Begeret #3: Ikke alle memes er like morsomme

Det har gått sport i å tagge venner i bilder av mennesker som ser litt annerledes ut for tiden. Feeden min er full av dem. Noen der ute i den vide verden har tatt seg friheten med å finne bilder av disse menneskene (merk dere: MENNESKENE), lage en såkalt «meme» ut av det med tekst som «Jeg har mistet kjæresten min, kan du tagge henne?» til. Og OM folk tagger. Verden over. Kommentarfeltene er flere titalls tusen lange, og verdens Facebook-elite sitter på sine høye hester og ler og ler, og tagger og tagger, og jeg sitter og ser på mens jeg skriker inni meg og kaster opp av hvor jævlige mennesker kan være mot hverandre.

For faen, dere, dette er MENNESKER! De personene på bildene som det tagges til den store gullmedaljen i, det er personer som deg og meg! De tenker og føler, som deg og meg. De ser ut som de gjør, og kan ikke noe for det – akkurat som deg og meg. Hvor føkkings forbanna stygg er du ikke som person (og nå snakker jeg om innsiden), når du er med på denne kolossale formen for mobbing?! VERDEN OVER (!) sitter det folk og tagger og ler rått av utvalgte meme-ofre, som jeg for guds skyld håper aldri roter seg inn på Facebook noensinne. Tenk å finne et sånt bilde av seg selv, med et kommentarfelt fylt av titusenvis av «hahaha» og «fy faen» og «ler så jeg griner»-emojis under. Det knuser hjertet mitt – bare tanken på at en av disse personene skulle få vite om hva slags sirkusattraksjon Facebook har gjort dem til, om de ikke allerede vet det. Herregud, jeg håper virkelig ikke de vet det.

Jeg oppfordrer dere: SLUTT å være med på mobbingen. Ikke bidra. Ikke tag. Om du på død og liv syns det er morsomt, le inni deg. Blir du tagget – fortell vennen din at det ikke er greit. Det er faen ikke greit! Det er ikke humor, det er bare jævlig og ondskapsfullt. For all del, memes kan være gøy, jeg tagger og blir tagget selv, men da i memes som ikke går på bekostning av andre mennesker. Memes som ikke kollektivt mobber en tredje person. Det er så stygt og jeg fatter ikke at så mange der ute kan være så hjerteløse, i en verden hvor vi egentlig er relativt flinke til å fokusere på hvor alvorlig mobbing er og kan være for det mennesket det gjelder. Og det knekker litt i hjertet mitt hver gang jeg ser hvilke av vennene mine som er med på dritten. Jeg blir så skuffa, sint og jeg mister respekten. Bare slutt. Det er nok, nå. Memes er ikke bare fiktiv Internett-humor. Det er m-e-n-n-e-s-k-e-r, for faen.

Jeg blir så kvalm.

40 kommentarer

 1. Karoline

  Du har helt rett og jeg kjenner jeg skjems litt for å ha tagget venner i lignende. Skal ærlig innrømme at jeg har gjort det og jeg trer nå ydmykt ned fra min litt for høye hest.. Tusen takk for tankevekkeren! Vi har lett for å ikke tenke oss godt nok om alltid når det kommer til sosiale medier… Bra du setter lyst på det. Du er bra du 🙂

  1. Hvorfor legge ved et bilde av et annerledes MENNESKE til denne teksten?

   1. supermarie

    Bildet er av en av meme’ene jeg skriver om – det er for å illustrere.

   2. Ann Helen

    Det tenkte jeg på også.. Dessuten hadde hadde det garantert ikke blitt reagert negativt på om man hadde blitt tagga i et bilde av et vakkert menneske! Så i den forstand er faktisk dette en ganske så stygg og diskriminerende artikkel.

 2. Jeg er så enig! Takk for at du sier i fra. Er dessverre mange som trenger å høre dette…

 3. Bra innlegg! Blir så forbanna (og) oppgitt over dette selv…

 4. Jeg er så enig! Kunne aldri finne på å kaste meg på noe sånt, og skal bli flinkere til å si ifra når jeg ser at noen i feeden min gjør det. Utrolig korttenkt og umorsom «humor» på andres bekostning.

 5. Helt helt helt enig!!!!! Og mange av disse memesene har bilder av mennesker som garantert sykdommer/problemer/osv osv. Skjønner ikke hva folk tenker (mest sannsynlig tenker de ikke i det hele tatt, og det er problemet)

 6. Jeg har tydeligvis oppegående venner, for jeg har ikke sett noe til dette!

 7. Takk for at du setter ord på AKKURAT hva jeg har tenkt de siste dagene! Synes det er helt skrekkelig og jeg får så vondt inni meg av å tenke på hvordan det må føles for de på bildene.. At folk ikke kan tenke seg om bare LITT!!! Aaaarrrggghh!!!

 8. Pernille

  Takk for at du skriver dette! Det har plaget meg også. Likte og delte innlegget ditt på facebook og håper at enkelte venner ser det. Denne artikkelen kom opp i newsfeeden min nettopp: http://www.bbc.co.uk/newsbeat/article/38303029/viral-support-for-meme-victim-hitting-back-at-body-shamers?ocid=socialflow_facebook&ns_mchannel=social&ns_campaign=bbcnews&ns_source=facebook

 9. Bejan Maria

  Er med tankegangen og rapporter alle sider og personer som liker og tagger slike innlegg.

 10. Har tenkt på dette så altfor ofte, og blir helt kvalm selv. Er viktig at vi som står i mot denne type mobbing snakker høyt om det sånn som du gjør, hvilket jeg dessverre har vært for dårlig på.. Kjempe bra!

 11. Har rapportert en av de verste sidene og FLERE av bildene deres til Facebook. Anbefaler flere å gjøre det samme. Enda jeg for hver rapport får opp at det bryter ikke med retningslinjene deres, selv om det er åpenlys mobbing og disse menneskene aldri i livet har gitt tillatelse til at bildet brukes på denne måten. Det er skammelig av facebook å ikke ta det seriøst. Uansett hvor mye en kan si at folk som hetser og «ler» av dette er de skyldige, så legger facebook til rette for at sånne sider får bestå. Jeg skal plage de med rapporter så mye jeg kan fremover.

 12. Takk!

  Jeg er så gammel at jeg heldigvis ikke får så mange sånne i feeden min. Derimot fikk jeg en TED Talk av Lizzie Velasquez, som er et av de menneskene som har blitt misbrukt i slike memes. Jeg anbefaler å se den, den ga meg noe å tenke på.

  https://www.youtube.com/watch?v=c62Aqdlzvqk

 13. Supert skrevet har selv hatt en utblåsning om dette og er glad for at du har gjort det mulig å dele frustrasjonen..

 14. Du må være gøy på fester

 15. Tusen takk, Marie, for et utrolig viktig innlegg! Jeg har rett og slett vært helt matt over feeden min i det siste – du setter ord på noe veldig viktig.

  PS: Jeg synes du er dritgøy på fester <3

  1. supermarie

   <3 <3 <3

 16. Er det fuckings mulig?

 17. Da burda du ikkje delt bilde av vedkommande på bloggen din heller.
  Er jo like gale det omtrent

  1. supermarie

   Like galt som å oppfordre til å tagge vennene sine for å le av et uskyldig menneske? Neias.

 18. dette er første gangen jeg kommenterer på en blogg. jeg er så utrolig enig. fikk vondt langt inn i hjerterota da jeg leste dette, for selv om jeg aldri kommenterer slike bilder selv, har jeg ikke tenkt på det på den måten før. dritbra innlegg, heia deg!

 19. Konne ikkje vært marr enige Eg bler galen av all mobbingå så foregår på nette…. Å at folk ikkje bryr seg om at d e mobbing, bare ford d bler gjort bag ryggen på folk… D e jo faen mg mobbing for d!!!!

  Hilsen ei så vett d mesta om mobbing

 20. lol lollesen

  Alle har forskjellig humor, og du bestemmer ikke hva som er morsomt for andre enn deg selv. Personlig synes jeg hele greia er latterlig, og ikke morsomt i det hele tatt, men det er ikke fordi jeg mener det er «galt», jeg synes bare det er stygt.

  1. supermarie

   Påstår ikke at jeg bestemmer folks humor heller, jeg prøver bare gjøre folk bevisst på at det de driver med er mobbing. Og stygt.

 21. Kristin

  Marie, jeg digger deg!! TAKK for at du tar opp slike ting og bruker bloggen og stemmen din til noe viktig! Er en del av mine bekjente som har kommentert på disse bildene, håper det tar en slutt nå. Fatter ikke at noen synes sånt er morsomt engang.

 22. Marie Gran

  Jeg rapporterte gruppen første gang den dukket opp i feeden min. Håper flere gjør det samme!

 23. Jösses. Har aldrig fått upp nått liknande i min feed. Väljer att hoppas att det beror på att alla min fb-vänner är fina, tänkande folk som missliker mobbing <3

 24. Susanne

  Helt enig med deg! Har tenkt akkurat det samme. De første jeg så på feeden min var litt morsomme, men de gikk heller ikke til angrep på personer. Da det begynte å bli mobbing av ulike mennesker kjente jeg at jeg ble kvalm! Bra skrevet, og bra at du tar tak! 🙂

 25. De er kanskje mennesker… men de går også under kategorien søppelmennesker, så det er helt greit 🙂

  1. supermarie

   Tuller du nå? Wow

   1. Synes det er respektløst å si at noen memes er morsommere enn andre…

   2. supermarie

    Så du syns det er helt OK å mobbe de menneskene som får bildene sine misbrukt i memes som dette?

   3. Ja, det gjør jeg. Jeg synes faktisk at det er DRITGØY. Den feministiske holdningen på denne bloggen gjør meg kvalm, og hvis man blir triggered av memes i facebook-feeden så er du et bortkastet menneskeliv.

   4. supermarie

    God jul, Jan. Unner deg et godt liv – tross alt 🙂

 26. Asamoah

  Jeg tror virkelig du får alle facebook brukerne i hele verden til å slutte å poste memes! Gratulerer, IGJEN så gjør du det.

  1. supermarie

   Det er da ikke målet mitt heller 🙂 God jul!

 27. Syns det er morsomt å se folk som synes disse memsene er morsomme sautre over at noen faktisk sier imot dem at hva de gjør er galt. Å buhuu du får ikke lov å mobbe noen, så trist. Ta no til helvete å finne en annen humor som ikke går på bekostning av noen andres selvtillit.

 28. Slik humor kjennetegner de ytterst dummeste av oss, og man bør ha noe selvrespekt og si ifra at slikt ikke er greit. Innholdet i mange av kommentarene her inne vitner om at flere av leserene er av samme ulla. Stakkars verden… 🙁

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *