Språkets makt

Her om dagen fikk jeg den her opp i feeden min på Facebook:

Skjermbilde 2016-10-26 kl. 21.23.29

Skjermdump fra Facebook

Etter at jeg begynte å studere medievitenskap, med retorikk som fordypning, har jeg blitt (enda mer) opptatt av hvilket språk som brukes om diverse saker i avisene. Sånn som eksempelet over. I teksten over bildet står det at «utlendinger FÅR 7 av 10 studentboliger i Oslo». De får de altså tildelt, et tilbud om å bo i en studentbolig. I overskriften på selve artikkelen står det derimot «utlendingene TAR studentboligene». Som om de bare kommer her og kaprer i vei, uten et eneste hinder, mens norske studenter blir ofre og må lide på bekostning av disse utlendingene. Og dette er bare ett eksempel på hvordan mediene bidrar til å forme hvordan vi tenker om ting i samfunnet. Her vil flere automatisk spille videre på «disse jævla utlendingene»-sjargongen, ikke sant? ENDA en grunn til å «få dem ut herfra!» og rope om «HVA MED VÅRE EGNE! :@». Bensin på bålet til de som allerede er skeptiske og negative til innvandring og utlendinger.

Jeg vet ikke med dere, men jeg selv tenkte aldri over disse tingene før jeg begynte å studere det. Det er jo potensielt farlig hvis «hele Norge» er passive mottakere av retorikk som det her, tenk hvilke holdninger det fører til over tid? Hvis mediene lærer oss opp til at utlendingene bare valser inn og grabber til seg? Èn ting er hvis det faktisk hadde vært tilfelle – hvis utlendingene oppriktig talt kom og TOK/stjal/kapret studentboliger i Oslo. Men de gjør jo ikke det, i realiteten får de boligen tildelt gjennom et system – som dere kan lese i selve underteksten også: «I Oslo er det nå 7 av 10 som får tildelt…«.

En annen sak hvor retorikken provoserer meg, er i kroppshysteriet. Mediene fremstiller bestemte kropper som EKTE og for ikke så lenge siden leste jeg overskriften «sannheten om mammakroppen», som om det bare fantes èn forbanna sannhet om hvordan en mamma skal se ut. Så alle som ikke har en mammakropp som hun artikkelen handlet om, de har falske kropper? De lyver?

Jeg har full forståelse for at mediene sliter og er avhengig av at du og jeg klikker oss inn og engasjerer oss i sakene de skriver. Og retorikk som det her skaper definitivt engasjement, vi som er studenter blir jo regelrett invadert og tilsidesatt helt av utlendingene i det første eksempelet. Men jeg lurer på om mediene er bevisste når de ordlegger seg i en og annen retning? Om de mener å endre holdninger i samfunnet, eller om de bare gjør det for klikk? Det er i hvert fall verdt å tenke over språkets makt, særlig når det kommer fra vår fjerde statsmakt.

Hva tenker dere? 

9 kommentarer

 1. Kristin

  Helt enig med deg! Har selv studert medievitenskap, så tenker mye over dette. Skremmer meg også hvor lite kildekritiske store deler av befolkningen er, men det er en annen diskusjon

  1. supermarie

   JA!! Enig. Folk tror jo blindt på alt som står på Facebook, det er skremmende.

 2. Helt enig, jeg har studert litt media også og er skremt over hvor lett det er å få et inntrykk av noe, i dette tilfelle noen, så lett som det der – helt passivt og ubevisst!

  Forresten, jeg husker dine nyydelige Saharabilder fra noen år siden, og ENDELIG skal jeg selv reise til Marokko. Har tur/retur billetter Marrakesh, en uke i januar. Og på den uken har jeg veldig lyst til å oppleve både Marrakesh, Essaouira (Agadir har jeg hørt er litt kjipa?), og aller helst få tid til å sitte på en kamel i Sahara også… Hehe. Hvordan organiserte du din tur? Med hvilket selskap, og hvilken type tur og så videre? Hvordan kom du deg rundt i Marokko ellers – leide dere bil eller noe sånt? Blir veldig glad for svar:) ellers må jeg skryte masse over dine nydelige bilder fra alle verdens kroker, det gir masse inspirasjon. <3

  1. supermarie

   Ååh, så gøy! Marokko er fantastisk. Marrakesh og Essaouira er de byene jeg likte best – og det stemmer at Agadir er kjip… Jeg var på bloggreise, men selskapet vi reiste med til Sahara het Sahara Experience! Du kan velge hva slags tur du vil på – du kan få luksus, midt i mellom, eller budsjett (mener jeg å huske). Vi var på den midt i mellom – og det var fantastisk! Vi kunne sove i telt, men valgte å sove under stjernehimmelen (hvis du skal gjøre det: pakk deg godt inn, det kommer sandstormer og graver deg ned i løpet av natten, jeg føler enda at jeg har sand i lungene, haha) Vi hadde bil med sjåfør – alt organisert gjennom Sahara Experience: http://sahara-experience.com/

   Tusen takk, så hyggelig å høre! <3

 3. Åh, takk! Så utrolig fint å lese, håper mange, mange flere leser dette innlegget fordi det er så utrolig viktig og on point!

 4. Kjersti

  *Klappar i henda* Sååå kjekk lesning, og så riktig! Det er så utruleg mykje makt i ord, så det er utruleg at det er så lite kunnskap om det som det er. Forholdismen er vel og eit anna godt eksempel på akkurat dette.
  Uansett. Må mange lese dette og få opp att auga for norsken!

 5. Åja! Ord har SÅ mye å si, og det er så spennende – og skummelt – å se hvordan vi former samfunnet vårt gjennom hvordan vi snakker om det. Diskursanalyse altså ❤️

  Når det gjelder internasjonale studenter-saken, kjenner jeg at jeg blir skikkelig irritert. Du skal ha SKIKKELIG flaks som internasjonal student i Norge for å i det hele tatt finne noe greit på det private market til en pris du har mulighet til å betale. Og som regel har man samme fordeler når man reiser fra Norge for å studere i utlandet…

 6. Elise S

  Dette her er så viktig! Jeg tok et årsstudium i interkultulturell kommunikasjon i fjor, og da snakket vi mye om dette hvordan språket framstiller innvandrere og hvor mange uttrykk vi tar for gitt, som egentlig har en utrolig negativ konnotasjon, og som bidrar til å skape holdningene våre til «de andre» (flyktningbølge – metafor til en naturkatastrofe, som skyller inn over oss uskyldige nordmenn). Har blitt så bevisst på det jeg leser etter jeg ble oppmerksom på språkets bruk og den makten vi formulerer saker på har.

 7. Jeg tenker akkurat det samme som deg! Ergrer meg titt og ofte over medienes ordvalg og hvordan de stadig får ting til å høres verre ut enn det er for å vekke følelser i folk som gjør at de klikker seg inn på en sak.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *