Shoutout #2: Kjære leder

Disse ordene har jeg hatt svirrende rundt i hodet noen år. Ord som jeg aldri har vært i stand til å uttrykke til de det gjelder, men som jeg har tenkt på og følt på og nå trenger de å bli skrevet sånn at de kanskje når ut og frem til de som fortjener det. Jeg skal gjøre mitt for at de når frem. For herregud, dere fortjener det.

Kjære leder. For det er det dere har vært, hver og en av dere. En leder, ikke en sjef. Sjef har dere vært òg, men for meg er det ordet ladet med et hiarki som dere aldri lot meg føle på, for dere sjefer ikke rundt, dere leder meg. Og egentlig kunne jeg sikkert ha skrevet et personlig brev til hver og en av dere, og takket for alt, for jeg er så takknemlig, men dere har noen fellestrekk som jeg ønsker å fortelle verden om i håp om at andre ledere – og fremtidige ledere – kanskje kan la seg inspirere. Av dere.

Jeg er så takknemlig for de lederne jeg har hatt. (Nesten) uten unntak. Min første opplevelse var i Forsvaret. Etterfulgt av TV-bransjen, av event- og digital markedsføringsbransjen, og nå har jeg landet her, i en vakker kommunikasjonsavdeling i finansbransjen. Og utelukkende har dere, kjære ledere, hatt troa på meg – kombinert med et mot til å gi meg spillerom og frie tøyler, rom til å prøve og potensielt feile – feile hardt, herregud – og tillit nok til å gi meg et ansvar. Et forbanna stort ansvar, som jeg sliter med å forstå idet jeg utfører oppgavene mine i det daglige liv, men som jeg får frysninger av når jeg setter meg ned og tenker over det i ettertid sånn som nå. Og det å få et sånt ansvar, og en så stor tillit – som ung og lovende i begynnelsen av en karriere? Det vokser et menneske på. Både i karriere, og personlig, og helt innerst inne. Og jeg er så uendelig takknemlig for at lederstjernehimmelen min har skint så sterkt i så og si alle år. Herregud, for noen erfaringer jeg har fått og for et eventyr av en CV. Jeg er så takknemlig!

2016-02-24 11.02.56 1

Takknemlig for troa du hadde på at jeg – helt føkkings nyutdanna 21 år gammel mediegrafiker – taklet å bære det ansvaret det var å designe et norsk F-16 jagerfly, det eneste i landet som skulle designes. Et JAGERFLY. På min CV? Det er til å grine av!

Takknemlig for at du, kjære leder, ga meg ansvaret for scenografien til et studio som skulle vises på riksdekkende TV – riksdekkende, og for at jeg var den som skulle legge ordene i munnen på programlederen. Scenograf og manusforfatter, jeg hadde ikke i min villeste fantasi sett for meg at det en dag skulle være min jobb. Ikke har jeg vært borte i scenografi før, og aldri har jeg skrevet manus. Men fy faen, det gikk, det òg.

2016-02-24 11.19.08 1

Jeg er så takknemlig for at du, kjære leder, satt MEG (!!), håpløs introvert og menneskesky, til å reise land og strand rundt og være en kampanjes ansikt utad, og du kjente meg nok til å vite at jeg fikk panikk av tanken på å skulle gjøre noe sånt; være en utadvendt gledesspreder, men du sa så kjekt og muntert at «men det fikser du?», på telefonen den gangen, da du ga meg jobbtilbudet, du husker sikkert ikke det – men det gjør jeg. Og da måtte jeg jo det; fikse det. Den troa du hadde på meg smittet nesten over, men bare nesten, for jeg var så usikker, haha, men jeg hadde samtidig en enorm vilje til å bevise for deg at du hadde rett, og at du ikke tok feil da du sa at jeg faktisk fikset det. Og jeg tror jeg fikset det.

YFYe5Arq_sAcKfIsntBGE6G5NuknWVqOBb_OsbhUfRA

Jeg er så takknemlig for at du ga meg ansvaret for å være en stor bedrifts stemme på Facebook, på Instagram, og så takknemlig, kjære leder, for at du lar meg bygge opp hele Snapchat-kanalen til en av Norges ledende forsikringsselskaper. Jeg har den fordelen (?) at jeg sjeldent klarer å ta ting innover meg, men når jeg sitter her og tenker over det? Hva det faktisk innebærer, hva det er jeg har gjort, og hva jeg driver med? Fy faen! Det er…. Helt sjukt. Det er helt sjukt. Jeg sliter med å finne ordene, men jeg prøver allikevel. For du er en leder som fortjener å bli beundret av flere enn dine ansatte. Det er så forbanna modig å tørre å satse på unge mennesker på den måten, fullstendig frie tøyler, i håp om å få noe kult i retur. Og den friheten og det ansvaret  jeg har tror jeg gir noe kult i retur.

2016-02-24 11.26.18 1

Jeg er så takknemlig for at du, grønnkledde leder, har sett et potensiale i meg, og dyrker det. Du ser hvor lidenskapen min ligger, hvor pennen min brenner som best, og du sender meg ut på oppdrag uten et eneste krav – annet enn at jeg skal få pakke inn ordene akkurat som jeg vil, og som du mener jeg kan best. Det er en drøm å få den friheten, og danse med ord, observasjoner og tanker, og når jeg kryper tilbake med det jeg har skrevet får jeg så mye skryt at det nesten er for mye å bære og jeg snubler nesten. Jeg vokser på det, jeg lærer av det og jeg finner plassen min i uniform. Jeg er så takknemlig for den tilliten og den troa. Så latterlig glad og takknemlig.

habe

Kjære ledere, tidligere og nåværende, jeg håper dere føler dere truffet. Så inderlig hardt. Den tilliten, det ansvaret, friheten, og den følelsen av at noen tror på en er verdifulle byggesteiner når en skal prøve å bygge seg en solid grunnmur her i livet, et utgangspunkt for et slags levebrød på sikt. En karriere. Når en skal prøve å bli til noe. Tusen takk for at dere lar meg bli til noe. I de første årene av et livslangt forhold med arbeidslivet betyr det mer enn jeg finner bokstaver til for å beskrive. Tusen takk for at dere er som dere er, og leder som dere gjør! Dere leder – i dobbel forstand.

4 kommentarer

 1. Flott skrevet (Som vanlig)! 😀
  Har møtt noen, (på en måte) men skulle definitivt ønske jeg fikk møte flere sånne ledere!
  Hvordan finner du de?

 2. Sånne ledere trenger verden flere av!

 3. Solfrid

  Det er så fint å lese! Alle ledere/sjefar burde lese dette, og ta inn over seg kor mykje det har å seie korleis dei leder. Har óg vore utruleg heldig med dei eg har hatt som ledere, men høyrer skrekkhistoriar i blant, så ille at ein ikkje trur på og byrjar tenkje på korleis i alle dagar dei har fått jobben som leder. Det er ei anna historie.
  FINT å lese! Hurra for bra ledere!

 4. <3 <3 !!! Så fint å lese!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *