Pengeprat

Nå har jeg straks jobbet èn måned uten lønn. Og jeg ser allerede nå at dette skal bli fryktelig spennende etter neste trekk på lån og fellesutgifter, haha. Si meg, hvordan har UiO og Lånekassen regnet på at studenter skal klare seg på 7000-8000 i måneden? Jeg skjønner at ikke alle studenter kaster seg inn i boligmarkedet, slik som jeg gjorde i fjor, men husleien i Oslo er fortsatt så høy at det såvidt går rundt for de som «bare» leier også. Særlig hvis du ikke har kapret en studentbolig, eller er av typen som digger å bo i kollektiv. Det er det ikke alle som gjør.

Vel, jeg har kapret min egen bolig, og dèt gir meg utgifter på ti tusen i måneden. Oppå der kommer pendlerkort på en tusenlapp, strøm og forsikringer. Mat er det så vidt jeg tar meg råd til å kjøpe for tiden, jeg lever på Toro-posene jeg fikk til jul, spagettirester i skapet og kyllingen mamma la igjen da vi hadde vinkveld sist. Og brød og leverpostei til det kjedsommelige. 7000 er en forbanna vits – satt opp mot alt jeg og mange andre har av faste utgifter.

Dette innlegget starter fascinerende negativt til å egentlig skulle være et positivt et. For det går jo. Jeg vil vise dere at det går. Man er ikke avhengig av ressurssterke foreldre, en kjæreste å lene seg på eller en annen livbøye i det økonomiske farvannet. Du kan klare dette selv! Det gjelder bare å tenke langsiktig og være smart med de små pengene du har. I hvert fall i min situasjon, hvor jeg vet at min personlige finanskrise er over i slutten av juni. At lønna kom sent i juni hadde jeg glemt å ta med i beregningene mine, så jeg fikk en ekstra stressfaktor da det gikk opp for meg her om dagen, men det skal da fortsatt GÅ. Jeg jobbet ekstra i februar for å forberede meg på mars-mai, og de pengene skal strekke langt. For dette skal gå.

Slik går det

– Vær sta. Så forbanna sta. I fjor tømte jeg ALLE (!) kontoene mine, BSU, brukskonto, sparekonto, bloggkonto – hver eneste en ble støvsuget, for å få råd til leiligheten. Så fort den var betalt begynte jeg på nytt i sparekontoen min. Jeg har til nå rukket å spare opp noen tusenlapper igjen, så jeg VET at jeg har et lite nett å falle tilbake på hvis dette skal gå straka vegen, men jeg nekter å overføre fra den før det absolutt ikke finnes noen alternativer. Jeg later som om sparekontoen og mastercard og alt annet av sikkerhetsnett ikke eksisterer, og forholder meg kun til brukskontoen. I min verden er det den eneste kontoen jeg har. Neivel, så innebærer det at jeg ikke kan bli med ut en kveld. Eller at jeg ikke kan shoppe på noen måneder, at jeg må leve på restemat og sparebluss. Men det GÅR! Jeg snur på krona, lever så billig jeg bare kan og tenker at fremtidige meg vil takke meg for det, når pengene omsider begynner å tikke inn igjen. I løpet av denne måneden har jeg lært meg hvor billig jeg faktisk kan leve, og det gir en mestringsfølelse og en oppvekker som flere også kunne trengt for lenge siden (hei, Luksusfellen). Mastercardet har jeg forøvrig aldri rørt, med unntak av de faste trekkene på nett (Spotify og Dropbox). Greia er: ikke bruk penger du ikke har. Mastercardet er fylt med penger DU IKKE HAR. Ikke bruk det!

– Lag mat sammen med venninner, så blir det billigere for begge! Eller dra hjem og spis. Be deg selv på middag hos andre. Jeg er egoistisk nok til å akseptere meg selv som en snylter i disse dager, og vennene mine skal få igjen den dagen jeg begynner å få lønn igjen. Lover (snylter forøvrig svært sjeldent, så det er ikke så mye jeg skylder!)

– Spis litt mindre, og bruk mindre pålegg. Spis deg mett – men ikke stappmett. Fordel maten du har utover i uka. Bak fra bunnen av, handle på tilbud. Dere som følger meg på Snapchat (superbrud) har sikkert sett at jeg har blitt en mester i å få en bitteliten leverposteiboks til å vare for 3-4 skiver. Det går – bare bruk litt mindre pålegg enn du er vant med!

– Aldri kjøp mat eller drikke ute. Ha det som en regel. Ta med deg matpakke, ta med deg vannflaske. Ta med deg kaffe fra kontoret (hvis de serverer gratis kaffe der).

– Selg unna ting du ikke trenger. Jeg har solgt alt jeg kan selge allerede, men hadde jeg hatt ting jeg ikke ville ha fremdeles kan du banne på at de hadde ligget ute på finn.no. Vi eier altfor mye, og trenger mye mindre enn vi har. I trange tider kan det komme godt med å bare kvitte seg med ting!

– Denne har jeg tipset om før, men; del opp sminkefjerningsserviettene dine. Jeg deler mine i to – da varer pakken dobbelt så lenge, men de kan fint deles i fire òg. Dette lærte jeg meg da jeg var i Ecuador og gikk tom. Hadde èn serviett igjen som jeg fikk til å vare i fire dager. Null problem!

– Ha det mørkt. Jeg bruker nesten ikke strøm heller, for tiden. Lever i stummende mørke. Skrur ned på varmen. Kostnadene skal ned, ned, ned, inntil bankkontoen begynner å gå opp igjen.

Følg med i Facebook-gruppa «Leve godt for lite penger«, der kommer det stadig gode tips!

Puh. Prosjektet mitt «to måneder uten lønn» er tidvis frustrerende og hardt, men jeg syns det er spennende òg. Jeg lurer veldig på hvem jeg kommer til å være i andre enden – om jeg fremdeles blir hun som lever på sparebluss, fordi det er så gøy å spare penger, eller om jeg bikker HELT over i andre enden av skalaen. Jeg tipper på det første. Mamma og pappa har oppdratt både meg og storebroren min til å være økonomisk smarte helt fra vi var små, og jeg har ingen planer om å rive ned det de har bygget opp.

(Og bare for å presisere, siden vi lever i år totusenogkrenka: dette er basert på MIN livssituasjon og MIN opplevelse. Andre sliter kanskje enda mer, og har helt andre forutsetninger i livet. Det er ikke ment som en pekefinger eller hets av noen slags grupper, jeg ville bare dele tipsene mine som fungerer for MEG – det passer ikke nødvendigvis for DEG, og jeg er ingen økonomisk ekspert – jeg lærer bare mens jeg går her)

Flere sparebluss-tips å bidra med? Skriv dem gjerne i kommentarfeltet!

13 kommentarer

 1. Dette er SÅ bra og deilig å lese. Jeg trengte at noen snakka om penger som du gjør. Takk!!

 2. Synøve

  Supre tips!

  Mine tips/erfaringer som student går ca slik
  – Prioritere å fylle BSU hvert år. de sparepengene jeg ikke «trenger» i nærmeste framtid går til å fylle den
  – Handle «stort» på storstipend og den uka stipendet kommer; ris, pasta, tørre kikerter, krydder, hakket tomat, mel, kjøtt/grønt til å ha i fryseren. Da har man alltid NOE man kan være kreativ med, og «grunnvarene» til hverdagslivet, så går det greit å kun måtte handle en påleggpakke og en pakke melk den siste uka.
  – Lage hjemmelaget middag og fryse rester.
  – Ha alle utgifter trekt i det stipend/lønning kommer inn på konto – da vet man hvor mye man har å rutte med resten av måneden, og kan planlegge med det. Fast trekk til sparekonto går samme dag.
  – Planlegge ting tidlig; gjøre seg opp en formening om hvor man ønsker å reise på ferie til sommeren, for eksempel. Da kan man gjøre gode kjøp på flybilletter og hotell dersom tilbud kommer opp, uten å «impulsreise». Har nettopp bestilt tur til Svalbard UTEN å tømme lommeboka.
  – Tenke gjennom hva man faktisk TRENGER å kjøpe. Evt sette seg opp en handleliste/ønskeliste og se etter tilbud. Har hatt veldig lyst på mye i det siste, men jeg verken trenger det eller blir å bruke det i nærmeste fremtid = venter.

 3. Susanne

  Takk for mange gode tips! Her kommer noen til 🙂

  Det er billigere å lage mat i store kvanta. Gryterett, suppe, lasagne osv kan fryses ned i porsjonspakker. (Og ikke minst er det herlig å ha porsjonspakker i frysen når man ikke orker å lage noe…)

  Kast minst mulig mat. Ikke kjøp så mye at det blir uoversiktlig i kjøleskapet. Frukt som er overmoden kan kuttes i biter, fryses ned og brukes i smoothie.

  Følg med på hva som selges ut av datovarer i butikkene. Kjøtt, fisk og kylling kan man få veldig billig. Mye kan stekes opp og fryses ned. Her det mye å spare 🙂

 4. Dritbra! Jeg bruker appen «Mattilbud» som samler alle tilbudene fra alle kjedene. Med Æ-appen til Rema får man alltid 10% rabatt på de varene man handler mest (sparer fort en femtilapp per handletur der) og 2% rabatt på frukt og grønt. Sjekk TGTG-appen: hvor bakerier og sånt legger ut ting de vanligvis må kaste på slutten av dagen, men som man kan få kjøpe for cirka ingen penger.

  Jeg sparer en del på å dele Spotify, Netflix ++ med foreldrene mine. Med Netflix kan man bruke tre skjermer samtidig i grunn-abonnementet, så jeg deler med mamma og søss. Er mye å spare når alle sånne småting legges sammen 😀

 5. Jeg vil slå et slag for lommeboka og miljøet samtidig.
  Hvorfor bruke ansiktsservietter? Bruk heller olivenolje.
  Tar unna sminke (også vannfast maskara) på null komma niks.
  Ta litt varmt vann og olivenolje på en bomullpad/klut og skyll ansiktet etterpå. Mye billigere i lengden enn ansiktsservietter og rens.

  Samme flaske olivenolje kan du bruke som bodylotion.
  Etter å ha gått over til mer naturlige produkter, og færre produkter sparer jeg masse.

 6. Hiver meg på samme sparetips som de over angående mat. Lag STORE vegetariske/veganske, deilige linsegryter med ris på siden av og spis i løpet av hele uka eller frys ned. Regnet på min forrige storkaserolle og det ble ca 5 (svenske) kroner per porsjon!! Vanvittig billig, godt, enkelt og næringsrikt!

 7. Jeg bruker TooGoodToGo-appen, der kan jeg hente en stoooor pose med bakeribrød til 30-40kr(!) som jeg skjærer opp, fryser ned, og så tiner jeg de i brødristeren og bruker det til middagsmat = mer suppe/gryterett til overs!

 8. Julie Eldøy

  Takk for et bra innlegg!
  Ble skikkelig inspirert nå! Skal definitivt bli litt flinkere til å planlegge kvelden før så jeg får med frokost og lunsj når jeg går ut døra.

  Tips: Spagetti med pesto tunfisk (i vann). Hadde pesto og tunfisk koster 7 kr hver på rema, og varer til to middager.

 9. Dette er et interessant emne, og helt klart et som engasjerer! Jeg er sikker på at du klarer å holde ut gjennom hele praksisperioden, med din selvdisiplin og holdning, og ikke minst med alle de lure tipsene fra kommentarfeltet!

  Selv blir jeg litt irritert når folk tar for gitt at alle har like mye penger som dem, for eksempel når man skal gå ut og spise (på eksklusive restauranter, så klart), planlegger bursdagsfeiring/utdrikningslag (med alskens ekstreme, dyre aktiviteter) eller skal spleise på gaver (hei, hva om vi går sammen sju stykker og kjøper denne gitaren til 15 000?) – det går an å kose seg og å gjøre stas på folk uten at det koster skjorta!

  Forresten så skrev jeg faktisk et innlegg om økonomi og beskjedent forbruk for ikke så lenge siden! Som student og frilanser er jeg vant til å ha lite å rutte med, og det gjør meg egentlig ingenting. Har noen sparetips å komme med også:

  https://etdrysskanel.com/2017/02/06/on-work-and-wages/

  Det å leve godt på lite penger er en kunst, hihi!

 10. Nå har Rema -30% på ferskt lam, grillmat og kjøttpålegg fra Solvinge (og en til jeg ikke husker navnet på). 10% på frukt, grønt og de 10 tingene du bruker mest penger på er også supert. Jeg kjøper hårfargen min der i stedet for på Vita, og sparer masse på det. Appen Æ + Mattilbud er helt topp. Kjøper man det billigste i de ulike butikkene, spiller det liten rolle at utvalget ikke er så bra. Og så sjekker jeg en tråd på Kvinneguidens forbrukerforum, hvor folk skriver om det f.eks er priskrig eller andre ting som skjer utenom kampanjevarer og tilbud.

  Jeg bruker matolje (f.eks raps) + strøsukker som peeling. Det søler noe helt forferdelig, så jeg gjør det mens jeg står i dusjen. Kan eksfoliere et par-tre ganger i uka for noen få kroner! Oljen fjerner sminke også, forresten.

  Jeg byttet fra Pepsi Max til billig-cola fra First Price (eller var det Coop, tro?). Den smakte så fælt at jeg sluttet å drikke det. Penger spart. 😛

  Jeg dusjer på treningssenteret, haha. Vet ikke hvor dyrt varmtvann er, men abonnementet var en gave, så jeg taper i hvert fall ikke på det.

  Og selvfølgelig dra hjem til foreldre, besteforeldre osv for å spise. De er bare glad for å få besøk, så det er jo vinn-vinn når de bor i nærheten. 🙂

 11. Hvis du har trumf-kort, så får du en liten bonsum hver gang du handler i de butikkene. Den bonusen havner som kroner du kan få satt over til din konto. Det har reddet meg så mange ganger!

 12. Åååå TAKK for dette innlegget, stresser så ekstremt mye med økonomi om dagen, men føler nesten det er litt tabu å snakke om dårlig råd? Et annet tips er småjobber på finn.no, jeg tjener en ekstra slant i uka nå på å passe en valp. 🙂

 13. Wooho, gode tips her altså! Takk skal du ha 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *