Jobbsøknad: slik skiller du deg ut i søknadsbunken

En jobbsøknad har for meg alltid vært en jobbsøknad, og jeg har aldri tenkt på den som selve nøkkelen inn til drømmejobben. Jeg har tenkt at CVen min veier tyngre, og all erfaringen jeg har på slep, men hvis søknaden er dårlig – gidder de i det hele tatt å se på resten av arkene jeg slenger ved? Jobbsøknad ER nøkkelen til drømmejobben. Det er ofte flere titalls – kanskje hundrevis av søkere til en og samme jobb, og da er det helt avgjørende at du klarer å bli lagt merke til i mengden. Jeg har skrevet mange jobbsøknader før – og fått napp på dem, men etter et kurs med Karrieresenteret ved UiO lærte jeg at alt jeg trodde jeg visste var feil. Så jeg tenkte å dele noe av det jeg lærte – sånn at dere òg kan få snuse litt på nøkkelen:

Vær spesifikk – ikke generell
Standardfrase i mine tidligere jobbsøknader: «Jeg er en positiv jente som jobber godt både alene og sammen med andre. Jeg anser meg selv som strukturert, ansvarsfull, og er ikke redd for utfordringer» bla, bla, bla. Nei, nei, nei. På jobbsøkerkurset lærte vi å heller skrive konkret. «Alle» jobber godt alene og sammen med andre. ALLE er positive, strukturerte og liker utfordringer. Fortell heller om de positive sidene dine – uten å skrive det rett ut. Vis til erfaringene dine i stedet.

For eksempel: «Gjennom ni år som selvstendig næringsdrivende er jeg godt vant med å være selvgående og effektiv. (…) Ved å kombinere studier og deltidsjobb har jeg fått god trening i å arbeide strukturert (….) Kollegaer beskriver meg som positiv, enkel å samarbeide med og initiativrik.»

Her har jeg fortalt akkurat det samme – men lagt det frem på en mer spesifikk måte som illustrerer hvem JEG er som arbeidstaker. Alle kan skryte på seg å være både det ene og det andre i en jobbsøknad, derfor er det mer troverdig hvis du faktisk viser til noe – som studier, frivillig arbeid eller annen arbeidserfaring.

Unngå å forfatte CVen din i tekstform
Her var jeg en verdensmester. Når jeg i dag ser tilbake på tidligere søknader? Det er jo ikke annet enn en tro kopi av CVen min – skrevet i tekstform i stedet for liste. «Av relevant bakgrunn har jeg bla bla». Nei. I stedet for å gjenta innholdet i CVen, fortell heller mer om hvem du er som arbeidstaker – gjennom spesifikke eksempler som i eksempelet over.

Få med:

  • Hvem du er som person (i profesjonell sammenheng; effektiv, strukturert, analytisk, kreativ osv)
  • Motivasjonen din for at du søker akkurat denne jobben (se eget punkt under)
  • Hva du kan bidra med inn i selskapet/byrået (feks «Etter to år som Snapchat-ansvarlig for Gjensidige har jeg opparbeidet meg god kunnskap om hvordan kanalen kan utnyttes for å nå en ung målgruppe, og hva som fungerer og ikke. Det er en kunnskap jeg ønsker å ta med inn i bedrift X for å styrke deres merkevare for et ungt segment»)
jobbsøknad

Vis personlighet
Denne kan være litt skummel, så ikke overdriv. Vi ble fortalt om en fyr som skrøt på seg en vill interesse for sykling i sin jobbsøknad, bare fordi han hadde googlet seg frem til at den kommende sjefen var sykkelinteressert. Han fikk jobben, men løgnen om sykkelinteresse ble fort avslørt og det er jo litt… awkward. Så få gjerne frem litt om hvem du er med en snerten avslutning, men ikke dra det for langt.

Bilde? Noen arbeidsgivere vil helst ikke at du legger ved bilde av deg selv, mens andre syns det er ok og bryr seg ikke. Selv har jeg aldri lagt ved bilde.

Kort og konsis
En jobbsøknad skal være på max. 1 side. Gå rett på sak. Unngå alle ord og setninger som ikke styrker argumentasjonen for hvorfor DU skal få jobben. I malen vi fikk av Karrieresenteret står det også at du skal unngå «Jeg kommer gjerne på intervju» (som jeg hadde med i hver eneste søknad jeg skrev før kurset, haha). SELVFØLGELIG KOMMER DU GJERNE PÅ INTERVJU, du har jo søkt jobben! Avslutt heller med en oppsummering – fremhev dine beste trekk, men unngå å gjenta deg selv.

Fortell om motivasjonen din for å søke
Både din personlige motivasjon – men løft også blikket og se stillingen i en større kontekst.

Eksempel fra min egen søknad til Gjensidige: «Min motivasjon for å søke er basert på en brennende interesse for kommunikasjonsfaget i sin helhet, sammen med Gjensidiges virke i samfunnet – med sikring av liv, helse og verdier. Dette er et felt det vil føles meningsfylt og viktig å få bidra inn i med mine kunnskaper om sosiale medier, PR og kommunikasjon».

Tilpass jobbsøknad og CV til hver enkelt jobb du søker
I hver stillingsbeskrivelse jeg søker på leter jeg alltid etter knagger å henge meg selv på. Søker de etter en person som er effektiv, passer jeg på å få den egenskapen frem i søknadsteksten. Argumenter for hvorfor du bør få jobben ved å vise til kunnskap du har fra studier/jobb/verv, ferdighetene dine, resultater du har oppnådd og personlige egenskaper. Knytt argumentene dine til det som lyses ut i stillingen av arbeidsoppgaver, roller, utfordringer i stillingen, felt/bransje og virksomhet/avdeling. Har du ledet noe før, og de søker etter en prosjektleder, for eksempel? Supert argument!

For dere som studerer ved UiO kan dere lese mer om Karrieresenteret sine tilbud her. Andre universiteter og høyskoler har sikkert samme tilbud, hvis dere søker litt rundt på nett.

Ps. Du bør også lage deg profil på LinkedIn hvis du ikke allerede har en! Det er en super «online-CV» fremtidige arbeidsgivere kan søke deg opp på.

(Og bare så det er sagt: ingen spons/kobling til Karrieresenteret what so ever, jeg har skrevet dette av fri vilje som et tips jeg selv hadde satt pris på før jeg skulle ut og søke jobb. Kurset vi fikk var en egen forelesning som en del av praksisemnet jeg tar i år)

1 kommentar

  1. Å fortelle om motivasjon for hvorfor man vil jobbe akkurat DER tror jeg er dritviktig. Det – kombinert med hvorfor du er riktig for jobben. Jeg skreiv en ganske u-standard jobbsøknad da jeg skulle ha praksisplass – og endte med å få begge jeg søkte på: NRK og Aschehoug. Var inne i en litt sint studie-fase, og følte det gjorde søknadene litt mer brennbare. Haha!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *