Lokførere: jeg savner dere hver eneste time

Et hjertesukk fra en sjel som begynner å bli sliten.

Orker ikke stresse. Jeg kommer ikke fortere frem av den grunn. Det er snart en halvtime til forelesningen begynner, i et fag jeg sliter med å forstå på egen hånd, og jeg sitter i bussen på vei fra Vestby. En kjøreledning hadde bestemt at alle fra Østfold måtte toge dit, og busse resten. I går stod jeg i en milelang kø på Oslo S og ventet på et sete – enten i buss eller taxi – for å komme meg til Råde, hvor bilen til mamma står, som jeg måtte stjele fordi streiken gjør meg streikefast i min egen leilighet til nesten to millioner. Jeg må ærlig innrømme at uker med togstreik – og nå dager med kjøreledningsstreik – har tåkelagt litt av gleden over å ha flyttet til Moss.

Jeg stod altså der i køen igår og hadde et minutts stillhet for alle de tusen livene NSB påvirker hver eneste dag – særlig i disse tider hvor tilsynelatende ALT går galt for dem. For å ta meg selv: toget styrer når jeg står opp om morgenen. Det har blitt klokken 5 for å rekke inn til jobb og skole til vanlig tid klokken 8. På dager som denne – hvor bussen må ta den siste stafettpinnen inn til hovedstaden – rekker jeg ikke engang inn til forelesningen jeg trenger å gå på. Og sist fredag kom jeg meg ikke opp av sengen i det hele tatt, for etter en uke med streikekaos og alarmer klokka fem var jeg tydeligvis så sliten at kroppen bare sa nei, vi blir her.


Toget påvirker studiene. Ikke bare ved å forhindre meg fra å komme i tide til et stoff jeg sårt trenger hjelp til å forstå, men når en 45 minutters reise plutselig tar tre timer mister jeg to timer og et kvarter av verdifull studietid, type oppgaveskriving óg.

Toget styrer når jeg legger meg, eller burde ha lagt meg – men pga de to timene og det ene kvarteret jeg ble frastjålet blir jeg nødt til å kompensere med å ofre nattesøvn for å få oppgaven ferdig i tide. 

Toget påvirker livet til mamma. Enda godt at pappa sitter i rullestol sånn at vi er i besittelse av to biler, hæ? Alternativt hadde jeg ikke hatt råd til å fortsette det daglige livet mitt i Oslo – rent fysisk – for jeg har allerede investert i månedskort på toget, og har ikke råd til å kjøpe bussreiser oppå det hele.

Toget påvirker helsa mi. Jeg sover mindre, stresser mer, lever i konstant usikkerhet rundt planleggingen av hjemreiser og reiser til jobb, det er en kabal jeg må vie hele dagen min til i disse tider. Plutselig dukker det opp et rødt kryss ved et tog som for en halvtime siden stod at skulle gå, og jeg må hive meg rundt for å finne egne løsninger på hvordan i all verden jeg skal komme meg hjem. 

Hvorfor jeg på død og liv velger tog fremfor buss hver måned, da? Miljø. Praktisk – jeg bor fem minutter unna stasjonen i Moss. Og jeg er oppriktig glad i NSB, jeg har pendlet fra Fredrikstad før og sjeldent opplevd problemer. Og jeg klarer ikke bli sint heller, uansett hvor mye det tærer på energi, psyke og hverdagsflyten min. Jeg er ikke sint, men jeg må innrømme at jeg begynner å bli skuffet. Jeg savner de gode morgenstundene i stillevogna hvor jeg enten kan lese, scrolle eller sovne stille inn på vei til livet mitt i Oslo. Jeg savner å styre litt eget liv – for akkurat nå, med streik både blant lokførere og kjøreledninger? Er jeg en slave av NSB og Jernbaneverket.

Jeg får assosiasjoner til rekruttskolen. Da vi aldri visste hva dagen ville bringe, når vi kom til å være hvor, og hvor andre styrte dagen din. Og jeg elsket rekrutten altså, men nå skal dette evige stresset med usikkerhet og transportkabaler sjongleres inn i en hverdag hvor jeg allerede har nok med å sjonglere skole og jobb etter beste evne. Og det tar på. 

Og dette er mitt liv, en enslig student som i bunn og grunn ikke har så mye å klage på, for jeg KAN jobbe hjemmefra og får ikke fravær hvis jeg ikke møter opp i timen. Jeg får kanskje mindre forståelse av pensumet jeg i så fall måtte lest på egenhånd, men det er liksom dét. Mens de tusenvis av andre som rammes like hardt av togenes stillstand? All verdens medfølende tanker sendes til de som oppå det hele har et familieliv å ta vare på, og de som ikke har mulighet til å låne bil eller finne løsninger fra dag til dag. 

xoxo sliten pendler i eksamenstid

6 kommentarer

 1. Streiken er for de som reiser østover med tog 🙁 Jeg har hesten min i Vestby og det er absolutt nada kollektivtilbud til og fra Oslo på kvelds/ettermiddagstid og resultatet er at jeg knapt har sett hesten min på ukevis :'( De får ikke lov å bryte inn om det ikke er fare for liv og helse – vel jeg går på veggen snart og da kan jeg få hjernerystelse og det er helseskadelig. Dermed basta.

  1. supermarie

   Ja, altså – de reisendes liv og helse burde telle det og? Haha. Blir med inn i veggen! 🙁

 2. Jeg føler absolutt med deg. Jeg pendler Ås-Oslo, og her er det kun en lusen buss som starter i Fredrikstad. Gjett om den er full lenge før den når Ås da. Så nå har jeg måttet migrere og bo hos noen andre. Har ikke vært hjemme på to uker, og på toppen av det hele har jeg nettopp tømt lommeboka for en ny leilighet i Oslo, og er desperat etter å få solgt den i Ås, men jeg kommer meg jo søren meg ikke ut dit slik at jeg får ordnet med salget! Åh kjøre lokfører forbund – dette koster meg dyyyrt.

  Og dette kom på toppen av at jeg har flyttet flere ganger siden sommerferien og at jeg egentlig har følt meg hjemløs i fem måneder nå.

 3. Camilla

  Åh, nå føler jeg meg heldig som bor og studerer i Ås, og kan bruke 15 min på å gå til alle forelesningene. Håper det kommer en løsning på det her snart! Blir nesten oppgitt bare av å tenke på logistikken til dere som er avhengige av tog for å rekke jobb/skole. Sender gode tanker(og tog/buss/taxi)!

 4. Kan skjønne det er frustrerende for dere som er avhengig av tog, og iallefall når de i tillegg innstiller flere tog enn nødvendig for å prøve å sette folk opp mot lokførerne. Men som en «innenfor» og som vet konsekvensene vil jeg tørre å påstå at det å komme frem i livet i fremtiden er bedre enn å komme seint i noen uker, til ledelsen i NSB tar til vet. For det å kutte i lokføreres utdanning kan føre til mye rart. Det er ikke en olabil de kjører, det er tog på 500 tonn som kan gjøre mye galt på sin vei med en løk uten utdanning bak spakene. 🙂 Både når det gjelder det toget du sitter i og det godstoget som kommer dundrende imot.

 5. Synøve

  Jeg må bare dele det her med deg, for jeg vet du er opptatt av språk. I det sist har jeg blitt mektig irritert på alle bloggere som konsekvent skriver dårlig norsk. I dag fikk jeg et innfall om å si ifra og kommentere på Lene Orvik sitt innlegg der hun snakker om… organisering av garderoben… I den veldig informative teksten skrev hun blant annet «Både solbriller, belter, klokker, og jewellery.» Hvorfor skriver man «jewellery» når det finnes et utmerket norsk ord? Så jeg påpekte det for henne, og svaret jeg fikk lød: «Men norske ungdommer har da vel så godt av å lese litt engelsk? :-)» ALTSÅ HVA???

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *