Boktips: I tynn luft

Helt siden jeg så filmen Everest på flyet på vei til Tanzania i 2015, har tankene mine til stadighet vendt tilbake til Mount Everest. Det er noe overmenneskelig og dypt fascinerende med et fjell som er så høyt at mange mister livene sine i forsøket på å bestige det. I mai 1996 omkom åtte mennesker – godt erfarne klatrere – på grunn av en rekke uheldige valg og tilfeldigheter. Filmen (som handler om den tragedien) gjorde sterkt inntrykk på meg, og det var gripende å lese boka til en av de overlevende, og få hans perspektiv også.

I tillegg til å ta for seg det interessante jaget etter å bestige noe så dødelig som verdens høyeste fjellet, forteller Jon Krakauer sin versjon av tragedien i 96 på en altoppslukende måte. Jeg elsker bøker som får meg til å sitte på besøk hos folk og frekt nok bare lengte hjem igjen, så jeg kan å fortsette å lese. I tynn luft var en sånn bok. Han forteller om fjellet, om menneskene han traff i sitt forsøk på å bestige det, om sherpaene med sine livsfarlige yrker, og dette er en bok jeg i aller høyeste grad (type 8848 meter) anbefaler – uavhengig om du er spesielt interessert i fjell og klatring eller ikke. Den er skrevet så godt og er både spennende og rystende, og historien om 1996 i seg selv er vanskelig å glemme når du først har fått den med deg.

Du kan kjøpe boka her (adlink).

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *