EXPHIL: hvordan naile en A

Jeg satt ikke bare kaffen, men hele kaffeplantasjen i halsen da jeg sjekket Studentweb etter at jeg kom hjem fra Afrika, og fant den første bokstaven i alfabetet – en gang til. Denne gangen i det faget jeg gråt nest mest over i løpet av høstsemesteret – exphil (exfac var min største sorg, for de som måtte lure). Jeg fikk en A i EXPHIL! Jeg skjønner fremdeles ikke hvordan det er mulig, og hva jeg gjorde så forbanna riktig i det essayet, men jeg kan i hvert fall fortelle dere om hvordan jeg forberedte meg på flervalgsprøven – og litt om hvordan jeg skrev oppgaven, så kanskje det kan være til hjelp for noen andre som sitter og griner over filosofi dette semesteret.

Så – first thing first:

Velg seminarvarianten av exphil

Strykprosenten her var 5% i mitt semester. Strykprosenten på selvstudiet – det andre alternativet? 70%. Tallenes klare tale, som jeg definitivt stiller meg bak: velg seminarvarianten! Den innebærer obligatorisk oppmøte på seminarene (2 timer, én dag i uka), hvor du kan ha maks 3 fravær i løpet av hver del (det er to deler), men det er det verdt. Jeg gikk vel glipp av en eller to selv, ellers var jeg på alle – og det anbefaler jeg deg å være, for du lærer stoffet så mye bedre og slipper å stresse like mye med pensum på egen hånd. Delta på forelesningene og på seminarene så er mye av grunnlaget lagt!

Exphil

Benytt deg av flexphil

Flexphil er et gratis kurs som ligger på emnesidene til exphil. Her finner du videoer på cirka 10 minutter hver, hvor fagfolk sitter og har en hyggelig samtale om de ulike filosofene og det de står for, de forklarer det veldig enkelt og greit og forståelig, og etter hver video får du en kort quiz på cirka 7 spørsmål som sjekker at du har forstått innholdet du nettopp har sittet og hørt på. På slutten av hvert tema (hver filosof/etiske retning har cirka 10 videoer) får du også en stor «sluttest» som tester deg i alle de 10 videoene du har vært gjennom i løpet av temaet, den består av 20 spørsmål til sammen. Spørsmålene er relativt logiske, og du får umiddelbart vite hvordan du ligger an. Spørsmålene hjelper deg også litt inn i tankesettet på hvordan flervalgsprøven kommer til å bli.

Jeg oppdaget flexphil ganske langt ut i semesteret selv, egentlig litt for sent, så jeg anbefaler deg å leke rundt i flexphil allerede fra begynnelsen av, og repetere heller mot slutten igjen, når det nærmer seg eksamen.

Exphil

Konsentrer deg om å få oversikt

Tilgi meg, sensor, men jeg leste bare Menon av originaltekstene vi skulle gjennom. Menon, og de to tekstene jeg hadde fått i oppgave å skrive essay om. For å bestå flervalgsprøven er det viktigste å skaffe seg oversikt over alle filosofene, og hva de stå for. Det sa seminarlederen vår óg. Konsentrer deg derfor mest om det, fremfor å bruke tid på å pløye deg gjennom hele boka med originaltekster fra perm til perm. Jeg benyttet meg mye av kompendiet fra Aspiri, og skrev notater for hånd – stikkordsmessig – som jeg satt sammen til et hus (klikk for å lese mer om studieteknikken).

Skriv essay

Du kan velge å skrive essay i del 1 – om filosofene, eller i del 2 – etikk. Jeg valgte del 2 fordi jeg var i Tyskland da de delte ut oppgavene i del 1, heh, men jeg er glad jeg skrev i del 2, for meg var det den delen av pensum som engasjerte og interesserte meg mest. Selve skrivingen foregikk sånn her: jeg satt opp et utkast, og hadde veiledningstime med foreleser, hvor han ga meg input og noen tanker å jobbe videre. Deretter kunne jeg ha en veiledningstime nummer to, men jeg valgte heller å sende over dokumentet til foreleser sånn at han brukte timen «vår» på å heller lese utkastet mitt, og komme med tilbakemeldinger på om jeg var på rett vei eller ikke. Og sånn var egentlig dét.

Tips: les oppgaven du får nøye, og sørg for at du besvarer den, skriv på en oversiktlig måte som «geleider» sensor gjennom resonnementet ditt, del opp essayet med mellomtitler, og ha en ryddig avslutning som oppsummerer de viktigste poengene dine. Jeg ba om begrunnelse på karakteren min fordi jeg alltid vil vite hva jeg gjør rett/galt etter en eksamen, og i begrunnelsen var det særlig strukturen sensor var fornøyd med, så tenk struktur og vær ryddig i teksten! Eks:

Oppgaven min var å skrive hvilken rolle fornuft og følelser hadde i tekstene til Smart og Friedman, og måten jeg strukturerte det på var å først ta for meg Smart sin artikkel, gravde frem hvor fornuften og hvor følelsene var i hans hodet, og deretter introduserte Friedman som en kritikk til Smart, og redegjorde for fornuft og følelser i hennes artikkel. Som en avslutning sammenlignet jeg disse to opp mot hverandre, og la igjen frem hvilken rolle fornuft og følelser hadde hos hver av dem, og hadde dét som en oppsummering. Og så bare: Hey A! (Må synges som Black Eyed Peas – Hey ya!)

Har du vært gjennom exphil? Eller skal du? Har du noen flere råd til gråtende studenter?

13 kommentarer

 1. Tar exphil denne våren. Jeg studerer i en annen by enn Oslo, og opplegget her er litt annerledes. Vi skal skrive en tekst/essay, men har en muntlig prøve istedenfor flervalgsprøve. Ble veldig glad for dette innlegget, fordi jeg må på en studietur i samme periode som at vi skal jobbe med oppgaven 🙂

 2. Skal muligens gjennom både ex.phil og ex.fac til høsten. Har en bachelorgrad fra før, men da trengte vi ikke de fagene. Denne gangen slipper jeg ikke like billig unna. Men disse tipsene tar meg gladelig med meg! Takk, takk, takk! 😀

 3. Tusen tusen takk for tips! Griner meg igjennom exfac03-EAST til UIO som er nyoppstartet, så de har ikke helt peiling selv og undervisningen er ikke til å skryte om… Hjelp </3

  1. supermarie

   Åh men husk at exFAC og exPHIL er to forskjellige fag da! Dette gjelder exphil 🙂 <3

   1. Nå kommer exphil til høsten, men exfac var til å rive seg i håret av!! Spørsmålene vi fikk var udugelige ifht. det vi hadde gått gjennom på seminar og forelesninger, men jeg sto med god karakter likevel. Nå prøver jeg å finne motivasjon og inspirasjon til å klare exphil også!

 4. Jeg har hatt exphil denne våren, men også før jul. Jeg bestod dessverre ikke flervalgsprøvene (3 hittil)!! – Men jeg skal ha min nå til uken, 2.juni! Jeg fikk 15 av 24… jeg dreit meg ut litt rett og slett, jeg glemte å svare på et spm. Så jeg var 1.poeng unna bestått. >:(

  Morsomt, ser du har bilde av min seminarlærer ovenfor, bilde av flexphil haha! Det er en fyr jeg vil huske de neste årene for å si det sånn 😉 Utrolig god lærer!!

 5. Mitt tips er også å velge seminarvariant!! Om du er student ved UiO som meg, velg Øyvind Rabbås som seminarlærer 🙂 Han hadde jeg (både i høst og nå i vår) og jeg er veldig fornøyd. Vi har fått «lekser» altså, studiespørsmål til hvert eneste tema og som vi noen ganger måtte sitte i grupper å snakke om. Ikke dumt i det hele tatt med de spørsmålene vi har fått nei. De er nyttige for flervalg, mulig det var poenget også? at det var det han hadde tenkt, det aner jeg ikke.

  I alle fall ble disse spørsmålene også oppsumert felles underveis i løpet av de to timene.

  Veiledning i semesteroppgaven er kanskje det som jeg sitter igjen med best utbytte av faget exphil, altså å skrive oppgaven! Uansett hvor håpløst jeg så det selv (jeg fikk Descartes’ metoder og tvil, og noe Aristoteles som skulle sammenlignes med hverandre), så fikk lærer meg til å tro på meg selv og motiverte underveis i skriveprosessen. Tvilen ble smittsom hos meg ironisk nok!! Descartes’ er og var en sær kar :S

  Selv så har jeg noe som heter generelle lærevansker og dette er grunnen for at jeg har tatt dette emnet to ganger!! (konsentrasjonsvansker, som gjør det litt vanskelig å lære). Har man en god,en snill og forståelsesfull lærer finnes det håp, også i exphil.

 6. Fine tips! Skriver selv samme oppg som det du gjorte, men sliter litt med å finne følelser og fornuft sin rolle i Smart sin tekst. Du har ikke tilfeldigvis noen tips der? :))

  1. supermarie

   Åh nå husker jeg sånn ca ingenting av hva de to tekstene handlet om, haha. Men jeg tror jeg skrev at han var mest fornuftig?

 7. Maks sjalu her jeg sitter – vi får ikke velge hvilken form, vi må ha en femtimers eksamen vi

 8. Vet det er en stund siden dette innlegget ble skrevet, men det hjalp meg en del. Hadde Exfac forrige semester, og skal ha Exphil nå… er vanskelige fag å komme seg gjennom. Du kunne ikke sendt meg oppgaven din, så kunne jeg sett kriteriene for å få en A, og hva de legger vekt på? Har ikke skrevet en oppgave etter videregående som jeg har fått karakter på, så er passe nervøs og er interessant å se hvordan man kan sette og løse oppgaven. Skjønner selvfølgelig hvis du ikke vil/kan 🙂

 9. Er det mulig å få lest din oppgave? Det hørtes så sinnsjukt spennande ut 🙂

  1. supermarie

   Nja, er ikke heeelt komfortabel med å legge den ut, kjenner jeg, hehe.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *