Jeg har skrytt på meg at jeg er god til å spare penger, andre kaller meg gjerrig – det vil jeg ikke si at jeg er, jeg spanderer gladelig en øl og kjøper «så denne og tenkte på deg»-gaver helt ut av det blå, rett som det er, jeg hater å bli påspandert og tenker ofte på hva som vil glede personen, fremfor økonomi, når jeg kjøper julegaver. Når det er sagt; jeg ER glad i å spare penger og det å klare å leve så billig som mulig (det kan til tider forveksles med gjerrighet, jeg ser den), så her får dere mine
beste studenttips for å få det billigst mulig:
KJØPE PENSUMBØKER
Først og fremst – aldri still deg i køen på Akademika! Studenttips nummer 1. Herlighet, jeg stod i den selv tidligere denne uken – med to bøker til fem millioner kroner i armene, og mens jeg stod i den eviglange køen søkte jeg opp de samme bøkene på adlibris.no av ren nysgjerrighet, og der fant jeg de samme bøkene til både 100 og 400 kroner mindre enn de eksemplarene jeg holdt i armene mine + at de hadde 10% rabatt for studenter (hvis du handler over 1000 kroner, tror jeg), så det ble ikke bare billigere – det ble ENDA billigere! Jeg endte med å frikeløpe som en streiting ut av butikken – hylende (slang fra meg bøkene først, naturligvis), hjem til Moss og klikke hjem alt fra nett i stedet. Neivel, så får jeg ikke lest alt pensum jeg skal før neste forelesning, men når jeg sparer en halv million på det er det verdt ventetiden og etterslepet. CDON.com skal visst òg være billig, fikk et tips fra en av dere på Snapchat. OG et annet tips: ibok.no. Der finner du alle slags bøker – brukte og billige! Der kan du selge dine egne òg, jeg har solgt unna masse nå før skolestart – det er så deilig, både for plassen og kontoen.
Men altså, tilbake til Akademika for et sekund: det er den eneste bokbutikken vi HAR på Universitetet. Hvorfor i all verden har de ikke mer studentvennlige priser? Jeg trodde de var på vår side?

SPAR PENGER PÅ MAT
1. Ta med kaffe hjemmefra på termos, smør matpakker, ta med frukt, ta med, ta med, ta med – ikke kjøp!
2. Last ned appen «mattilbud», der får du oversikt over tilbud hver uke
3. Frys ned mat – alltid. Bedre enn å kaste! Og spis for all del restemat
4. Bruk lojalitetskort på Narvesen, sushi-sjappa, overalt hvor du vanligvis handler. Og meld deg som Trumf-medlem gratis! Det er folk som har flere titusner av kroner ståene på kontoen sin hos Trumf, det er jo fantastisk? Selv har jeg cirka… Hundreogfemti. Kroner, altså, ikke tusener
5. Dra hjem til a’ mor eller han far i ny og ne
6. Lag middag sammen med venner = spleiselag!
7. Ikke vær en merkevareslave – kjøp de billige merkene, som Rema 1000, First Price etc, smaken er som regel det samme og kvaliteten god nok, og så koster det sånn cirka tjueseks milliarder mindre enn de store, kjente merkene
Les også: Student. «Motivasjons»innlegg.
SPAR PENGER GENERELT
1. Riv sminkefjerninsserviettene dine i to – så varer pakka dobbelt så lenge! Du trenger jo strengt talt ikke mer enn en halv klut av gangen.
2. Skal du i bursdag? Lag personlige gaver! Det er mye billigere, og gleder mye mer. Skal lage et eget innlegg med inspirasjon 🙂
3. Meld deg som ARK-venn, og last ned e-bok-appen deres, der får du opp en QR-kode som gjør at du kan hente deg gratis Dagbladet i en ARK-butikk hver dag!
4. Ikke handle unødig til deg selv, begrense shoppingen. Du har jo alt? Ønsk deg heller til jul! Selv har jeg aldri noen julegaveønsker, fordi jeg har alt jeg trenger. Nå som jeg har ny leilighet og endelig trenger noe igjen, sparer jeg alle innkjøp til ønskelisten min i stedet. Dessverre for gulvene mine trenger jeg en støvsuger…. Men det er jo bare tre måneder til jul? Haha
5. Spør om studentrabatter – overalt, alltid!
6. Har du månedskort? MÅ du ha månedskort, kan du ha bysykkel i stedet? Lønner det seg egentlig med månedskort? Sett opp noen enkle regnestykker før du bestemmer deg for å investere i månedskort og lignende, det kan være penger å spare der òg!
Har du noen flere studenttips å legge til listen? Del gjerne!
Haha det sminkeservietttipset! Trenger ikke å dele den i to, bare bruk samme klut opp igjen og opp igjen til det er ingen ledig flekk;) Funker fett. Kjøper ny pakke ca hver tredje måned;) Haha!
Gjorde det i Ecuador, funket bra det og!
Spis mindre kjøtt Sjukt mye penger spart! På Westerdals var det egentlig ikke nødvendig å kjøpe alle pensumbøkene. Så jeg lånte heller på biblioteket, og kjøpte de jeg likte. Noen ganger spleisa vi på dyre, og delte på dem i eksamensperioden!
Sjekke på Fretex innimellom når man trenger diverse materialistisk, de har faktisk mye som koster mindre 🙂 Bra for lommeboka OG miljøet!
Akademika blir bare verre og verre virker det som. Kjøpte tre kompendier denne uka for 1200,- til sammen! 1200 kroner! Kompendier «må» man jo nesten ha nye også, siden de gjerne inneholder forskjellige artikler fra år til år… I år kommer jeg nok til å låne det meste av pensum på biblioteket, ellers rekker ikke studentbudsjettet til noe særlig annet!
Takk for gode tips!
– Bruk biblioteket.
– Spis mindre kjøtt.
– Dropp sminke.
🙂
Jeg vet ikke om jeg burde si dette, men jeg kjøpte ikke én bok mitt siste semester på Blindern fordi de var jo på biblioteket uansett og ingen lånte dem! Du kan bare fornye hele tiden, evt. låne et annet av eksemplarene der når lånetiden går ut.
Kanskje ikke så supert hygenisk tips ( kan også være skadelig) men kjøp et linseetui og linseveske/øyevann. Bruk enganslinsene 2 dager på rad! Funket fett, jeg har ikke hatt noen problemer og penger spart 🙂
Det finnes grupper på facebook for frisørlærlinger som trenger modeller å øve seg på: eks HÅRMODELLER I OSLO, her kan man klippe seg og/eller farge håret sitt helt gratis eller for en veldig billig penge – og ofte på en fin og fancy frisørsalong!! I tillegg er det jo alltid profesjonelle frisører der som veileder lærlingene slik at du alltid er i trygge hender☺️
Tips nr 2: De små boksene med makrell i tomat med basilikumsmak (smaker pizza, ja den gjør faktisk det) og med salsasmak (smaker taco) er litt dyrere enn vanlig, men fungerer som middag på digg brødskive eller knekkebrød – og DET er jo billigere enn middag Har reddet mange lange dager på blindern!
Mitt beste tips er: Skriv budsjett. Hold oversikten over alt som går inn og ut. Da ser du fort hvor du har noe å hente (om du har noe).
Ellers: bruker du dagslinser, bytt til månedslinser om du kan. Kjøpte en pakke dagslinser til en ferie jeg skulle på og betalte like mye for fjorten dager med linser som jeg ellers gjør for tre måneder.