Hemmelighetene ved Schiphol

I går måtte feberen vike for en annen feber, reisefeberen, og jeg stod opp klokka tre og ruslet overraskende våken og glad og fornøyd opp til flybussen som gikk klokka fire. Jeg vet jeg har sagt det før, men jeg må si det igjen; jeg elsker å være så tidlig oppe. Alt er så stille, ingen andre synes å være våkne og det kjennes ut som verden og jeg deler en liten hemmelighet sammen, bare vi to. Du og jeg, verden. Du og jeg.

Illusjonen ble revet vekk fra meg igjen relativt fort, for hele bussen var full av folk, haha, men det var fint så lenge det varte.

KLM hadde altså invitert meg og de tre andre KLM-ambassadørene ned til hovedkontoret sitt i Amsterdam, og vi startet dagen på Schiphol flyplass hvor vi fikk kaffe, crossainter og en presentasjon av selve flyplassen.

IMG_0319

De tre andre: Odd Roar fra The Travel Inspector, Trude fra A blonde on the run og Kenth fra snabbafotter.se

Flyplassen ble hundre år i år, og til å være så gammel er den forbausende god til å tenke fremover. De kan aldri bli Europas største flyplass, og jobber derfor med å bli den beste og gjør innmari mye bra for at reisen skal gli så lett som mulig. Og herlighet, så mye jeg lærte i går. Det er så mye ved en flyplass jeg aldri i min villeste fantasi kunne sett for meg. Alt er så gjennomtenkt, ned til hver minste detalj!

IMG_0313

Designet for å få deg til puste

For eksempel er interiøret og arkitekturen på flyplassen designet til å absorbere lyd og gjøre det mindre stressende for oss som er på reis. Treverket i sikkerhetskontrollen på bildet under har den egenskapen – lyddempende, og visste du at når stressnivået er på sitt høyeste slipper de ut en duft av lavendel for å gjøre atmosfæren mindre hektisk og mer avslappende? Jeg elsker det!

Dette er mannen som viste oss rundt, han flyr til daglig KLM (naturligvis):

Han kunne også fortelle oss at folk liker å gå mot lyset, så lampene i taket er heller ikke tilfeldig utvalgt og plassert.

En annen kul detalj jeg ble oppmerksom på i går er den store klokka på Schiphol, på bildet under. Inne i den står det en mann som gnikker og pusser og titter ut på oss, og hver gang en av viserne skal flyttes på – gjør han det.

Er det ikke bare fantastisk?! Flyplassen har også små hotellrommer du kan booke for minst fire timer av gangen. Enten Yotel (japansk konsept, hvor du kun får et lite rom med en seng i) eller et annet – mer alminnelig hotell. Yotel var fullbooket da vi var der, så vi fikk ikke sett hvordan det så ut, men det andre hotellet så vi – Mercure Hotels. Helt fine, moderne og rene rom.

Du kan også booke bare en dusj, for 15 euro har du dusjen i en hel time. Kjekt å vite for de som er på farten og som trenger en oppfriskning før neste fly!

Etter et par morgentimer på flyplassen ble vi kjørt videre til KLM sitt hovedkontor. Her fikk vi bli enda bedre kjent med selskapet som gir oss luft under vingene noen dager i året.

Jeg er akkurat lite sliten og sjuk som jeg ser ut, haha.

Jeg har alltid vært glad i KLM, helt siden Trond Kirkvaag og co hadde en humorserie med samme navn på NRK da jeg var liten, og pappa og jeg lo så vi gråt av de dumme sketsjene, men etter i går ble jeg hakket mer forelsket. Det virker som de gjør alt med omtanke. Cocktailen over – som serveres på Business Class – er valgt ut av de reisende. De stemte den frem under et golf-arrangement. Og gresskar-suppen som serves ombord? Den er laget av en av de ansatte i cabinen – de hadde en intern konkurranse med kokker som jury, og den ansatte som lagde den deiligste retten vant plass på menyen som serveres til passasjerene. Måten de inkluderer både passasjerer og ansatte på er nesten rørende – jeg ble så glad!

I tillegg bruker de lokale bønder når de skal skaffe råvarer til flymaten, og de gamle uniformene som flyvertinnene ikke lenger bruker? De har blitt resirkulert og har blitt til tepper på flyet! Jeg smelter. De samarbeider også med nederlandske designere for å utvikle servise de serverer maten på, og gaver som gis til Business Class-passasjerer, som vesker og lommebøker.

Etter i går ble KLM straks litt mindre stor og kommersiell, og litt mer medmenneskelig og jovial. Jeg er stolt av å være i et langvarig forhold med den blå diamanten som har sørget for at jeg har sett store deler av verden jeg aldri ville ha sett uten, som den studenten og gjeldsslava jeg er. Og Schiphol som flyplass? Blir aldri det samme etter dette.

(Bare for å presisere: KLM sponset flybillettene tur/retur AMS, alt annet skriver jeg på eget initativ og uten èn krone i retur. Jeg ble bare så gira etter alt jeg lærte i går, at jeg hadde lyst til å dele det med dere – i hvert fall forandret det mitt eget syn på fly og flyplasser, og jeg håper det kan være til en liten positiv overraskelse for flere reiseglade også! Det er så mye «bak der» som vi passasjerer aldri får vite om, og historiene jeg ble fortalt i går er defintivt verdt å vite om)

5 kommentarer

 1. Så gøy med en sånn tur!

 2. Sunniva

  KLM er sikkert et supert selskap å reise med på ferie, og i hvert fall når du får reisene sponset! Jeg har kjøpt billetter hos KLM fem ganger, alle i forbindelse med jobbreiser. Tre av gangene har flighten blitt kansellert på grunn av for få solgte billetter, og jeg har blitt satt opp på ny flight dagen etter (hjelper lite når møtene jeg skulle på var den første dagen…). Har reist hundrevis av turer både innlands og utlands med SAS, og har aldri opplevd dette der! Har selvfølgelig opplevd forsinkelser, også et par kansellert flighter fordi det har vært problemer med flyet eller forholdene, men flyene går uansett om det er to hundre eller tjue solgte billetter. Når man reiser i jobbsammenheng er man avhengig av å kunne stole på at man rekker frem til det man skal på, så jeg kommer nok ikke til å velge KLM mer , selv om det sikkert er et veldig bra flyselskap på mange områder 🙂

  1. supermarie

   Oi, tre av fem ganger? Det må jeg si! Skjønner godt frustrasjonen din da, ja. Tid er liksom alt når det er i jobbsammenhengeng. Selv har jeg sjeldent opplevd problemer med noen flyselskaper, egentlig. Kun SAS et par ganger tur/retur Bergen, ellers ikke, så jeg har vært heldig! Men nå reiser jeg stort sett på fritiden også, da. Sjeldent i jobbsammenheng 🙂

 3. Hei
  Har resit mye med KLM, spesielt det siste året da grunnet jobb i Nederland, og har aldri opplevd de store problemene med de. på kun en av nesten hundre flighter har det vært over en times forsinkelse som ikke har vært vær relatert. Siden jeg nå har Gull-kort er loungen på Schiphol mye besøkt, og den er i en helt annen klasse enn de SAS / Star alliance loungene jeg har vært i.
  Det største problemet med KLM er det at de fortsatt er veldig konservativ, spesielt når det gjelder prissettingen på ruter de har monopol som BGO-AMS.

 4. Gosh, så spennende!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *