Har jeg så deilige lepper?

Snapchatfilter

På fredag skulle jeg levere kvalifiseringsoppgaven jeg har hatt hengende over meg siden mars halve livet. Jeg ble ferdig, og tenkte å legge ut et seiersbilde på Snapchat, tok på meg gullkrona-filteret og bare… Hey! Leppene mine! Fy faen. Har jeg så digge lepper til vanlig? Fjernet filteret igjen, og fikk avkreftet dét relativt kjapt, der jeg ble sittende og stirre inn i den smale overleppa jeg fikk tildelt ved fødsel, og som jeg alltid har vært glad i, men som Snapchat nå fikk meg til å tenke over at kanskje kunne sett bedre ut, vært ørlittegrann mer fyldig…

Stopp. Bare stopp.

Jeg avbrøt tankerekken min før den rakk å rulle ut av kontroll, og tenkte at jeg skulle bruke energien på å skrive et innlegg om temaet, i stedet for å bli sittende og se etter forbedringspotensiale ved mitt eget utseende – presentert av Snapchat. For det er det Snapchat gjør. Jeg har tenkt på det lenge, «penefilteret» for eksempel, som de fleste kaller det, det øverst til høyre på bildet over, som gir deg større øyne og smalere nese og renere hud. Vi hudfletter bloggere og kjendiser når de redigerer bildene sine før de legges ut for allmennheta, men nå har hver og en av oss blitt syndere sjæl, hvor vi godtar at de naturlige fjesene våre vris på til de passer et ideal som stadig finner nye måter å komme inn under huden vår på – eller over, som på Snapchat, hvor huden vår glattes ut. Er det greit?

Bildet øverst til venstre er helt uten filter. De tre andre er dekket av Snapchatfilter som forvandler utseendet mitt, mer eller mindre. Øyne, nese, lepper, og selvfølgelig er det artig med filtere og man føler seg ekstra pen og får jo lyst til å legge ut disse bildene óg, men er det ikke grunn til å vie en liten tanke til hva det her gjør med oss? Disse filtrene som forteller oss alternativer til hvordan vi KUNNE ha sett ut, med bare litt større øyne, litt smalere nese, litt større lepper. Jeg tok meg i å tenke at jeg så bedre ut med større lepper der et sekund, før jeg fikk ristet det av meg igjen, men jeg er tjuefem – jeg har verken plass eller energi til skjønnhetshysteriet i livet mitt, men hva med de yngre? Hva med 15 år gamle Marie som forguder Kylie og syns at et Snapchatfilter hjelper henne et stykke på vei? Eller andre som har et dårlig utgangspunkt med et selvbilde som allerede har riper i seg, og så serverer Snapchat de løsningen på alt her i livet – de ser at de blir «pene» gjennom «penefilteret», og tenker at sånn her skulle jeg ha sett ut i virkeligheten også, uten filter, og så har vi det gående. For bloggere er jo allerede i gang med å legitimere skjønnhetsinngrep, så det lille ekstra sparket fra et i utgangspunktet uskyldig filter på Snapchat var kanskje det hun usikre søttenåringen trengte for å begynne å spare penger til atten år og skjønnhetsoperasjon.

Mulig jeg overdramatiserer, men jeg kan ikke la være å dele disse tankene som bare spant ut av et filter som ga meg større lepper på fredag. Vi kan å lage ramaskrik når vi avslører photoshop blant bloggere og kjendiser, hvorfor skriker ingen nå?

Jeg stryker over mine egne lepper og tenker at det viktigste er ikke hvordan de ser ut, eller størrelsen på dem. Det viktigste er at de smiler.

16 kommentarer

 1. Jeg tror jeg må være veldig naiv eller noe, for jeg har ikke merket at noe har forandret seg på de filterne. Sier kanskje mye om meg 😛 Men enig med deg!

 2. Veldig enig i det du skriver! Syns det bilde uten filter var det fineste jeg 🙂

  1. supermarie

   Tusen takk, fine Martine! <3

 3. Kristin

  Åh, kjære Marie. Jeg har SÅ godt av å lese bloggen din og ditt kritiske syn på samfunnet vi lever i. Du får meg til å reflektere over ting jeg ellers hadde latt passere som en del av det syke, ganske slitsomme samfunnet vi lever i. Jeg er så LEI av filter, saker om silikon og restylane, Instagram-verdige bilder, poseringer, inspobilder og trenger noen som forteller oss at: hey, vi er bra nok som vi er.

  1. supermarie

   Kristin! Nå ble jeg glad <3 Tusen takk for ordene dine! Jeg er også lei – og jeg er lei av å fortelle at jeg er lei også, haha, håper alle bare skjerper seg snart. Livet er FOR. FØKKINGS. KORT! Vi er BRA nok!

 4. Kjempegodt poeng, at slike filtre kan få oss til å se feil ved oss selv vi aldri ville tenkt på ellers. Da jeg var på flyplassen i Seoul for halvannet år siden fant jeg en «Virtual Plastic Surgery ID Photo» maskin som tilsynelatende helt seriøst lot meg gjøre ansiktet mitt penere, i følge dens kriterier. De advarer at «you cannot use as an id photo if you made a lot of changes of your face», men hele konseptet er jo sprøtt. Jeg postet video av det hele til Facebook, værsågod: https://www.facebook.com/jill.rettberg/videos/vb.337800042/512478066069/?type=2&theater

  Men på den andre siden, så har jeg nettopp de siste dagene tenkt på at Snapchat har gjort meg mye mindre stresset for å se meg selv på video enn jeg var før. Jeg har alltid syns det var litt guffent – både fordi det er rart å se seg selv utenfra, og fordi jeg oftest syns jeg ble stygg på video, eller rynkete, eller bare rar. Når man er inni kroppen sin så tenker man jo ikke så mye over sånt, heldigvis. Men etter å ha snappet en stund er jeg til min store overraskelse blitt mye mindre stresset av å se meg selv på video – også uten filtre! For min del tror jeg det har en del med lekenheten til filtrene. Men nå må jeg tenke meg om en runde til, merker jeg.

  Er det forresten bare meg som syns det er rart å se seg selv på video? Eller er det alle? Og blir folk flest vant til det med Snapchat osv?

  1. supermarie

   Haha, virkelig helt sprøtt, den ID photo-maskina! Fascinerende verden vi lever i.

   Ja, jeg skjønner hva du mener – hadde samme effekt da jeg plutselig lagde to videoer på en uke, jeg har aldri likt å verken høre eller se meg selv på video, men etter å ha presset meg gjennom to lengre videoer merket jeg at jeg var mye mer avslappet til hele greia. Tror på at Snapchat kan fungere på samme måte! Har ikke kommet dit selv enda, men kommer nok til å prøve det ut jeg også – det er jo en god måte å bli tryggere på seg selv, særlig hvis man dropper disse «penefiltrene» og er seg selv 100% sånn du faktisk ser ut 🙂

   Det er definitivt mest lek med filtrene, tror jeg, men noen av de kan kanskje virke negativt på folk og, fikk i hvert fall et snev av den følelsen i helgen.

   Jeg tror folk blir vant til å se seg selv med Snapchat! Det virker i hvert fall sånn på de jeg følger, de er jo SÅ avslappa og coole. Haha. Jeg som ikke er vant til det kommer sikkert til å være stiv som en stokk og ganske… vaklende i starten.

   Gøy å følge deg, forresten! Du er råflink!

 5. Camilla

  Enig med Kristin over her! Er glad for at vi har deg i bloggverden, som skriver om ting som dette, for å få oss til å åpne øynene for det som egentlig er rett foran oss, men som mange ikke tenker på som et «problem» selvom det påvirker oss sakte men sikkert.

 6. Du er så fin/finest på det første bildet! <3
  LIKER det du skriver. Er så glad jeg ikke hadde Snapchat i tenårene… Hvorfor går "vi" i denne retningen? 🙁 Vi trenger ikke mer å redigere med/på.

 7. Johanne

  Jeg er også helt enig med Kristin, flott at du setter ting i perspektiv! Gøy å lese bloggen din om dagen 🙂

 8. Christine

  Du er da like pen på hvert eneste bilde, det eneste som forandrer seg er fargen og man har uansett forskjellig farge i forskjellig lys. Ok da, også blomster og sånt på hodet men du kan alltids plukke noen å sette på hodet.
  Dessuten, sminker vi oss ikke stort sett og for å få litt farge i fjeset.

  1. supermarie

   Tusen takk! Joda, fargene er èn ting, men filtrene endrer på nesestørrelse, øyne, lepper og kinn/hake også – det er det jeg setter utropstegn ved 🙂

 9. Christine

  Skulle vært et spørsmålstegn på slutten der

 10. Hærlighet. Detta har eg ikje tenkt på. Takk for at du åpna øynene mine. For et bra innlegg. Og eg e enig, det bilde uten filter va deg finaste 😉

 11. *det ikje deg

 12. Av en eller annen grunn er det bare damer som har kommentert dette så langt. Nå er det vel kanskje egentlig ganske typisk at mannfolket kommer dinglende noen dager etterpå for å si ting dere allerede visste i forrige uke, men for alt det er verdt: JA, dere ER virkelig gode nok akkurat slik dere er! <3

  Når jeg ser på en dame så er det ikke med et kritisk blikk for å finne feil eller vurdere henne opp mot et eller annet oppdiktet ideal. Hvis jeg ser på en av dere så er det alltid med et vennlig, litt beundrende blikk, fordi jeg ALLTID ser at akkurat denne dama er nydelig – på sin egen helt unike måte. 🙂 <3

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *