Begeret #6: Hvor egoistisk går det an å bli?!

I dag scrollet jeg nedover blant vennene mine sine oppdateringer på Facebook. Og så tok det fyr. En mann i 40-årene hadde lagt ut et bilde hentet fra Snapchat. En snap tatt i en tunnel – fra førersetet – med ordene «Roadtrip» skrevet på i lyseblått.

Altså, KØDDER du med meg? For det første har du fokusert på å få tatt et bilde samtidig som du kjører bil. I tillegg har du tatt deg bryet med å skrive en tekst, og attpåtil skiftet farge på teksten. Sikkert estetisk flott, hæ? Jeg gjorde et forsøk her jeg sitter. Det tok meg 20 sekunder (!) å utføre samme handling. 20 sekunder.

Vet du at hvis du kjører i 80 km/t, og ser ned på telefonen din i bare 3 sekunder, har du rukket å legge 66 meter bak deg i mellomtiden? Ganges dette med de 20 sekundene du trolig brukte på den idiotiske snappen din, har du rukket å legge 400 meter bak deg – i all den tid du var opptatt med telefonen din. FIREHUNDRE meter. Hvor mange biler og menneskeliv har du passert i løpet av den avstanden, tror du? Hvor mange potensielle dødsfeller har du skapt underveis?

JEG BLIR SÅ FORBANNA! Det er ikke ofte jeg tyr til vold, men sånne som deg har jeg lyst til å fike til så det smeller. Skikkelig. I hvert fall i mitt stille sinn.

En ting er at du ikke verdsetter ditt eget liv nok til å la telefonen ligge mens du kjører bil, det får være din sak. Men det blir automatisk min sak òg, for på de veiene hvor du ferdes, ferdes også mennesker jeg er glad i. I Bergen – som denne snappen trolig ble tatt – har jeg en av mine beste venninner, og hennes lille familie. Noen sekunders uoppmerksomhet fra deg, kan ødelegge ikke bare ett – men flere titalls liv. En 2 år gammel liten jente kan miste moren sin, mannen kan miste kona si, en mor mister datteren sin, jeg mister en bestevenninne, og sånn forplanter tragedien seg utover fordi DU ikke kunne la den snappen vente. Seriøst? Var det så viktig for deg å fortelle at du er på kjøretur, at du måtte risikere alt dette?!

Det er kjedelig å kjøre bil, jeg vet det. Og alt går på automatikk, du føler at du har kontroll og du tenker at du er en mester i multitasking. Men det er du ikke. Du HAR ikke kontroll! Hva når noe uventet skjer rundt deg? Et dyr ut i veien, en bil som ikke har sett deg og som gjør at du burde bråbremse? Men det klarer du jo ikke, for du er opptatt med å ha direktesending fra alle meterne du legger bak deg – på Snapchat.

Det er så forferdelig egoistisk, respektløst og skremmende at mennesker kan ha så dårlige holdninger i trafikken. Jeg håper jeg aldri møter sånne som deg der ute på veiene. Og hvis du noengang skulle møte på noen jeg er glad i, og det møtet går utover liv og helse, forårsaket av en føkkings SNAP? Da kommer jeg til å hate deg for resten av livet, og du kommer mest sannsynlig til å hate deg selv òg. Så inderlig. Er det verdt det? Virkelig?

INGENTING i verden er så viktig at det ikke kan vente til du har parkert. Slutt å oppføre deg som rullende bombe, livsfarlig for omgivelsene dine, slutt å tro at du er så god bak rattet at du ikke trenger å ha fokus på veien for å komme trygt frem. Legg bort telefonen og gjør det du skal; kjør bil!

For du er ikke den eneste i verden som trenger å komme trygt frem. De jeg er i glad i trenger også det.

5 kommentarer

  1. AMEN! Asså makan te frekkhet. Blir eitranes forbanna. Og mens eg lese detta så tenke eg på ALLE de gongane Dr.Phil har prata om nettopp detta. Det skjer for mye. Folk må skjerpa seg. Og det strax!

  2. YES! Det er så tragisk.

  3. Mobilen bør ligge alle andre steder enn i hånden mens man kjører bil.

  4. Solfrid

    Ååå, eg blir óg så forbanna over dette! Drittfolk.

  5. Jeg er så enig! Det er ei jente fra byen min som av og til sender meg snapper når hun kjører. Av «roadtrip» eller lignende. Da svarer jeg alltid «ikke snap mens du kjører», og håper inderlig hun kan slutte å tenke at det er så jævlig kult å snappe mens hun er opptatt med noe så viktig som å holde øya på veien.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *