Jeg er en bløff

På’n igjen. Samme nervekjøret, samme tvilen på meg selv, samme usikkerheten på om jeg egentlig kan noe som helst her i verden, hvorfor vil de høre på meg, tenk om de ikke lærer noe, tenk om de vet alt fra før og jeg får betalt for å fortelle de noe de allerede vet bedre enn meg, salen full av bransjefolk og hvem er JEG til å stå der og leke Snapchat-ekspert, jeg svindler folk, det er det jeg driver med.

Jeg lider av det såkalte bløffsyndromet, det skjønte jeg i det sekundet jeg leste at det fantes et sånt syndrom.

Bløffsyndromet blir skildra som ein tilstand der ein konstant føler seg som ein svindlar, at ting ein har oppnådd og gjort i livet er resultat av flaks, feil eller kontaktar, at ingenting ein gjer er av god nok kvalitet eller interesse
(kilde: klikk.no)

Jeg blir jo spurt for en grunn, kan jeg si til meg selv. Og så sitter jeg i timesvis etterpå og prøver å finne ut av hva den grunnen kunne være. «Det er jo du som er eksperten!», sier de rundt meg når jeg forteller at jeg gruer meg til å holde foredrag, «Ja, det er jo sant», svarer jeg og smiler, og tenker med det samme: hvordan i alle dager klarte jeg å lure dem til å tro at det er JEG som er eksperten?

Samtidig vet jeg jo at det er sant. Jeg har ikke lurt noen, ikke en kjeft. Jeg hører jo hvor inspirert de sier at de blir, hvor gode idèer de syns jeg kommer med, jeg hører skrytet jeg får. Jeg har jobbet meg frem til en fast stilling som kommunikasjonsrådgiver hos en av Nordens ledende forsikringsselskaper, for faen. De har hatt to år på å «gjennomskue» meg, de ville vel ha klart det, hvis jeg faktisk var talentløs? StudentWeb er fylt av karakterer jeg er stolt av, de har vel satt de der bokstavene for en grunn? Jeg har jo til og med bedt om begrunnelse!

Den eneste jeg lurer er meg selv. Jeg lurer meg selv hver eneste dag til å tro at jeg er en bløff – når jeg egentlig er det de titulerer meg som: Snapchat-spesialist (og i skrivende stund, mens jeg skriver denne setninga sitter jeg og vrir meg i sofaen, for jeg føler at jeg drar enda flere inn i bedrageriet, haha). Jeg kan jobben min, og jeg er god på det jeg gjør, og det jeg skal er å fortelle andre om hva det er jeg gjør. Det er ikke verre enn det, Marie. Det er ikke verre enn det.

I morgen skal jeg i ilden igjen, og i hele dag har jeg jobbet med mitt stille sinn for å forstå at jeg kan det jeg driver med, jeg kan det jeg skal snakke om. For jeg vet at jeg kan det. Jeg bløffer i hvert fall for meg selv at jeg vet det, og det er nok til at jeg takler å stå foran der og snakke under tittelen «Snapchat-spesialist».

Hei, jeg heter Marie og jeg er Snapchat-spesialist.

4 kommentarer

 1. Heia heia!

 2. Synøve

  Vi er mange som lider av bløffsyndromet, men prøv å husk på hvorfor du har den jobben, ikke fordi du er spesialist ditt eller datt, men fordi den gir DEG mening i hverdagen 🙂 du er et forbilde for meg, ikke fordi du er ekspert, men fordi du er så genuin og ærlig!

 3. Heier på deg! Har faktisk videreformidlet noen av snap-triksa dine til folk jeg kjenner, og mottat begeistret respons. Du har definitivt peiling!

  Bløffsyndrom er så forbaska irriterende. Så irrasjonelle tanker, men likevel så vanskelige å slå fra seg.

  1. supermarie

   Så gøy! Tusen takk! Jaa utrolig frustrerende, haha. Men tror det gikk bra i går – de sa i hvert fall det, og jeg prøver å tro på dem, hehe

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *