Habana Vieja – gamlebyen

Flyreisen til Havanna er sponset av KLM / jeg er ambassadør

Utdrag fra den håndskrevne reisedagboken min (omgjort til bloggspråk, så dere skjønner litt mer, heh!):

29. desember 2016

I dag ble Nina (hun som eier Casa Nini, der vi bor) oss med ut på byvandring. Hun viste oss nabolaget vårt, før hun tok oss med til Habana Vieja – gamlebyen (dit MÅ man når man er i Havanna), via O Reilly street. Den gaten er verdt et besøk – Cafè O Reilly har den beste kaffen, ble vi fortalt, og det er et par gode barer der! Og masse å ta bilder av.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_db3dUNADJUSTEDNONRAW_thumb_db3cUNADJUSTEDNONRAW_thumb_db3e

Det er så vakkert her – med utsmykninger på byggene, masse farger og amerikanske biler fra 50-tallet. Cubanerne òg fremstår som et helt fantastisk folk, som ser etter oss – for eksempel da Carina (hun jeg reiste med) holdt på å miste lepomaden ut av lomma, og en tilfeldig forbipasserende gjorde henne oppmerksom på det det, eller da vi kjøpte øl i en lokal butikk, og damen bak oss i kø foreslo at jeg bar posen i armene mine for å unngå at den revnet så ølen gikk i bakken og knuste. Riktignok på spansk, men vi kommer langt med blikk og kroppspråk!

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_db4fUNADJUSTEDNONRAW_thumb_db5c

Nina fortalte oss at cubanerne tjener rundt 25 CUC i måneden (cirka 250 NOK) – uavhengig om du er vaskedame på en bar eller professor ved et universitet – og at de fleste derfor har en jobb ved siden av, ofte svart. Som for eksempel guttene som står i parken og dealer wifi-kort «under bordet». Det var så sprøtt, i andre land hører jeg som regel de hviske «marihuana?» eller «weed?». Her var det noe så allment som wifi, som plutselig ikke er så allment allikevel.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_db6bUNADJUSTEDNONRAW_thumb_db9f

Pensjonistene får mellom 6-10 CUC i måneden (60-100 NOK), det er jo ingen verdens ting. En vannflaske koster for eksempel 1 CUC. Seks vannflasker i måneden, så er du blakk. Jeg skjønner ikke hvordan det går rundt – og det gjør det vel ofte ikke heller… Cubanerne tenker ikke økonomi på samme måte som oss, de fleste nordmenn tenker ofte langsiktig, mens cubanerne bruker penger på fest og konserter og sulter heller i tre dager. De trenger gledene for å holde motet oppe. Lever i nuet. Å vite dette gjør at vi ser byen i et litt klarere lys, og har mer forståelse og tålmodighet med de masete selgerne overalt. Det er jo levebrødet deres – bokstavelig talt.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_db40UNADJUSTEDNONRAW_thumb_db80UNADJUSTEDNONRAW_thumb_db41UNADJUSTEDNONRAW_thumb_db50UNADJUSTEDNONRAW_thumb_db54UNADJUSTEDNONRAW_thumb_db56UNADJUSTEDNONRAW_thumb_db58 UNADJUSTEDNONRAW_thumb_db72UNADJUSTEDNONRAW_thumb_db74UNADJUSTEDNONRAW_thumb_db82UNADJUSTEDNONRAW_thumb_db94UNADJUSTEDNONRAW_thumb_db98UNADJUSTEDNONRAW_thumb_db99

Etter Ninas omvisning ruslet vi rundt på egenhånd, før vi gikk til wifi-parken og kjøpte en time for å gi livstegn hjem.

/dagbok slutt

På det nederste bildet ser dere forresten hvordan det ser ut der det er Internett. Alltid fulle krakker, mennesker overalt som sitter med nesene i telefonene sine. Det var i grunn litt koselig, alle oppsøker parken for samme grunn, dealer noen kort og surfer på sitt, sitter sammen – uten å være sammen. Tenk at dette gjør vi hjemme i Norge overalt – hele tiden, hver for oss. Der nede føltes det som et fellesskap – hjemme føles det så… Ensomt. Kaldt.

Jeg lærte meg også hvor mye som faktisk gjøres unna på en time – når du må. Instagram, Facebook, mail og blogg. En time rakk lenge til alt sammen (så sant Internett fungerte og gikk raskt – noe det ikke alltid gjør på Cuba). Jeg prøver å huske på det her hjemme også. Man trenger ikke å scrolle seg forbi hvert ledige sekund her i livet, det skjer ikke noe nytt. Du går ikke glipp av noe. En time om dagen er faktisk nok.

16 kommentarer

 1. Bildene dine sukk dån stønn..!

  Btw, vannmerker du alle bildene dine? Jeg gjør nesten sport av å finne vannverkene dine, haha!

  1. supermarie

   <3 <3 <3

   Haha, ja! Alle unntatt det øverste er vannmerket. Nesten usynlig, I know. Og alltid plassert på forskjellige steder – du er faktisk ikke den første som har gjort det til en sport å finne dem! Haha 😀 Vannmerkene til Supermarie er det nye kryssordet!

 2. Johanne

  Så gøy å lese om Cuba! Gull verdt siden jeg skal dit til sommeren. Gleder meg til å lese mer etterhvert! Og lag gjerne en guide med tips, det hadde vært genialt!

  1. supermarie

   Så gøy! Det kan jeg gjøre. Vi gjorde nok veldig lite i forhold til hva vi KUNNE ha gjort, men jeg skal skrape sammen det vi gjorde og spørre om kanskje Nina har noe å legge til!

 3. Magiske bilder! Så fint å se og lese, jeg måå til Cuba en gang. Og enig med deg i at 1 time internett egentlig er nok. Man rekker det man «må». Men internettet er så tilgjengelig og så fristende….

 4. Som den første kommentatoren her gjør jeg også det til en sport å lete etter vannmerkene dine, haha!
  Har så lyst å besøke dette landet nå når jeg ser gjennom bildene dine, så mange fine farger altså 🙂 Og biler.

 5. Altså, etter å ha lest første kommentaren her fikk jeg også lyst til å finne vannmerkene 😛
  Men ÅH så reisesyk jeg blir av bildene dine og det du skriver! Er WiFi ulovlig, siden det deales under bordet i en park? Eller er det bare så lite utbredt at det ikke er så mange steder som har det, at det er derfor det blir dealet? 🙂

  1. supermarie

   Nei, man kan kjøpe det i en sjappe også! Men køen der er som regel lang, så lokale cubanere kjøper opp mengder med kort og selger de litt dyrere til turister Det er offisiell Internett som man trenger kort til – og «wifi spots» er begrenset til enkelte parker!

 6. Så gøy å lese om dine Cubaopplevelser! Jeg var der omtrent samtidig som deg, så det er spennende å lese om dine opplevelser! Spent på om vi fikk med oss «alt» 😉

  Og er forresten enig om det med internett, det holder i massevis med 1 time om dagen. Vi var på nett kanskje 4-5 ganger av totalt 15 dager, og det var egentlig nok. Også likte jeg veldig godt at man ikke automatisk dro opp mobilen mens man f.eks satt på kafé/restaurant og ventet på mat, men isteden pratet med hverandre! Haha, litt banalt, men det er jo sånn det har blitt;)

 7. Så fine biler og reiseskildringer! Cuba er et sted jeg har veldig lyst til å reise, og jeg får ikke mindre lyst av dette innlegget. Derfor er det kanskje enda mer spennende å lese om 🙂

 8. Åååh, så gøy! Vi var også i Cuba i julen, så det er kjempegøy å lese om dine opplevelser, for jeg kjenner igjen masse! Selv var vi bare tre dager i Havanna før vi dro videre til Vinales, Trinidad, Cienfuegos og Cayo Coco. Skulle gjerne ha blitt litt lenger i Havana, men vi trøster oss med at vi gjerne drar tilbake snart! Ble helt forelsket i Cuba vi!

 9. Cuba❤️ Flotte bilder, blir dratt rett tilbake!

 10. Så fantastiske bilder! Jeg har alltid hatt lyst til å reise til Cuba og nå om mulig enda mer! Gleder meg til neste Cuba-innlegg 😀

 11. Sukk, det er alt jeg har å si akkurat nå, jeg vil også. Cuba <3

 12. Solveig

  Hei! Nydelige bilder. Hvilket kamera bruker du? 🙂

  1. supermarie

   Takk! Her brukte jeg Canon 550D 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *