I forhold til Forsvaret

Jeg våknet så forbanna lykkelig i dag, haha. Bare tanken på at jeg skulle være grønn og glitrende, slippe den evige reisen inn til mitt egentlige liv i Oslo, og tre inn i en parallell virkelighet på Rygge i stedet, ga meg mer energi enn en hel kaffeplantasje noen gang kunne gjort.

Les også: Du og jeg i 6 år

Jeg er som de fleste av dere vet presseoffiser i Heimevernet noen deilige dager i året, og har så langt i dag spikket på en budskapsplatform og vært i et par briefer, og apropos det: FORHOLDISMEN?! Herregud! Skulle tro jeg var på en flyplass – og det er jeg forsåvidt også – for det tar virkelig helt av. «I forhold til» spenner bein på konsentrasjonen min cirka annenhvert minutt i hver eneste brief jeg kan huske å ha vært på helt siden den dagen jeg ble oppmerksom på den forbanna forholdismen, og takk gud for at jeg ikke var klar over feil bruk av «i forhold til» da jeg var i førstegangstjenesten. TAKK GUD for at jeg levde mine tre år i grønt lykkelig uviten om det mar(i)erittet som senere skulle innhente meg, for Forsvaret er seriøst en versting. Sist gang vi var tre presseoffiserer samlet på èn brief hadde vi alvorlig talt et internt krisemøte etterpå, fordi samtlige slet med å følge med på det som ble sagt fordi bruken av «i forhold til» var så fullstendig feil. Og bruker du det feil kan det endre hele meningen med det du egentlig prøver å si, og du risikerer å bli fullstendig misforstått her i livet. Det er helt sjukt. Absolutt alt i Forsvaret er «i forhold til», og aldri er det riktig. A.L.D.R.I. «I forhold til», «i forhold til», «i forhold til», og det verste er når noen ikke helt husker hva de skal si, og de henger seg fullstendig opp på «i forhold til…. eeeh, i forhold til den derre….. I forhold til oppdraget» ALTSÅ JEG BLIR GÆÆRN! Slutt!

En gang for føkkings alle: I FORHOLD TIL brukes når noe skal SAMMENLIGNES. Eksempel: Hva er hest i forhold til ku? Eller når du skal snakke om en posisjon. Eksempel: hvor faen er sola i forhold til den jævla månen. Kan vi vær så snill å få det inn i livets pensum?

Les mer på forholdisme.no og på Språkrådets egne sider om «i forhold til».

Ps. Jeg vet jeg har fått med meg mange i krigen mot forholdismen, jeg får seriøst daglige snapper av folk som finner utingen i all verdens sammenhenger; i pensum, på forelesninger, på TV, i møter, til og med i NORSKTIMEN! Ååårh! Takk for at dere kjemper med meg! Vi må aldri gi oss, for jeg nekter at denne feilen til slutt blir så utbredt at den blir godtatt av Språkrådet sånn at språkreglene endres og alle faktisk KAN bruke «i forhold til» over-jævla-alt. Jeg hører rykter om at det har skjedd i Danmark, og jeg nekter at det skal skje her. Nekter.

6 kommentarer

 1. Gjertrud

  Hehehehe, tiltredes 🙂
  Har du lest humorbloggen som heter «Finansfrue»? Der er det mye «i forhold til» altså! 🙂 (God fornøyelse).

  1. supermarie

   Vet ikke om jeg orker å lese engang, haha!

 2. Herreguuud kødder ikke når jeg sier at norsklærern min i VG2 og VG3 var den værste iforholdtil-misbrukeren jeg har møtt! Hun var også historielærer, og husker særlig godt da hun sa at «Churchill var hard i forhold til Hitler» eller noe i den duren. Mente jo hard *overfor* Hitler, men meningen med setningen ble jo helt på viddene. Hadde heldigvis et par allierte i klassen, og vi så på hverandre og himlet med øynene hver gang, det holdt meg fra å miste vettet fullstendig. Vurderte sterkt å legge inn en anonym mail eller noe da jeg skulle slutte, men jeg turte aldri (hun var litt sånn småskummel også). Angrer meg litt på det i dag, men men.

  Takk for at du tar kampen.

  1. supermarie

   Haha, åhh det er jo KRISE når selv norsklærere ikke klarer å holde styr på forholdismen sin! Det blir jo vranglæring!

 3. Digger å følge deg på snapchat med ukentlige kriser over «i forhold til» ..
  En ting jeg er blitt sykelig opptatt av er feil bruk av aksent over bokstaver, som for eksempel én, allé, entrée, osv. Blir gaaal når folk bruker èn, osv… D:

 4. Elisabeth

  Jeg var fæl til å bruke «i forhold til» på alt mulig før selv, men jeg slutta med det da jeg skjønte hva det egentlig betydde. Nå unngår jeg nesten å bruke det for å være sikker på at det ikke blir feil :-p

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *