mormor og bestefar hver sin bok som het «Fortell meg historien din, bestemor/bestefar!». To ganske tykke bøker, med spørsmål om seg selv – som de skal svare på. Jeg husker ikke ordrett hva slags spørsmål som stod, men det var sånn «din første jobb», «fortell om ditt første kyss», «hva var din største drøm» osv osv. Sammen med bøkene ga jeg de hvert sitt brev – hvor jeg skrev

«(…) det eneste som står på ønskelista mi for julen 2017 er at dere har fylt ut disse bøkene, og gir de tilbake til meg i gave».

Jeg er spent på om jeg får bøkene tilbake søndag om en uke, eller om de trenger mer tid, eller om de husker nok til å skrive noe i det hele tatt – men jeg håper i hvert fall de har prøvd så godt de kan. For jeg har så lyst til å vite mer om dem.

Det er så rart, man blir født inn i en familie hvor foreldre, besteforeldre, tanter og onkler har levd et helt liv før du meldte din ankomst. Og så vokser du opp, blir kjent med familien din – slik de er i dag, og glemmer helt å spørre om hvem de en gang var. Hva de har vært gjennom for å bli den de er for deg. Er det noe jeg aldri kommer til å tilgi meg selv for er det at jeg ikke stilte pappa alle de spørsmålene jeg i dag sitter med – før sykdommen tok tankene hans fra meg. Han tenker fremdeles, men jeg har ikke lenger tilgang til dem. Og det skjærer bak ribbeina.

Luke 17: lær historien til en nær

Regler: har du en person nær deg du kjenner godt i dag, men som du ikke kjenner historien til – og ønsker å bli bedre kjent med? Ta initiativ. Få h*n til å fortelle deg historien sin, spør og grav og blir kjent med hvem h*n var før du kom til verden. En onkel, bestefar, foreldre, hva som helst. Ta det muntlig – eller spør om h*n kan skrive det ned. Spør og grav før det er for sent, vi vet jo aldri hvor lenge de rundt oss har igjen her på jorda.

Alternativt: slektsforskning! Jeg har prøvd å finne ut mer om bestefaren til pappa, som var hvalfanger og reiste masse, dessverre har jeg ikke kommet særlig langt. Men det er veldig spennende!

JA?

11 kommentarer

 1. Dette er en så fin idé! Tror jammen jeg skal kjøpe to notatbøker i julegave til bestemor og bestefar i år, jeg.

  1. supermarie

   Åå, det er en fin gave <3

 2. Vi hadde ei sånn flott oppgave i historie då eg gjekk på vgs, der vi skulle finne ut noko om ein i familien vår, så eg snakka med morfar på telefon og fikk vite nye ting eg ikkje visste om at han hadde opplevd fra krigen, så spennande! Så var han var så flink å fortelle òg. Hadde aldri fått visst om det viss vi ikkje hadde hatt den oppgava.

  1. supermarie

   SÅ fantastisk! <3

 3. Mine besteforeldre fikk og denne julegaven i fjor, men den er nok ikkje fylt ut. Her trur eg at eg må være med å fylle ut ilag med dei 🙂 Men ein veldig fin gave <3

  1. supermarie

   Da blir det jo enda hyggeligere – å gjøre det sammen <3

 4. Mariann

  Pappa får «Boken om meg» i julegave, sammen med en tusj og limstift til bilder. Jeg gleder meg masse til å lese, og ikke minst kunne gi den videre når jeg selv får barn! tenk så fint å ha en sånn dom kan gå i generasjoner!

 5. Jeg har ingen besteforeldre som er i live lenger og graver litt gjennom min mor av og til. Det er veldig interessant og gøy å få høre 🙂

  1. supermarie

   <3

 6. Kristina

  Jeg tror dette kommer til å være den fineste luka du har 🙂 Hvilken brilliant idé og den vil jeg så gjerne benytte meg av neste år, for alle julegaver er ferdig for i år 🙂 Jeg skulle gjerne gitt en sånn til min besta, men hun døde dessverre i februar…
  Takk for dagens luke <3

 7. Pernille

  For en fantastisk fin idé! Siste gangen jeg møtte farfaren min (jeg visste ikke den gang at det var siste gangen), spurte jeg han om historien hans, hvorfor han flyttet fra hjembygda, hvordan han møtte farmoren min, osv. Det var så fint å ha den samtalen, og da han døde noen måneder senere var jeg så takknemlig for at jeg hadde hatt den. Du har inspirert meg til å gi denne julegaven til bestemoren min!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *