Om å studere medievitenskap

Hei Marie!
Jeg bare lurer på om du kanskje kunne skrevet litt mer om medievitenskapsstudiene dine? Er det mye obligatorisk undervisning? Hva synes du om fagene? Og hva slags type jobb føler du at en slik utdanning kan lede til?

Ja, jøss! Jeg går 3-årig medievitenskap, (bachelorprogram altså), ved universitetet i Oslo og er i skrivende stund cirka halvveis i studiene, til sommeren har jeg bare ett år igjen! Ett år! Herlighet, tiden har gått så fantastisk fort, jeg skjønner ingenting, drev ikke jeg akkurat og dimma fra militæret og dro på jorda-rundt-reise?

blogsiread.jpg

Uansett. Medievitenskap er stort sett kun teoretisk kunnskap om mediene – vi har veldig lite praktisk. Vi har laget èn film – det var kvalifiseringsoppgaven for å kunne gå opp til eksamen i emnet Audiovisual Aesthetics, men da kunne vi filme med mobilkamera – så lav var lista, så praktisk utførelse av mediefag vil du ikke få på dette studiet – med mindre du velger å ha praksis det siste semesteret, i stedet for å skrive bacheloroppgave. Det er imidlertid ikke for alle, i år tror jeg det var 12 plasser og søtti på studiet, så det er kamp om praksisen, men når det min tur kommer jeg til å prøve.

Oppbyggingen av studiet ser sånn her ut:

mevit

kilde: uio.no

Jeg er for tiden på 4. semester, og har retorisk kommunikasjon som 40-gruppe og media, war and journalism som støtteemne. På tredje semester hadde jeg exfac (strøk i det på 1. semester, måtte ta det opp) og politisk kommunikasjon som støtteemner.

Fagene på medievitenskap som du må gjennom for å få bachelorgraden, de obligatoriske altså, tar for seg medienes utvikling, vi har mye analyse og ser på HVORDAN bransjen jobber, både på økonomiske rammer, rent praktisk, vi snakker om borgerjournalistikk, internettets inntog, og det er i stor grad en analytisk/utforskende tilnærming til mediene fremfor noe annet. Å si at mediene legges under lupen, er vel den letteste måten å beskrive medievitenskap på. Vi studerer mediene – vi utfører de ikke.

Det eneste obligatoriske vi har hatt av fag er exphil – men det kan du også velge selv, om du vil ta seminarvarianten (obligatorisk oppmøte) eller selvstudium. Jeg har forøvrig skrevet et eget innlegg om å berge seg gjennom exphil her. Ellers må du kun møte opp for å holde presentasjon – eller være respondent til noen andres presentasjon – det er kvalifiseringsoppgavene du MÅ gjennom for å kunne ta eksamen i de fleste fag. I noen fag må du kun levere noe skriftlig i Fronter (på nett). Utover det er det bare eksamen som er obligatorisk – naturligvis.

Processed with VSCOcam with c1 preset

Så langt har jeg vært veldig fornøyd med alle fagene, bortsett fra exfac – fordi det var vanskelig og et komplekst fag som vi måtte kunne utenat, og årets mareritt: medie- og kulturteori som jeg ENDA ikke skjønner et bær av, det er så tungt og uforståelig og JEG SER IKKE hva i all verden jeg skal bruke det til, og motivasjonen og engasjementet blir deretter. Men en må jo gjennom det, så jeg møter opp og prøver å bite tennene sammen, men fy fader. Jeg har aldri hatet et fag før, men det faget der? Jeg hater det! Fra bunnen av hjertet mitt!

De andre fagene er bra, og nyttig, og interessante, og foreleserne er nesten uten unntak gode, og når du er ferdig med medievitenskap kan du jobbe med det meste innen mediebransjen, alt etter hva du brenner for. Det er derfor jeg valgte medievitenskap, og ikke journalistikk, fordi journalistikk «låser» deg til å bli journalist, mens medievitenskap gir deg noen bredere bein å stå på – du får mer å velge i, og bredere kompetanse.

UiO lister opp dette som topp fire bransjer på sine nettsider:

Utdanning og skoleverk

De viktigste arbeidsoppgavene for bachelorkandidater fra HF i denne bransjen:

 • Undervisning, opplæring og pedagogisk arbeid, Rådgivning og veiledning, Oversettelse og tolkning, Ledelse, Forskning

Kulturlivet

De viktigste arbeidsoppgavene for bachelorkandidater fra HF i denne bransjen:

 • Arkiv og bibliotekoppgaver, Kunst, kulturarbeid og formidling, Prosjektledelse og prosjektarbeid, Administrasjon, Undervisning, opplæring og pedagogisk arbeid

Media, kommunikasjon, forlag og PR

De viktigste arbeidsoppgavene for bachelorkandidater fra HF i denne bransjen:

 • Journalistikk og redaksjonsarbeid, Salg, markedsføring og reklame, Oversettelse og tolkning, Kommunikasjonsarbeid og PR, Prosjektledelse og prosjektarbeid, Produksjon radio, TV, musikk og web

Offentlige tjenester og forvaltning

De viktigste arbeidsoppgavene for bachelorkandidater fra HF i denne bransjen:

 • Saksbehandling, Administrasjon, Kundebehandling, førstelinje og support, Kommunikasjonsarbeid og PR, Prosjektledelse og prosjektarbeid

kilde: uio.no

Selv tenker jeg å enten gå direkte videre på master i medievitenskap eller retorisk kommunikasjon, eller rett ut i jobb – enten hos Gjensidige hvis dørene åpner seg der, eller søke mot medieanalyse eller kommunikasjonsarbeid for en eller annen organisasjon eller bedrift, åh jeg vet ikke, det er så mye å velge i! Jeg vet bare at jeg har funnet mitt kall her i livet, og det fant jeg vel egentlig allerede da jeg var tolv år og skrev en bok som jeg sendte inn til Gyldendal, haha. Det er kommunikasjon jeg skal drive med, men på hvilken måte gjenstår enda å se. Har heldigvis et langt liv foran meg (forhåpentligvis) å finne ut av det på!

inytwp.jpg

Bottom line: jeg stortrives med studiene (minus ett emne), og det passer for alle som er medieinteresserte, men det er veldig teoretisk – så hvis du ønsker praktisk arbeid med fagene ville jeg kanskje gått for noe annet. Annette Haga (nettenestea) gikk vel medier og kommunikasjon ved Høgskolen i Oslo og Akershus, der vet jeg det var mye praktisk.

Bare spør hvis dere lurer på noe mer i kommentarfeltet, eventuelt fortell meg hva dere studerer og hva dere synes om studiene dere tar?

7 kommentarer

 1. Studerer selv medievitenskap, bare master. Og det var interessant å se hvordan dere gjør det på UiO, siden jeg går i Trondheim på NTNU. Bacheloren du tar er ganske annerledes enn den vi hadde her. Spennende å se hvor forskjellige de ulike universitetene gjør det. Elsker studiene mine, og det jeg gjør, så er veldig fornøyd med alt sammen.

 2. Jeg studerer for tiden Art Director på Westerdals Oslo ACT. Har nesten bare praktisk arbeid og stortrives med det, selvom jeg ikke egentlig vet hva en AD driver med enda. Er så alt for mye! Veldig glad i skole og alt, men også veldig lei av alt media mas fra alle kanter uten at noen (media, skole eller eier) har sett det store bilde… :/

 3. Elisabeth

  Jeg er ferdig studert. Har en bachelor som førskolelærer, og det studiet var veldig gøy. Første året hadde vi musikk(hvor vi skulle lære å spille gitar og vi skulle lage en musikksamling for barnehagebarn), drama(eksamen var å lage en forestilling og vise den for ordentlige barnehagebarn), forming(vi lagde ting som kan lages sammen med barna, som f.eks. å tove noe) og pedagogikk(spennende fag, hvor vi hadde en lærer som brant for faget). Andre året hadde vi naturfag(hvor vi var ute og fant insekter), fysisk fostring(hvor vi lekte mange typiske barneleker) og norsk(hvor vi lærte om barns språkutvikling). Tredje året hadde vi samfunnsfag(hvor vi blant annet kom inn på likestilling i barnehagen), RLE(hvor vi lærte om de største religionene) og fordypningsfag(jeg hadde utefag, hvor vi blant annet padlet kano, var på telttur på fjellet og sjekket livet i fjæra på Jomfruland). Hadde pedagogikk andre og tredje året også da. Også skrev vi bacheloroppgave siste halvåret, som skulle være linket til forsypningsfaget vi hadde 🙂 noen ganger følte vi at vi lekte i overkant mye til å gå på en høgskole, men det var veldig gøy 🙂

 4. Hei! Jeg skal starte å studere Medievitenskap til høsten. Vet du om det har noe å si om jeg kjøper Mac eller PC til skolebruk?

  1. supermarie

   Hei! Nei, vi bruker ikke maskin på skolen 🙂 Du kan velge å skrive notater på den så klart, men selv hadde jeg aldri med min. Så du kan trygt kjøpe det du vil!

 5. Hei, jeg går medievitenskap bachelor nå og jeg er kjempe glad for at jeg endelig kom inn! Det eneste problemet som har kommet nå første semesteret er at jeg blir veldig trigget av alle voldtektene, selvmordscenene og eksplosjonene vi har hatt nå i Audiovisual, så jeg har faktisk unngått mye av undervisningen fordi jeg blir så opprørt og forsvinner helt inn i meg selv så jeg ikke får med noe undervisning.

  Jeg har eksamen om én uke og vet dette innlegget er to år gammelt, haha, men kunne tilfeldigvis ha sittet på noen tips om hva jeg skal gjøre for å stå på den eksamenen? Heldigvis hjemmeeksamen, men.

  1. supermarie

   Hei! Gratulerer! 😀 Åh, herlighet, det hørtes voldsomt ut. Vi hadde aldri de scenene der :O Så bra det fortsatt er hjemmeeksamen, da ordner det seg helt sikkert! Vet ikke hva slags oppgave dere får, men vi hadde analyse av en episode i Game of Thrones, så det jeg gjorde var bare å se episoden noen ganger, og analysere virkemidlene som ble brukt. Pass på å bruke alt av relevant pensum, jeg glemte et hefte og fikk dårlig karakter fordi jeg bare hadde èn bok på litteraturlista… Haha. Ellers har jeg ikke så mange flere tips enn å lese oppgaven nøye, sørge for at du besvarer den og ikke misforstår spørsmålet. Ta pauser når du står fast, og sett opp en disposisjon til å starte med – husk innledning og konklusjon 😀 Masse selvsagte tips, men jeg kommer liksom ikke på noe mer, haha. Beklager at jeg ikke er til så mye hjelp <3 Masse lykke til, hvert fall! Jeg er sikker på at det går bra!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *