Ikke for å skryte, men…

….jeg er kjent for å være verdens raskeste til å tisse! Det må være mitt skjulte talent, for det blir påpekt hver eneste gang nye bekjentskaper opplever at jeg må tisse, og så er jeg tilbake igjen før de rekker å svare «ok».

2015-10-19 06.34.10 1

Men det var ikke dét jeg skulle si, det var dette med sparing! Jeg har alltid fått høre at jeg er flink til å spare penger. Jeg har jobbet siden jeg var tretten år gammel, og har spart på BSU (boligsparing for unge) helt siden det ble innført, tror jeg? Og har med tiden rukket å spare opp en grei sum, en egenkapital som jeg brenner etter å få spyttet inn i et lån så snart jeg har kapret en fastjobb, og kan kjøpe meg egen leilighet. Helst i Son. Hvis det finnes noe til under seks millioner på den kanten. Jeg tenker det sikkert er mange andre på min alder – og yngre og eldre – som drømmer om det samme, eller som bare kunne tenke seg å spare mer penger, så her kommer tipsene mine til hvordan du kan gjøre nettopp dèt:

 • Hold sparekontoen hellig! Jeg tar aldri ut penger fra den, med mindre det er så krise at jeg går fullstendig i grava hvis ikke. Men regelen er at penger som overføres dit – de blir der. På BSU er det jo greit, der får jeg ikke tatt ut penger når jeg vil uansett, men jeg har en sparekonto til som jeg også ser på som uaktuell. Den eneste gangen jeg har brukt fra den var da jeg betalte for hele verdensreisa mi
 • Sett inn månedlige beløp på BSU og/eller sparekontor hver gang stipendet kommer, eller lønn hvis du jobber
 • Lag deg ukesmenyer og handle inn mat bare én gang i uka. Da slipper du alle småturene på butikken som ALLTID fører med seg en ekstra sjokolade eller et blad eller noe annet som frister der og da. Bare pass på at maten du kjøper holder seg, jeg har for eksempel gått på en smell med grønnsaker noen ganger, handler inn masse for hele uka, men så varer mandagsmiddagen plutselig helt til onsdagen, og da forskyves hele menyen min, og plutselig har maten rukket å bli dårlig før du har kommet deg gjennom hver middagsrett. Tips: legg inn restematdager i menyen!
 • Skriv handlelister – og hold deg slavisk til den
 • Handle bare på salg hvis du på død og liv må shoppe. Eventuelt i bruktbutikker, du finner mange skatter der!
 • Skru av 3G eller 4G, og vær kun på nett når du er koblet på WIFI. Med mindre du har sånn fri bruk, da, da er det jo det samme
 • Klipp deg selv, hvis du har nerver til det, da. Eventuelt få en venninne eller noen i familien til å klippe deg, mamma har aldri vært i nærheten av å være frisør, men hun har klipt meg før, hun, og hun klarer fint å se hva som er jevnt og ikke!
 • Arrangere klesbyttedager med venninner; alle får nye klær – ingen bruker en krone. Genialt!
 • Kjøpt grønnsakene dine hos de mindre sjappene, i hvert fall i Oslo er det verdens beste sparetips. Trenger jeg chilli til noe tar Meny 19 kr for en pakke med 5, og jeg rekker ikke å bruke opp 2 engang før de har blitt dårlig. Det samme med sjalottløk. For litt siden gikk det opp for meg at de selger chilli i løsvekt på innvandrerbutikken på hjørnet der jeg bor – og hvor mye betaler jeg for den ene chillien jeg trenger? EN KRONE!

Det var de tipsene jeg kom på i farta! Legg gjerne til hvis du har noen. Hva sparer du til? Er du flink til å spare?

11 kommentarer

 1. Mariann

  Appen mattilbud har jeg og blitt veldig glad i!
  Hvis man har tilgang på fryser og flere ulike butikker er det genialt for å storhandle eller få ting litt billigere
  Mye bra tips! Jeg har planer om å bli flinkere, men må bare komme meg gjennom eksamenstida før jeg starter et sånt prosjekt

 2. Du kan fryse ned chilli og ta den opp når du trenger 🙂 Den er like fin når den får tint 🙂

  1. supermarie

   Åå! Takk for tips, haha. Generelt veldig dårlig til å bruke fryseren, med mindre det er snakk om brød eller kjøtt…

 3. Har du gjort den noen tanker om hva som skjer med klesprisene og presset på tekstilindustrien om alle handler på salg? Det koster å lage klær og vi er nødt til å være villig til å betale det det koster slik at de som lager klærne på sikt kan få bedre arbeidsforhold.

  1. supermarie

   Ja, derfor er Fretex et godt alternativ 🙂 Som jeg skrev i går er jeg villig til å betale enda mer for klær, jeg, hvis økt pris fører til økt lønn for arbeiderne!

 4. Jeg er så flink til å spare at jeg får så innmari vondt av å se folk som ikke sparer. Haha. Hvordan klarer man å ikke spare?? Sparer til dagen jeg får kjøpt leilighet 🙂

 5. GENIALT Marie!

 6. Her var masse gode tips! Etter jeg begynte å jobbe i klesbutikk, så skal jeg innrømme at jeg er blitt skikkelig dårlig på å spare! Må skjerpe meg!

 7. Det som er litt kjipo her er at vi ofte handler på den lokale butikken, (bor på landet da vettu) og der er det dyrt. Har også en som HATER å gå i matbutikker og bare «tar resten i morgen, ha?» Javel la oss gå hver dag og betale en million. Greit det.

 8. Jeg får stipendet mitt på en seperat konto, så (når jeg er flink) gir jeg bare meg selv ca 500kr i ukepenger til mat og annet. Jeg bor også under ti minutters gange fra 5 forskjellige butikker, så har jeg god tid sjekker jeg innom hvertfall tre av disse butikkene. Når bare dette fører til at jeg sparer 10kr på en pakke blåbær, tenk på hva det fører til på langsikt. Ellers er det også lurt å ta imot reklame fra matbutikker, eventuet få det på e-post, for så å planlegge ukesmenyen etter hva som er på tilbud. Hamstre (tørr- og frysevarer) litt når det er 10kroners marked og priskriger, (bare pass på å ikke kjøpe ting du vanligvis ikke bruker) og ikke vær skeptisk til billig merkene. Det smaker som regel det samme. Best av alt er jeg så heldig å ha gennerøse foreldre og besteforeldre. Får flere ganger pakker med hjemmelaget kjøttkaker av mormor når jeg kommer på besøk, og får ta med meg kylling, fisk og andre litt dyrere varer fra fryseren til mamma og pappa ^^ Heldig der 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *