Boligmarkedet: slik kom jeg meg inn

Det er flere av dere som har spurt om jeg kan skrive litt om hvordan i all verden jeg fikk det til. Å komme meg inn på boligmarkedet, og kjøpe min egen leilighet (det er den vakreste setningen jeg har skrevet i hele år) som student, med 50% jobb, ene og alene. Jeg har ingen kausjonist. Ingen medlånetaker. Dette klarte jeg selv. Jeg klarte det «umulige», og det vil jeg si er et bevis på at det er mulig. For jeg ble ikke født til å investere i boliger jeg heller. Det bare ble sånn, etter altfor mange husleier som fløy rett ut av vinduet.

Les også: Hva faen skjedde nå?

Så her er mine tips til hvordan du kan komme deg inn på boligmarkedet:

Dialog med banken

Selv om du tenker at du er student og ikke tjener stort – ta kontakt med banken din. Spør hva som skal til. Hva du må spare, hva de krever at du har på plass. Min første telefon til banken tok jeg lenge før jeg fikk lån. Hun sa jeg manglet x antall tusen i egenkapital, og at jeg manglet en fast jobb. Der tenkte jeg at sjansen min glapp, at husdrømmen ble forsøvet langt frem i tid, men det viste seg jo senere å ikke stemme. Jeg har enda ikke fast jobb, men det ble gjeldsslave av meg òg!

boligmarkedet

Spar, spar, spar

Jeg har ikke spart slavisk til bolig. Ikke i det hele tatt. Jeg har spart fordi jeg liker å spare penger. Jeg liker å ha penger stående, sånn at jeg kan bruke de på det jeg har lyst til når en lyst plutselig melder seg. Som å reise. Som å kjøpe en ny mac. Den eneste målretta sparinga jeg har gjort mot boligkjøp er BSU. Jeg har spart i BSU siden jeg var…. gammel nok? Tror jeg begynte da jeg var atten. Og jeg har alltid spart så mye jeg kan i løpet av et år, for å få med skattefordelen. Setter du inn 25 000 i år, får du 5000 tilbake igjen ved neste års skatteoppgjør. Åh gud, jeg kommer til å savne den skattefordelen! Poenget mitt er: SPAR. På BSU, med «morsom sparing» (dvs at hver gang jeg drar kortet mitt et sted, sparer jeg noen kroner. Betaler jeg for noe som koster 76 kroner, settes 4 kroner inn på sparekontoen. Den runder opp og slik sparer du litt hver gang du bruker penger!), spar i fond (akkurat begynt med det selv, det gir høyere avkastning enn å ha pengene stående på konto). Spar!

Egenkapital

Du må ha minst 15% av kjøpesummen for å få lån fra banken. Jeg hadde vel litt i underkant, men nok til at de turte å satse. Hun sa det som det var: kjøper du noe til den høyeste prisen du kan kjøpe for, da forsvinner ALL egenkapital. Og det stemte, jo, haha. Mitt råd – for å få råd til en ok bolig (IKKE I OSLO), er å spare opp så du har 250 000. Da får du et lån du kan finne noe fint for. Så sant du ikke er en familie på fem og trenger tusen kvm…

home3

Jobb

Jobb ved siden av studiene. Selv jobber jeg hos Gjensidige, som intern, opp til 50% i måneden. Uten jobb hadde jeg ikke klart å spare så mye, og jeg hadde heller ikke klart å betjene lånet. Banken så det også som positivt at jeg hadde en jobb innenfor den bransjen jeg studerer. Det telte mye i vurderingen de gjorde av meg som lånetaker. Dét, og det at jeg var så flink til å spare. Så sparing og jobb er det du bør fokusere mest på, er min erfaring!

Betjene lånet

Jeg er enda fascinert over at de turte å gi meg et lån, for pengene jeg har å betjene det med kommer strengt talt fra et annet lån; Lånekassen. Neida, jeg får selvsagt lønn i tillegg, men uten stipendet hadde jeg ikke fått lån heller. Når du skal betjene et lån er det ikke nok at du bare har råd til dagens rente. De tar høyde for at renta stiger, og du må være i stand til å betjene lånet ditt selv når renta er høy. Første samtale med banken sa jeg «JAMMEN JEG BETALER JO 7000 UT I MÅNEDEN HER JEG LEIER! Jeg KLARER å betjene et lån på 7000 i måneden?!», jeg sa det i CAPS LOCK faktisk, og hun svarte rolig at jada, det klarer du, men hva hvis renten stiger? Hva om det plutselig ikke er 7000 ut i måneden, men 16 000? Hva da? Vel. Jeg tok poenget. Hvorfor de skiftet mening noen måneder senere vet jeg ikke, haha, men her er jeg altså. Lånetaker. Og nå har jeg valgt å binde renta òg, sånn at jeg hver eneste måned vet hva jeg skal betale til banken – og det vet jeg i tre år fremover. Til jeg forhåpentligvis har etablert meg i fulltidsjobb og kan ta høyde for svingninger i markedet som påvirker renta.

home2

Tenk fremover

Mange drar på visning og tenker på leiligheten de ser slik den er her og nå. For min del spilte fremtiden en større faktor da jeg bestemte meg for hvor jeg ville bo. Jeg valgte å kjøpe sentralt i Moss, fordi Moss er en by i utvikling. Det bygges, jernbanen skal fornyes slik at reisetiden inn til Oslo går ned fra 45 minutter til 20 minutter. En så kort tur inn til Oslo antar jeg at vil føre til at prisene i Moss øker. Leiligheten min ligger også rett ved en tungt trafikkert vei, men denne veien vet jeg skal flyttes lenger opp i byen. Når veien forsvinner blir trafikken erstattet med et grøntområde. Styrelederen i borettslaget har tatt fingeren i lufta og gjetter at verdien på leilighetene våre vil stige med så mye som en million bare av dèt. Med grøntområde like utenfor døren, kort vei til sentrum, kort vei til toget, til Oslo, kort vei til vannet? Jeg vil tørre å gjette det samme. Så investere i noe lenger frem – ikke bare den kommende uken, og det at du MÅ ha en leilighet her eller der. Grav litt, finn ut hva slags planer kommunen har for byen du vil til, og vær strategisk. På den måten kan du faktisk tjene på å kjøpe, i hvert fall hvis du har planer om å bo der lenge nok til at disse planene blir satt ut i live.

Jeg kommer ikke på hva mer det var som spilte inn på lånet jeg fikk, og leiligheta jeg kjøpte, men jeg håper dette ga svar på noe av det dere lurte på rundt det å komme seg inn på boligmarkedet! Trikset er å spare, vise at du har økonomisk sans og ha en dialog med banken. Jeg selv fikk lån hos DNB, og fikk en helt fabelaktig kunderådgiver – Pia – uten henne, og uten sjefen min som garanterte for at jeg har en jobb frem til juni og forhåpentligvis lenger – hadde jeg ikke fått det til.

Var det til hjelp? Spør hvis dere lurer på noe mer, jeg skal svare så godt jeg kan! 

Ps. Jeg har lånt penger av mamma og pappa også. Men det gjorde jeg kun for å få AKKURAT den leiligheta jeg ville ha. Jeg MÅTTE ikke låne penger av dem, jeg hadde råd på egenhånd til å kjøpe en annen leilighet, et annet sted, men for å få drømmehjemmet måtte de spytte inn litt. Poenget mitt: du MÅ ikke ha foreldre med penger for å klare det her. Bare senk kravene dine, investere i en bolig du skal bo i de første årene, og kom deg inn på markedet. Så kan du heller kjøpe deg «oppover» senere – når du selger igjen, og kanskje har vært med på en prisøkning der du bor. 

8 kommentarer

 1. Du er min helt, Marie! Helt seriøst! Er så mektig imponert over deg. Får nesten en tåre i øyekroken <3

  1. supermarie

   Åh, tusen takk, Caroline! <3 Så hyggelig å høre! Jeg er nesten litt imponert selv, haha. Håper du har hatt en fin helg! Klem

 2. Mange fornuftige råd og tips var det her. Eg ville også tatt med at det kan lønne seg å melde seg inn i OBOS. Grunnen er at man da opparbeider seg ansiennitet. Den dagen man eventuelt kjøper seg en leilighet i et OBOS borettslag kan man bruke ansienniteten for å sikre seg leiligheten foran dem som ikke er medlem eller har kortere ansiennitet. Har selv gjort det. Trengte ikke å være med på budrunden.

  1. supermarie

   Veldig godt tips! Vet om mange som gir bort OBOS-medlemskap i dåpsgave – det er jo genialt. Lærte mye om forkjøpsrett selv da jeg kjøpte denne leiligheta – den lå nemlig ute som dèt, for medlemmene i dette borettslaget. Heldigvis var det ingen som benyttet seg av det!

 3. Jeg blir stresset av å tenke på at jeg en dag skal kjøpe bolig, jeg som ikke har en eneste krone på sparekontoen. Har aldri vært flink til å spare penger, men jeg har aldri hatt noe god inntekt. Har jobbet 9 måneder i livet mitt og noe småtteri her og der. Ellers har det vært studielån (omg, skylder de så mye penger) og nav. Sukk.

  Blir inspirert av folk som er flinke til å spare, og jobber mot å bli det samme. Om jeg så bare klarer å spare 1000 i måneden, så er det mye bedre enn ingenting.

 4. Du er så rutinert! Digger det 😀

  Og jeg elsker BSU, hehe <3

 5. Une Sesilie

  Så bra skrevet! Dette skal jeg vise til mannen, og si at kan Marie klare det, kan vi og! 🙂

 6. Så mange gode tips. Åh, jeg vil også eie!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *