«Slutt å bruke Snapchat, da»

Men så enkelt er det da for faen ikke?! 

Tallenes krystallklare tale: i Norge er det over 2,1 millioner brukere. 70% av disse bruker Snapchat hver eneste dag. 90% av kvinner mellom 18 og 29 år er tilstede i kanalen, 76% av gutter i samme alder (kilde: ipsos.no/some-tracker).

JEG kan godt slutte å bruke Snapchat fordi jeg misliker måten filterne deres «finpusser» ansiktene våre på. Men det endrer ingen verdens ting i det større bildet, eller de små og skjøre selvbildene til tusenvis av unge som via andre medier – både sosiale og tradisjonelle – allerede har fått tredd nedover ørene sine at de ikke er bra nok, pene nok, perfekte nok. Hvis du ikke evner å se at det er problematisk at vår tids mest populære sosiale mediekanal bidrar til å presse oss inn i et skjønnhetsideal de færreste har blitt født inn i? Da ser du ikke særlig godt er du faen meg blind.

Øverst til venstre er uten filter. Hvis du ser bortifra katten (som åpenlyst gjør øyne, nese og lepper større/mindre), er de andre bildene relativt like når du ser de sånn her, ikke sant? My point exactly. Men Snapchat har strammet inn kinnene mine, smalnet nesen, forstørret øyne og laget glattere hud. Hadde jeg smilt med tenner hadde de vært blendahvite også.

giphhh

Så èn ting er de åpenbare filterne, hvor du helt tydelig ser at noe skjer med trynet ditt. Det er ikke de jeg snakker om. Jeg snakker om de ørsmå justeringene som gjøres via feks «penefilteret» (nederst til høyre), hvor nesen din blir smalere, øynene større, leppene fyldigere. Det samme med hundefilteret – som tilsynelatende bare gir deg snute og hundeører. Men ansiktet mitt er smalnet der også. Selv de filterne hvor ansiktene våre vris til det vannskapte sørger de for å bleke tennene våre. Bittesmå trekk som vi knapt legger merke til, som får oss til å tenke at hey – så hvite tenner skulle jeg hatt. Jeg var finere med smalere nese. Leppene mine så bedre ut nå. Og disse tankene som Snapchat serverer oss på sølvfat, dytter oss i helt feil retning hva gjelder å akseptere seg selv og slik vi ble født inn i verden.

Prøvde å illustrere med GIF her men var ikke så jævla lett å holde trynet på samme sted så lenge, tydeligvis. Men hvis du har et godt øye ser du at noe skjer i trynet mitt. Se særlig på haka/kinnene, og øynene.

giphy

Haha, jeg blir så provosert. Og frustrert og overrasket over at ikke flere reagerer på det her, at ikke flere stiller spørsmål og tenker mer kritisk rundt Snapchats skjønnhetsidedalisering. Og jeg forstår ikke de som ikke forstår. Jeg kan skrive om det her i det uendelige, men jeg har allerede skrevet nok i innlegget Har jeg så deilige lepper?. Som er selve opphavet til dette innlegget igjen, fordi de idiotiske kommentarene jeg fikk da Dagbladet delte kronikken min, «JAMMEN SLUTT Å BRUKE SNAPCHAT DA LOL», provoserer meg. Det er ikke dèt som er poenget mitt!

Poenget mitt er at skjønnhetshysteriet er skadelig, og intenst nok som det er for dagens unge – og sikkert flere voksne òg. Og Snapchat fyrer oppunder med de nesten umerkelige digitale skjønnhetsoperasjonene de til en hver tid utfører på ansiktene våre når vi skal scrolle gjennom dagens utvalg av filtere. De viser oss forbedringspotensiale ved vårt eget utseende, som vi kanskje ikke engang hadde tenkt på selv, og som gjør at vi blir enda mer misfornøyd med vårt naturlige utgangspunkt, og får enda større lyst til å endre på det. Og det er jo faen meg snart like akseptert som å skifte hårfarge, i den sosiale medie-verden vi lever i i dag.

/klikk tom. 

Puh.

Egentlig skulle jeg bare kjapt innom og si at jeg er nominert til prisen for «Beste innlegg» i regi av Sunn Fornuft. Og så hadde jeg tenkt til å fortelle dere at dere kan stemme på meg hvis dere vil, ved å trykke her for å komme til avstemningen. Gjør gjerne det, men nominasjon er for meg en seier i seg selv, og en pris er ikke så himla farlig. Jeg er bare fornøyd hvis ordene mine kan plante et par kritiske tanker til Snapchat i noens kloke hoder. For det Snapchat bidrar til hva gjelder skjønnhetshysteri? Det skremmer meg. Og det burde skremme fler.

__________________________________________________

Vil du nominere meg til Vixen Blog Awards 2016? Klikk her

7 kommentarer

 1. Min stemme går til deg!

  Jeg kjenner jeg også blir provosert fordi så mange bruker «penefilteret» på facebook, instagram og alle andre sosiale medier. Det er ikke nok med alle filter-appene, nei. Vi kan hate på modeller som blir ressursert i motebladene, men ikke på venninna di med «penefilteret» på Tinder.

 2. Man kan slutte å bruke filterne, og samtidig sette fokus på det som du gjør. Jeg prøver å la være å bruke «penefilterne».

 3. @beautyfortravel

  Jeg er SÅ enig! Og som vanlig gjør du en fantastisk jobb i å sette ord på tankene!

 4. stigmikkel

  Du kan PRØVE deg, om du slutter å bruke snapchat så «mister» jeg halvparten av de jeg følger jo Også har vi en rekord å sette!

 5. Unngår de flitrene med vilje som andre over her. Bonus: Når jeg bruker front-kameraet på telefeonen (i medfølgende app) så er det også «penefilter», noe jeg ikke oppdaget før en måned etter jeg tok telefonen i bruk. Det stod på automatisk, og jeg har flere ganger slått det av for å oppdage at en av verdiene ikke er på null mer. Sukk. La meg være meg selv da!

 6. Jeg er en av dem som ikke har skjønt hvordan man bruker disse filtrene på snapchat.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *