Voksenlivet: ting jeg kunne ønske jeg lærte

I stedet for algebra og blokkfløyte og alt annet fra grunnskolen som jeg aldri har fått bruk for igjen, kunne jeg ønske at jeg heller hadde lært dette før jeg entret voksenlivet:

– å fylle ut selvangivelse

– å sette opp budsjetter for personlig økonomi

– akademisk engelsk (!)

– å skrive en god jobbsøknad

– hvordan man skal navigere i leiemarkedet, og boligmarkedet generelt; kontrakter, hva man skal se etter på visning

– RETT BRUK AV «I FORHOLD TIL»

– hvordan man starter opp for seg selv, enkeltmannsforetak for eksempel

– skatteregler

– pensjonssparing, altså når skal en begynne å spare?

– fondsparing, aksjer og investeringer, jeg jobber i forsikringsbransjen og har ENDA ikke peiling på hva fondsparing går ut på, tilgi meg

– det Noora sa, om paragrafer som slår inn hvis noen skulle ta et nakenbilde av meg som mindreårig, spredt det på internett, truet etc etc etc, sånne type ting som alle burde vite om, ikke bare jusstudentene

voksenlivet

Voksenlivet

Jeg syns det er fascinerende, at vi slippes ut av grunnskolen i en alder av nitten år og fra det første steget vi tar utenfor gjerdene forventes det at vi skal sanke voksenpoeng i hundre og helvete. Voksenlivet – vær så god. Egen leilighet. Egen bil. Har bare råd til bruktbil, men hvordan vet man at bruktbilen er god? Hva skal man se etter? Hvordan vet man at en leiekontrakt på leiligheta di er en lovlig en? Skal du eie eller leie, og hva lønner seg når? På universitetet krever de at du skriver akadamisk engelsk det første året, jeg fikk en D på min første engelske eksamen med «du har for barnslig engelsk» som en del av begrunnelsen. Hadde jeg visst at en eksamen på engelsk ved universitetet handlet om mer enn å gjøre seg forstått og få frem selve innholdet i oppgaven, poenget ditt, hadde jeg visst at man må briljere med et engelskspråk man enda ikke har lært i skolen, hadde jeg seriøst tatt et år med engelsk fordypning før jeg begynte. For det kjennes forbanna håpløst å skulle prestere i et fag på et språk du trodde du kunne, men som du ikke kan i det hele tatt, og den lærdommen slår deg i ansiktet med nesten strykkarakter i et fag du trodde du gjorde det godt i. Etter den selvtillitsknekken i engelsk har jeg seriøst vurdert å styre helt unna fag som går på engelsk på universitetet – enda så interessante fagene er, jeg bare orker ikke å stryke for noe så urelevant som at engelsken min er for barnslig.

Okei, sidesprang. Men poenget mitt kommer nå. Vi skal klare så innmari mye på en gang, mestre alle kriker og kroker av et fullverdig liv – vi skal runde hele voksenlivet, og ingen forklarer oss hvordan. For det var visst viktigere med algebra og blokkfløyte. Hvorfor kan vi ikke heller lære om ting vi garantert får bruk for i livet, ting man MÅ kunne som voksen allikevel?

Jeg syns det er merkelig. Synes ikke du?

32 kommentarer

 1. Rebecca

  Så sykt enig! Har vært i så mange situasjoner hvor jeg ikke har hatt peiling på hva det var jeg drev med. Heldigvis har jeg bare ringt til mamma og pappa så har de hjulpet meg med det meste, hvordan de kan ALT og jeg ikke kan noen ting skjønner jeg ikke, det er jo så mye jeg aldri engang har hørt om men som plutselig forventes av meg likevel… Hadde ikke taklet voksenlivet uten foreldrene mine i alle fall! Skulle bare ønske man lærte litt mer praktiske ting på skolen så man slapp å være avhengig av andre for å klare seg.

  1. supermarie

   Jeg vet! Tenk på alle de som IKKE har foreldre som kan «alt», de som eventuelt ikke har noen å støtte seg på what so ever. Vi lærer mye viktig på grunnskolen, sikkert, men jeg kunne ønske de forberedte oss LITT mer på alt det praktiske vi plutselig må kunne.

 2. Enig!! Og jeg skulle ønske vi lærte noe så viktig som tegnspråk i tillegg til alt du har nevnt. Vi lærer mye unyttig når vi kunne brukt tid på ting som faktisk er viktige for å klare å leve i dette samfunnet.

  1. supermarie

   Jaa! Tegnspråk!

 3. jeg har ofte syntes det er rart hvordan vi, fra barns alder, ikke lærer om budsjett. Som: hvis man tjener så og så mye, hva har man da råd til å kjøpe/leie? Hvor mye kan man bruke på mat pr. måned? Hvor mye kan man sette av til pensjonssparing, og når bør man begynne? Hvilke alternativer til banksparing har vi? Sånne enkle, klare ting som man lett kan brenne seg på som voksen. Mine matteminner fra ungdomsskolen er vanvittig komplekse, håpløse algebraoppgaver som jeg aldri – virkelig aldri – har fått bruk for senere.

  (Og til Marie: ikke dropp engelske fag på universitetet! Det er så typisk å styre unna det vi er flaue for ikke å være bedre enn middels i, og slik lærer vi jo aldri å virkelig kunne prestere i det! Jeg satt i samme knipa, og etter mye jobb så fikk jeg positiv tilbakemelding fra et farmasi-selskap i London hvor jeg søkte jobb. De mente jeg var god på det akademiske innen transkribering og tekst, noe jeg var overbevist om at jeg aldri ville kunne mestre, til tross for at jeg jobbet hardt for det. Det er en utrolig følelse når man plutselig, en gang der i fremtiden, får positiv tilbakemelding på noe man tidligere ikke mestret! De aller fleste av nordmenn er ikke eksepsjonelle i akademisk engelsk, noe som vil si at du kan være en av de få internasjonalt med den kompetansen dersom du øver på det. Ikke gi opp 🙂

  1. supermarie

   JEG VET DET! Det er det jeg mener! Hvorfor i all verden kunne vi ikke lært relativt enkle ting som dèt i stedet?! Åh.

   (Tusen takk for peptalk! Jeg lover å ikke gi opp, selv om det frister, haha. Har hørt at hele masteren foregår på engelsk, så hvis jeg skal komme meg videre her i livet må jeg jo bare bite tenna sammen og prøve å bli bedre! Takk for oppmuntring, virkelig. Fikk meg til å smile <3 og se litt lysere på valget av emner neste semester (der er det nemlig en engelsk en som jeg vurderte å droppe, haha)

 4. Elise H

  Da jeg flyttet inn i leiligheten jeg bor nå, fikk jeg beskjed om at vi måtte ordne strøm og nettleie selv. Jeg ikke hadde noen anelse om hva nettleie var, så måtte ringe pappa <3 Skjønner fortsatt ikke helt hva det er, bare at det er noe jeg må betale. Det er enda godt vi har foreldre og anndre fine voksne som kan lose oss inn på rett spor.

  1. supermarie

   Haha, nei, vi har ikke fikset nettleie enda, vi, tror jeg. Vi har bare den som var her da vi kom, en sånn standardgreie fra Hafslund? Vettafaen. Vi betaler i hvert fall det vi må! Ja, hva skulle man gjort uten mennesker som har levd lenger enn oss…

 5. ENIG! Bare…enig! Det du sa.

  Skriver bachelor nå…hjelpe meg… Skulle ønske universitet/høgskole forberedte oss på det jeg..
  Aldri i hele mitt liv følt meg så dum, svak, teit, patetisk og lite egnet til det jeg prøver å gjøre..
  Første samtale med veileder, hun sier hva jeg må gjøre og analyser sånn og sånn og bruke sånn og tenke sånn… Jeg dro derifra som et spørsmålstegn og tenkte «hva faaaaaan var det den dama snakka om?!»… Føler for å ta alle årene på nytt i håp om at jeg er mere forberedt da :-/

  1. supermarie

   Jaa! Aner ikke hva jeg går til i bachelor-land jeg heller, skal skrive min om et år. Jeg er sikker på at du gjør det bedre enn du tror, hold ut, fine Malin! Og MASSE lykke til! <3

 6. Åh, Malin, nå ble jeg litt glad! :p ikke at jeg ikke unner deg vel, men jeg sitter akkurat nå og venter på å komme inn til veiledning på masteroppgaven min, og jeg har drevet på i månedsvis og føler meg så klønete og dum :p jeg får kritiske kommentarer på språk og formuleringer, og ting jeg egentlig trodde jeg var god på xp

  Ellers tror jeg faktisk vi satte opp budsjetter på VGs 😮 og vi trente på å skrive jobbsøknader (hadde en jobbsøkekonkurranse i engelsken fakisk!). Kanskje skolen min var litt frampå?

 7. Enn om f.eks mai og juni siste året på vgs (og 10.-klasse også, for den del) kunne blitt brukt til obligatorisk undervisning i sånne temaer, i stedet for at over halvparten av landets rektorer syter i avisene om at russetiden burde avskaffes? Flytt eksamen til april og bruk noen måneder på noe (likeså) nyttig da vel 😉

 8. Elisabeth

  Enig! Vet ikke hvor mange ganger jeg har ringt pappa med spørsmål om nettopp de tingene du nevner(bil, bolig, selvangivelse, skatt osv.). Det er minimalt av det man lærer i enkelte fag på skolen som sitter uansett, så mye må man slå opp hvis man trenger det senere. Fra naturfag kan jeg f.eks. huske at vi hadde om øyefarge og at brun er dominant ovenfor f.eks. blå, men hva skal jeg egentlig med det? Det gjør at jeg vet at sønnen min sannsynligvis får brune øyne(siden jeg har brune og faren har blå), men det kommer jeg jo uansett til å se på øynene hans etterhvert.

 9. Det du sier er så riktig! Hvert år sjekker jeg selvangivelsen, men bare for å se om jeg må betale restskatt eller om jeg får tilbake. Deretter tar moren min en rask titt på den (ikke spør hva hun gjør, for det vet jeg ikke, haha!) og så er det ferdig. Og apropos budsjett: Det virker jo som vår generasjon tror kredittkort er løsningen på alt og de har virkelig ingen idé om hvordan man sparer penger. Du vet de studentene som kjøper dritdyr lunsj på Blindern de først to ukene etter stipendet kommer og de neste to ukene går det i knekkebrød til alle måltider? Huff, det er nesten trist noen ganger. Godt poeng du har, Marie!

 10. Åååh jeg er så enig!!

 11. Jeg er så enig! Det er så rart at man ikke lærer mer om sånt som ALLE kommer til å få bruk for i løpet av livet, uavhengig av om man skal stå i kassa på Kiwi eller være journalist eller hva som helst annet. Hvorfor lærte vi aldri noe om skatt for eksempel? Det er jo noe alle må forholde seg til, men som jeg mistenker at mange egentlig ikke skjønner så mye av. Jeg må ha hjelp av pappa hvert år for å skjønne om jeg har fått baksmell eller om jeg får tilbake penger… Noen timer om voksenlivet burde absolutt vært en obligatorisk del av grunnskolen.

 12. Jeg er veldig veldig enig i enormt mye av det du nevner. Spesielt det i forhold til å starte enkeltmannsforetak. For oss som driver med kreative yrker er det ikke alltid så mange andre alternativer, og det virker som et ekstremt komplisert stykke arbeid med mindre man har fått satt seg godt inn i det. Jeg har leid og bodd for meg selv siden jeg såvidt hadde fylt 18, så har en ok innsikt i leiemarkedet. Jeg kom fram til at pga alle komplikasjonene som kunne kommet av å leie privat er det best å leie gjennom en megler.

  1. Elisabeth

   -i forhold til-

 13. Hei Supermarie, og alle som er enig med deg.
  Her kommer et svar fra en som er litt enig, men mest uenig.

  Du skriver grunnskolen, men samtidig 19 år – mener du grunnskolen (fram til ca. 16 år) og vgs samlet sett eller kun vgs?

  Skolen har tre kjernefunksjoner:
  1) Den skal lære barn de ferdighetene de trenger for å en gang kunne overta samfunnet (de fem grunnleggende ferdighetene i LK06 oppsummerer dette fint: lese, skrive, muntlighet, regne, digitale ferdigheter)
  2) Den skal videreføre kultur og tradisjoner til den nye generasjonen
  3) Den skal gjøre de som vokser opp til «dannede» vesener – ikke i betydningen at har gode manerer og kan å bruke rett bestikk ol, men i betydningen at de skal dannes til å stå støtt i seg selv (egen identitet) og kunne gjøre seg opp egne meninger, reflektere, diskutere osv. Danning handler om en utvikling av HELE mennesket – kognitivt, men også emosjonelt, sosialt, motorisk, fysisk, psykisk….

  Skolen har altså ikke bare å oppgave å lære bort ting som å regne og skrive, men er en medoppdrager som for eksempel skal sørge for at elevene utvikler en egen identitet, har tro på seg selv, kan være kritisk til mediekrefter eller politikere som vil påvirke deres meninger og syn på seg selv, har opparbeidet seg nok erfaringer til å kunne tåle en støyt (som livet garantert vil gi dem).
  De skal ha erfart mestring, de skal ha erfart å prøve ting de ikke med en gang får til, men at det lønner seg å gjøre en innsats for å få til mestring.

  De skal ha vært innom et bredt spekter av aktiviteter, både sportslige og annet for å finne ut hva de liker og også få erfaring med ting, selv om de kanskje ikke ender opp som profesjonelle blokkfløytespillere.
  Alt dette går inn under skolens danningsmandat.

  Jeg er enig i at det ikke er hensiktsmessig å bruke veldig mye tid til blokkfløytespilling, det er ikke det jeg kritiserer. Det er også begrenset hvor mye blokkløytespilling en kan forsvare om en følger læreplanen av 2006, Kunnskapsløftet (men litt blokkfløyte må være lov tatt i betraktning det jeg skriver over).

  Det jeg synes er viktig er at du, og alle andre som kritiserer skolen, er klar over hva som egentlig er skolens oppgave.
  Folk er veldig flinke til å skrike opp om ting som BØR inn i skolen – kjøreopplæring, psykisk helse, pensjonssparing, akademisk engelsk, tegnspråk osv. Vel og bra, og noe av det er jeg enig i (psykisk helse), men skolen kan ikke omfatte ALT, det går på bekostning av kvaliteten på det som læres bort. Og hvilke fag ville du fjernet fra de vi har i dag for å gi plass til andre ting?

  Husk også at skolens elever er i en alder der ting som pensjonssparing, sparing i fond og akademisk engelsk for de aller fleste vil være langt over deres nivå. Som lærere må vi tilpasse all undervisning til alderen på dem vi underviser.

  Tenkte du heller på at du ville hatt de tingene du skisserer over som valgfag på vgs?

  Mange ting en lærer på skolen, (slik som en over her skriver om hvilke farger på øynene barna arver) er ikke nødvendigvis ting du trenger senere for å bruke til noe, men det gir deg en forståelse av hvordan ting henger sammen som du trenger. Når du forstår sammenhenger og har vært innom et bredt spekter av temaer, kan du lettere skape mening i tilværelsen, være med å diskutere ting som står i avisene osv.
  Vi må bort fra at syn på kunnskap hvor bare det vi konkret ser at vi får bruk for er det som er nyttig – det er mange ting du har bruk for selv om du ikke ser det. Samtidig: vanskelig for skolen å vite hvem som får bruk for algebra i livet og hvem som får bruk for å kunne noter – derfor må de gå bredt ut og tilby denne kunnskapen til alle, og så får en velge retning for livet sitt etterhvert som en vokser til og utvikler seg som person.

  Og, på tampen: noen av de tingene du skriver om over lærer man faktisk på skolen – som rettskriving (i forhold til) og å sette opp budsjett.

  Ville bare nyansere debatten! Og selv om dette ikke var det verste innlegget i diskursen som går på norsk utdanning, er jeg litt lei av at folk ikke setter seg inn i læreplanen og formålet med skolen før de hiver seg inn i skoledebatten.

  Hvis du heller mener at en kunne fått temaer som psykisk helse og akademisk engelsk inn i vgs, er jeg mer interessert i å følge debatten, men på grunnskolenivå er jeg uenig. Og tegnspråk?? Virker som at folk mener at man i skolen har aaaall verdens med tid og at en kan putte alt mulig inn der.

  Dette ble litt rotete, men jeg ble faktisk litt engasjert her nå 🙂

  1. supermarie

   Elsker engasjement! Jeg hadde nok først og fremst 18-19 åringene i tankene da jeg skrev, men tenker at man allerede i 10. klasse kanskje kunne begynt å se på ting i matematikk-timene som går på hva man faktisk har bruk for etter endt skolegang. Som å gå nærmere inn på skatteregler, i samfunnsfag kunne man hatt en økt med selvangivelse, den type ting. Mener selvfølgelig ikke at vi skal forkaste hele læreplanen og erstatte den utelukket med ting som er hverdagsnyttige senere i livet, men i retroperspektiv er det veldig lett å synse at ting burde vært anderledes, og at vi BURDE ha blitt mer forberedt på hva som venter oss som selvstendige voksne – og det står jeg fast ved. At det skal ta over alt vi lærer i skolen i dag mener jeg ikke, men at fokuset kunne vært større – helt klart.

   Jeg er helt enig i at bredden er viktig, og at ting som virker uviktig der og da også er viktig for helhetsforståelsen av hvordan verden fungerer. Men å vie siste halvtimen av en mattetime til å lære om fondsparing, eller bruke de siste engelsktimene på VGS til å fokusere på en litt mer avansert engelsk? Det tror jeg kunne vært matnyttig for unge voksne som PLUTSELIG får en pakke av uforståelige ting man må forholde seg til som voksent menneske.

   1. supermarie

    (Og føler for å legge til at jeg selvfølgelig kan altfor lite om læreplan, skolesystemet fra innsiden etc etc etc. Så innlegget mitt er mer personlig synsing enn et konkret forslag til forbedring!)

   2. Men man kan ikke bare «vie siste halvtimen av en mattetime til å lære om fondsparing» uten å få det inn i læreplanen. Skal du ha noe mer inn i skolen, må læreplanen endres, det er sånn det fungerer. Såklart går det an å spørre mattelæreren sin om han/hun vil forklare deg litt om fondsparing, og det vil han/hun helt sikkert, men da blir det en avtale mellom dere der og da, ikke en endring i den norske skolen.
    Vær samtidig obs på at det man lærer om på lærerutdanningen er knyttet til det som står i læreplanen, så det læreren evt, kan om fondsparing vil da mest sannsynlig være det han/hun har lært gjennom egen erfaring, ikke noe han/hun har lært i utdanningen sin.
    Ved å tilføre noe, må man som sagt også ta bort noe – hva vil du ta bort av pensum i matte på tiende trinn for å få inn mer om fondsparing? Jeg er ikke i mot det du sier, og jeg skjønner sevfølgelig at du ikke mener at det skal ta over alt vi lærer i skolen i dag – men hvis noe skal inn, må andre ting ut:)

    Vil legge til at jeg lærte såvidt om fondsparing og ulike måter å spare på på skolen, men tipper det var på vgs.

    + Mange ungdomsskoler har et valgfag som heter engelsk fordypning.

   3. supermarie

    Ja, det skjønner jeg – at det må inn i læreplanen, og at det er en stor og tung prosess og at det ikke finnes en quick fix på det her. Jeg slenger bare ut noen tanker som har slått meg, at noen fag (husker ikke engang hvilke, så godt satt de seg, haha, men deriblant algebra og blokkfløyte som nevnt) kunne ha blitt erstattet med mer livsforberedende emner som de jeg har listet opp – for eksempel. Det her er som sagt ikke et konkret forslag, og jeg kan ingenting om læreplaner eller lærerutdannelse så jeg har ikke noe grunnlag for å diskutere konstruktivt, fra min side blir det bare tanker og synsing!

    Hadde forøvrig engelsk fordypning selv, men det var ikke i nærheten av den engelsken de krever av en på universitetet, har jeg nå erfart the hard way, hehe.

 14. Camilla

  Helt enig! Har tenkt på dette så mange ganger. Burdet vært et fag som het Livet elns, hvor sånne ting ble tatt opp! Jeg har nesten ikke peiling på noe av det du skrev om her, og som jeg gjerne skulle ha lært meg før jeg måtte begynne med det:P

  1. supermarie

   Haha, ja! Valgfag: LIVET. Hvor stilig hadde ikke dèt vært på timeplanen!

   1. Vi hadde faktisk en hel uke med … livet. Det var i 10-ende og vi ble «gift» med en tilfeldig gutt vi trakk fra en bolle. V skulle også trekke hvor mange barn vi fikk, om vi bodde i hus eller leilighet, om vi hadde bil og om vi hadde kjæledyr. Jeg husker ikke hva vi trakk men jeg husker han fikk 6 og jeg fikk 3. Jeg lærte seriøst ingenting for han tok over alt og jeg bare okay da så. Det var rett og slett for dårlig opplegg så jeg sier jaaa til livet i pensum – året rundt.

 15. Jeg er straks ferdig utdanna lærer, og like gammel som deg… Og vet du hva? Nesten like blank på de områdene du lister opp! Har måttet google, lese, spørre og grave meg frem til mange svar og mye vet jeg fortsatt ikke hvordan henger sammen. Tenker at f eks selvangivelse blir mer viktig når jeg faktisk eier noe, som en bil eller leilighet.. Det er et godt poeng med at flere slike ting bør inn i skolen, men lettere sagt enn gjort! Forslaget om at man i alle fall bør lære litt mer om slikt før man går ut av grunnskolen, eller før man er myndig, støttes. Samtidig opplever jeg at det litt for ofte fra mange hold ropes «inn i skolen», som en quick fix.. hvis ALT skulle blitt lært i skolen, ja da tror jeg at vi måtte hatt kortere sommerferie i alle fall… Skulle hatt et slags «livskurs» før man ble myndig, nesten som at man har en eller annen slags opplæring når man konfirmerer seg. Den idéen datt ned i hodet nå, men var egentlig ikke så dum?…. eller?

  1. supermarie

   Gratulerer med (straks) ferdigutdanna! Godt å høre at jeg ikke er alene om å føle meg så uviten, haha. Det gjelder å google og grave og spørre de som kan det!

   Veldig sant, man har ikke plass til alt man «burde» lære i skolen. Men for min del kunne godt den blokkfløyta ha blitt byttet ut med selvangivelse, altså… Jaa, kanskje dèt er en bedre idè, å lage en «voksenseremoni» alá konfirmasjon – bare at denne ikke er religiøst tuftet, kun… livsbasert læring om alt man må kunne der ute i livet! Syns det var en god idè, jeg!

   1. Støtter forslaget om livskurs! 🙂 Og jeg synes det er veldig bra at du tar det opp, Marie, jeg ville bare belyse flere sider av debatten. Det er bra at du skriver om sånne ting, skulle vært flere blogger som tar opp andre temaer enn sminke og betakaroten! Håper du skjønner at det ikke var noe «angrep» på deg for å skrive noe uten å kunne alt om skolesystemet, men heller et forsøk på informasjon for å nyansere bildet. Viktig at folk ikke slutter å skrive om slike temaer fordi de blir redde for å bli tatt for ikke å sitte inne med all fakta. Og det kan godt hende slike ting som selvangivelse o.l. kommer mer inn i skolen etter hvert (kanskje helst i vgs?), jeg kan heller ingenting om selvangivelse…. men jeg håper bare politikerne våre da tar bort andre ting. Ellers må nok litt av sommerferien vike, som hun over her skriver 🙂

   2. supermarie

    Ja, setter stor pris på at du bidrar i debatten! Og du har noen viktige poeng som må tas stilling til 🙂 Ingen fare, kommer ikke til å slutte å mene noe om ting selvom jeg ikke «kan alt», det føltes bare litt frustrerende å ikke ha noe mer å bidra med selv i debatten, haha. Det virker som en stor og kompleks oppgave å sette sammen læreplan – så jeg føler med de som evt må ta jobben med å videreutvikle den!

 16. Håpløse greier, ass. Mannen min driver med fondsparing. Det er visse the shit, men jeg skjønner ikke noe. Ikke minst skulle både psykisk helse og ernæring vært egne fag på skolen!

  1. supermarie

   Nei, har lest at det er gullgruve og jeg har lest meg opp på hva det er også, men hjernen min klarer bare ikke forstå, haha! Jeg er så elendig når det kommer til sånne ting….

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *