Tropisk feltrasjon: HJELP?!

Første møte med tropisk feltrasjon

Livet er et lære, man må alltid lære. Det er som om jeg skulle sagt det selv, ass. I helgen var jeg med innsatsstyrke Polar Bear VI på øvelse, og jeg storkoste meg skikkelig som dere allerede har lest om, men maten vi fikk utdelt? Det fortjener et helt kapittel for seg selv, og det skal jeg skrive her og nå. Styrken hadde skaffet seg tropisk feltrasjon, som altså ikke er vanlig FR (forkortelse for feltrasjon) sånn vi husker den fra førstegangstjenesten. For å si det på sivil: den FRen vi er vant med er en militærgrønn pose med tørrfór oppi, som man koker opp vann til, og heller oppi, og etter noen minutter har du et fullverdig (mer eller mindre) deilig middagsmåltid i posen foran deg. Den tropiske er av et helt annet kaliber.

Tropisk feltrasjon

For det første; det er ikke «bare en pose», det er TO. Posen med mat legger du oppi en annen pose, en tynn plastpose med en mindre pose oppi, og du trenger ikke engang kokende vann for å tilberede maten din, alt du trenger er førti milliliter kaldt vann som du heller oppi den tynne plastposen med en mindre pose oppi, og matposen som du har lagt oppi sammen med den, og når du har helt oppi den lille skvetten med vann, lukker du posen og legger den ned og så…..

(kunstpause)

FRESER det! Koker. Bobler. Damper. Eksploderer, det var i hvert fall det jeg forventet at den skulle gjøre. Jeg hadde min første opplevelse med tropisk feltrasjon i helgen som var, inne på et kontor, og et øyeblikk der trodde jeg hele posen skulle eksplodere utover hele datamaskina og det som dyrere var, eventuelt ta med seg hele bygget i smellet, og jeg lo og gråt om hverandre mens jeg ventet på at maten skulle forberede seg selv (eller hva det var den drev med, freste mot meg gjorde den i hvert fall) – og fryktet for mitt eget liv, nesten, men jeg måtte jo bare la det stå til, for vannet var jo allerede oppi posen, og når dét er gjort er det ikke mye annet du kan gjøre. Da er det ingen vei tilbake. INGEN.

Tropisk feltrasjon

(Da dette bildet ble tatt slo hjertet mitt i hundre og helvete)

Det som skjedde, da, var at stoffet i den lille posen reagerte kjemisk med vannskvetten jeg helte oppi, sånn at det begynte å koke. Etter 12 minutter skal maten i matposen ha kokt ferdig i dette vann-reaktive stoffet, og være good to go, og det var det jo, men frykten min for å sprenge hele leiren gjorde at jeg hadde tatt i for lite vann, og hele den lille posen med det skumle stoffet oppi hadde ikke blitt utløst, og ikke sørget det for at vannet kokte over hele posen heller, så innholdet ble litt delvis. Men godt var det! Det var det jo. Og ingen omkom i prosessen. Selv om jeg faktisk har hørt at posen kan sprenge, hvis du tar i for mye vann.

Les også: Da jeg ble forfremmet til fenrik i HV

tropisk feltrasjon

Maten var altså god, og etter å ha prøvd konseptet ‘tropisk feltrasjon’ èn gang ble jeg liksom litt beroliget, og tenkte at dette skulle jeg fikse gjennom helga. God mat, kjekt å slippe å koke vann hele tiden, ble mett. Men så møtte jeg på et nytt problem etter å ha spist opp rakettforskermåltidet: å kaste posen i søpla.

Man kaster ikke bare en pose med et vann-reaktivt stoff i, som etser og koker og bærer seg gæærn når det får vann på seg. Og siden jeg ikke hadde klart å utløse hele posen med stoffet, så jeg for meg at hvis jeg kastet den i søpla – ville den reagere på nytt og SÅ ville hele leiren bli sprengt. Så jeg bar den nærmest med ildtang ut etter å ha spist den, og så febrilsk rundt meg etter løsning på problemet, og det endte med at jeg satt fra meg posen på asfalten ved siden av et murbygg. Jeg tenkte den skulle få stå der og kjøle seg ned og bli medmenneskelig igjen, men så måtte jeg jo dra og nå lurer jeg på om den står der fremdeles. Eventuelt om bygget står der fremdeles. Eventuelt hele leiren. Men jeg tror det. Jeg tror det gikk bra. Har ikke lest om noe annet i nyhetene, og jeg har et vitne som så at jeg plasserte den der. Han ville vel ha ringt hvis jeg hadde eliminert hele leiren, med den fresende tropiske feltrasjonen min.

Tropisk feltrasjon

Og jeg ble jo mett.

Hva er det sykeste måltidet du har spist?

4 kommentarer

  1. Hahaha!! Aldri spist noe så sykt i hele mitt liv. Det sykeste er kanskje snegler? Eller Fjordland (det er jo ganske rar mat).
    Når jeg leste dette kom jeg på en episode av 99% Invisible (podcast) som handler om mat + forsvaret!! Du MÅ høre den. Sjukt kul. Heter «War and pizza» (http://99percentinvisible.org/episode/war-and-pizza/).

  2. Festlig konsept da, selv om jeg skjønner frykten godt for en eksplosjon eller to – og godt at det faktisk smakte noe.
    Min mest spesielle matopplevelse: Friterte tarantellabein i limesaus…Skrekkelig opplevelse det også, for jeg frykter edderkopper noe så intenst.
    http://alltidreiseklar.no/nb/2015/12/29/spise-tarantella-paa-romdeng-phnom-penh/

  3. Sykt DÅRLIG, var vel Royal Thai FR under første feltdøgn i FT. Helt forferdelig. Unner ingen noe så forferdelig

  4. Hahahaah, eg tror ikje eg har spist noe som helst som kan måla seg med det du beskrive her 😀

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *