Begeret #4: Ordspesial

Jeg er kanskje over gjennomsnittet glad i språk, og kjemper allerede en kamp mot forholdisme, «da» og «når» og diverse andre språkfeil samfunnet florerer av. Nå har begeret mitt av ord som irriterer meg begynt å bli fullt også, så jeg tenkte det var på tide å tømme det. Her er ord folk bruker og som jeg hater:

 • «Typ»: Jeg vet ikke helt hvorfor jeg misliker det ordet så sterkt, men jeg gjør det. Det er vel et par år siden nå, at det ble så intenst sjukt overstadig kult å si «typ» typ hele tiden. TYP! Se på det, da. Typ. Det er svensk, det er hipster og jeg hater det. Ikke like mye som jeg hater forholdisme, men jeg hater det. Typ, hvorfor?! Eksempel: «Det tok meg typ fem minutter». Newsflash: setningen får akkurat den samme betydningen hvis du bare eliminerer ordet «typ». Bruk heller «sånn» hvis du absolutt må presse inn et unødvendig ord der.
 • «Vacay»: Særlig i bloggsfæren er det «kult» å forkorte det engelske ordet «vacation» til «vacay». VaNAY, for faen. Det er ikke kult, det har aldri vært kult og det kommer aldri til å bli det, legg det fra dere.
 • «Brekkie»: Også et forbanna engelsk ord som er populært blant bloggeliten. Brekkie er en forkortelse for breakfast. FROKOST på godt norsk. Bruk det i stedet. Brekkie on vacay, typ. Jeg blir seriøst dårlig.
 • «Man»: Statuser som «da har man vært i Sverige en tur»? DU har vært i Sverige! Skriv «JEG har vært i Sverige»! Hvorfor må du gjøre det så himla avansert?
 • «Da»: Nå kom jeg på at alle statuser som begynner med «da har» eller «da var» irriterer meg. Fryktelig erklærende, er de ikke? «Da var det helg!» «Da var det tid for bilvask!». Slutt opp.
 • «Sambo»: Det heter da vitterlig samboer. Du mangler TO bokstaver. TO!
Angry GIF - Find & Share on GIPHY

Hvilke ord irriterer deg mest?

50 kommentarer

 1. Oj shit. Eg seie «typ» altfor mye. Haha. I will do better. I promise 😉

  1. supermarie

   Haha! Aldri lagt merke til det, så enn så lenge kan vi fortsette å snakke sammen 8) <3

 2. Jeg sier TYP TYP hele tiden. Skal MAN liksom finne noe annet å si DA?

  1. supermarie

   Hahah! Du fikk ikke plass til sambo, vacay og brekkie også??? :))))) <3

 3. «Gubben» er ordet jeg misliker aller mest. Smak på ordet. Det smaker vondt. Ellers hater jeg «ass» og «liksom», to ord jeg tror tar opp 50% av mitt eget vokabular.

  Jeg sier dessverre «typ» alt for ofte, men jeg skylder på at jeg har blitt halvt svensk i språket etter å ha bodd der.

  1. supermarie

   Ja, sier for mye liksom og ass sjøl, ass. Gubben har jeg ikke reagert på før!

   (Ja, du er unnskyldt!)

 4. Marlene

  Sååå enig i bruken av man – skjønner at de prøver å høres smarte ut, men dessverre tenker jeg det absolutt motsatte i mitt stille sinn (tør ikke si noe men…)

  Blir også oppgitt over alle som vil spørre spørsmål. Man stiller spørsmålet, ok? Blir også ganske krass når elevene mine stiller spørsmålet: hvem side?

  Kjemp videre

 5. Marlene

  Ble litt ufullstendig den kommentaren:D

  Skulle si, kjemoefint videre – jeg heier på deg!

 6. Gjertrud

  Jeg irriterer meg voldsomt over bruken av ordet «litta» : «ei litta stund».
  Det heter da vitterlig lita eller liten….

 7. Marlene

  Er det mulig … Kjemp videre. Ikke kjempefint. Autokorrektur ass.

 8. Bruker typ hele tida. Nå må jeg begrave det </3 Hahaha! Omg sånne DA-statuser. Helt nydelig. Særlig de som starter med "ja, da har man".

 9. Jeg har aldri skjønt greia med formuleringer som «sliten.no». Ser heldigvis ikke til det så ofte lenger. Har du forresten sett Norske Hemmeligheter sin nyeste Instagram-post? Tror du vil like den!

  1. supermarie

   Hahaha, ja, har blitt tagget i den sånn 5-6 ganger nå! Den er fantastisk!

 10. bruker «typ» hele tiden selv, så vet ikke helt hvem jeg er til å klage.. men misliker blant annet «rolig» foran alt (rolig trening feks), «sjukt å melde», «ryktes» – og generelt alle ord som egentlig er ganske dramatiske/alvorlige, som brukes om mer eller mindre bagateller (for eksempel «katastrofe» om å ha en dårlig hårdag)

 11. HATER statusoppdateringer som begynner med; «Da va man…» Og vet du hva jeg hater enda mer? Når folk ikke vet at ordet «var» («va» på nordnorsk) IKKE begynner med en H. Så dann og vann dukker det opp følgende statusoppdatering på veggen min; «da hva man tatt helg…». HERREGUD!!

  1. supermarie

   Hahah, åh kjære…

 12. Kristin

  Marie! <3 Du skriver alltid alt jeg tenker på! "Man" og "da" er to verstinger i mine ører. Og når kombinasjonen "Da har man…" dukker opp på diverse statuser, så begynner jeg nesten å riste av irritasjon.

  1. supermarie

   Haha, ja – den er grusom!

 13. Solfrid

  Åå, tenkte óg på deg når eg såg siste Norske Hemmeligheter-posten, haha 😀

  «Angst» irriterar meg. «Angster litt ass», når du er nervøs for noko, det ække greit!

  1. supermarie

   Haha! Ja, hender jeg bruker det uttrykket selv – men har blitt veldig bevisst på det, så prøver å la være. Det er ikke greit – helt enig!

 14. Elisabeth

  Haaater order «Brekkie». Høres ut som MAN brekker seg!

  1. supermarie

   ENIG!

 15. Elisabeth

  Haha! Er AKKURAT samme ordene jeg hater, men orfet «brekkie» er faen meg bannlyst GUD jeg hater det ordet.

 16. Irriterer meg over at verbet «å bli» blir misbrukt om dagen! «Jeg blir nok å gjøre det» – I don’t think so. Ellers får jeg utslett av forkortelser som sjokkis (sjokolade), pottis (potetgull), osv.,grusomt.

 17. Veldig enig med «vacay» og «brekkie»! Selv sliter jeg veldig med å ta folk seriøst når de skriver «ei litta (…)» eller (…), si!» Altså sånn typ (hehehe) «NÅ SKA HO HANDLE, SI» eller noe i den duren. Får fjortis-frysninger nedover hele ryggen, og dette er svært utbredt hos toppblogger-kongeriket. Tenker bare: slutt’a, please.

  1. supermarie

   Hahah, der synder jeg. Den er ganske utbredt i Fredrikstad, så jeg skylder på opphavet!

 18. GIF-en, hahaha <3
  Er enig med alt her. Spesielt "brekkie" og "sambo" gjør meg sprø.

 19. Åse Marit

  Serr!! Får spasmer av folk som sier det. Heldigvis ikke så mange som bruker det lengre.

 20. …og jeg syns det er plagsomt med folk som er skikkelig kjipe mot folk som bruker og skriver ord og uttrykk feil, og så er de ikke perfekte selv, haha. For eksempel så skriver du «tilstede» når du mener «til stede». «Tilstede» er jo noe annet! Stalker deg ikke, jeg sverger, bare henger meg opp i det, lol. Er ikke sur, men Marie!!! :@:@:@ <3

  1. supermarie

   Hahaha! Sorryyyy, skal prøve å skjerpe meg :))

 21. Camilla

  Amen! Når folk begynner statusen med «Da har man…» altså, slutt!! Og når folk sier da/når feil, som «når jeg var liten», DA jeg var liten… Sier typ en del selv, og liksom. Det er sier jeg før og etter en setning og midt i, hehe, burde skjerpe meg. Sambo har jeg ikke hørt før?? Det høres jo helt tullete ut! Brekkie og vacay har jo blitt vanlig, men vi har jo fullverdige norske ord for det fra før:p

 22. HALLELUJA, jeg er så enig.

 23. Jeg tenker egentlig at hvis dette er det som får deg til å koke, så er ikke verden så himla ille Ord bryr meg ikke så mye, men smatting og fysiske ting – det kan irritere meg grønn. Skal også sies at «man» ikke er så pent da. Føler liksom at personen distanserer seg når de stapper inn tredjepersonsonsbruk i en setning om seg selv.

  1. supermarie

   Hahah, nei, har det relativt fint, men språk er jo så viktig :||| Haha. Ja enig!! Det er visst særlig utbredt på vestkanten.

 24. Det var en emoji bak den første setninga der, men den kom visst ikke med. Jaja, var jo bare et ler-så-du-griner-tryne.

 25. Camilla

  Har klart å ta en ting jeg har irritert meg over at andre sier hele tiden å begynt å bruke det… blir like irritert hver gang jeg tar meg selv i å bruke ordene er – på en måte.
  Jeg lagde på en måte pannekaker da
  Faen i helvete Camilla, du lagde pannekaker, det var ikke på en måte at du lagde det, du lagde det ferdig.

  1. supermarie

   Hahah! Åh

 26. Haha, godt at jeg ikke er den eneste som irriterer meg grønn over «typ»! Noe annet som plager meg er når folk erstatter «hvilken» med «hvem». F.eks. «Hvem film så du?» eller «Hvem kjole skal jeg ha på meg i morgen?»

  I tillegg misliker jeg sterkt enkel bestemmelse (f.eks. «Denne oppgave handler om (…)» i stedet for «Denne oppgaveN (…)»). Det er jo ikke feil, tror bare jeg synes det høres snobbete ut, eller noe sånt? Hahaha!

 27. Jeg elsker ei litta brekkie på vacay <3 Saaawi (not sawi)
  Håper vi kan prate sammen likevel. Og ass skriver jeg, sier asså (stavangersk) og sier liksom aaaaaltfor ofte. Ellers klarer man seg fint i livet. Hehe *smask*

 28. «Si» – da har man spist typ sykt god brekkie på vacay (med sambo), si.

  1. supermarie

   Hahaha, orker ikke!

 29. Hahah, her var det liv i kommentarfeltet! Jeg irriterer meg KONSTANT over dårlig språk, blant annet ordene du nevner.
  Riktignok har «brekkie» sneket seg inn hos meg i løpet av årene i engelsktalende land – for eksempel brukes det mye i London, og da føles det ikke påtatt. Det blir som «cardi» i stedet for cardigan, det er på en måte bare folkelig og naturlig.
  Skjer lignende forkortelser på norsk, derimot, synes jeg det er grusomt. Som når folk sier «serr» i stedet for seriøst og «irri» i stedet for irriterende! Åh, jeg blir gal.
  Forresten så tekstet jeg en episode av American Dad forleden, og der tok de tak i en utbredt språklig feil på engelsk, og jeg benyttet sjansen til å bruke «i forhold til» i den norske oversettelsen, og forklare hva det egentlig betyr! Til kamp mot forholdismen på alle plattformer, hoho!

 30. Elisabeth

  Enig i alle! Hater også når folk skriver «Friyay» og «Oslove» 🙁

  1. supermarie

   Ops. Skyldig. Haha!

 31. Ahhh! Takk! Så deilig å se at jeg ikke er alene om dette! Du er fantastisk! Jeg deler denne!

  1. supermarie

   Haha, takk! Glad vi er flere!

 32. Kristin

  HATER at bloggerne bruker «vacay», «brekkie» og ikke minst «friyay» som noen nevner over her. Høres så vanvittig dumt ut. Det koker inni meg.

 33. En gang pratet jeg med ei som presterte å bruke ordet «kreft» som et negativt ladet ord til å beskrive ting hun mislikte:

  «Liker ikke leverpostei, det smaker kreft»
  «Jeg kjenner jeg får kreft av denne kjedelige forelesningen»

  Hun hadde ikke hatt kreft en gang! Herregud, dette provoserte meg på så mange måter.

  Også vet jeg at de med dialekten i Skien/Porsgrunn/Grenland-området sier «hanses», «dises» og «demses». Dét gir meg mark.

 34. Elise H

  Åh, har jo flytta til Danmark, her sliter jeg med frokost, for her betyr frokost lunsj, og frokost heter morgenmad. Rar betyr også søt noe som er veldig RART. språkforvirra!

 35. Irriterer meg grenseløst av dem som bruker «hvem» feil.. For eksempel «hvem farge er det?» eller «hvem smak er det?». Altså de bruker «hvem» når det egentlig skal brukes «hvilke» blant annet..

  Mange unnskylder seg med at det er dialekt, men jeg får vondt inni meg når jeg leser slike setninger…!!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *