Zanzibar Guide

Jeg er ambassadør for KLM / Flybillettene er sponset

Siden èn av dere skrev til meg at du skal til Zanzibar i februar og ønsket tips, tenkte jeg å slenge ut denne først – sånn at du får det «viktigste» før du reiser, så kan heller historiene mine fra dag til dag komme i bilder og tekst senere. Her er en hjemmesnekret guide til Zanzibar:

FØR DU REISER
Vaksiner. Jeg oppsøkte vaksinekontoret i Oslo, sa hvor jeg skulle – og fikk perfekt hjelp til å fylle på med eventuelle sprøyter jeg trengte. Mange hadde jeg fra før av, men jeg fikk gulfebervaksina og en oral koleravaksine som drikkes to ganger før avreise – med 7 dagers mellomrom. Den er jeg SÅ GLAD for at jeg kostet på meg, for selv med den i kroppen ble jeg dårlig i magen – tørr ikke engang forestille meg hvor dårlig jeg kunne ha blitt uten! Det kan også være greit å be om å få et vaksinasjonskort, et gult et, sånn at du har ditt på det rene hvis myndighetene på flyplassen i Dar es Salaam plutselig skulle be deg dokumentere gulfebervaksina. De gjør i utgangspunktet ikke det når vi reiser direkte fra Europa, men læll. Kjekt å ha!

Visum. Ha 50$ klar i kontanter for å betale visum ved ankomst.

Kontanter. Det finnes kun minibanker i Stone Town – så ta alltid ut en god slant med penger så du har!

Hoteller. Hva enn du gjør – IKKE bestill via Jovago. Ikke. Ikke, ikke, ikke. De sier de er «best on hotels in Africa», men da er i så fall jeg Dr Phil. Og det er jeg ikke. Jeg er inne i en slags dialog med dem nå, for å få tilbake pengene mine, firetusen kroner, og hvor de skylder på hotellet – og hotellet jeg bodde på skyldte jo på dem da jeg var der nede. Så jeg ba Jovago via live chat på sidene deres, om å bevise at de faktisk hadde overført betalingen min til hotellet i Stone Town, og da fikk jeg en e-post i retur med «Proof of Payment to (Hotel name here)» i emnefeltet, og den inneholdt et vedlegg, et dokument som liksom skulle bevise Jovago sin uskyld, men vet dere hva den første setningen jeg leser i det dokumentet er?

«This is an interim payment report intended for record keeping purposes only and is not a proof of payment.»

Haha, seriøst, hvor jævla dum tror de jeg er? Så jeg takket pent for forsøket, og ba de sende meg A PROOF OF PAYMENT. Ikke et dokument som ikke er godt for noe.

2016-01-12 07.47.57 1


Photo: Stone Town, Zanzibar, Tanzania

PÅ TUR
Bosteder. Det første hotellet jeg bodde på nekter jeg å navngi før jeg vet om de bidro til å svindle meg eller ikke, haha. Så i Stone Town vet jeg ikke hva som er å anbefale – du finner helt sikkert noen fine på hotels.com eller på Tripadvisor! Et annet alternativ er å se om det ligger noe på AirBnb – selv fant jeg ikke stort da jeg søkte opp, men det kan jo ha endret seg.

Paradise Beach Resort
Etter fire netter i Stone Town dro vi tvers over øya og til østkysten, nærmere bestemt Uroa. Der sjekket vi inn på Paradise Beach Resort – som hadde kostet 9000, men plutselig bare 3400 NOK på hotels.com, så da gikk vi for det! Det viste seg å være et all inclusive hotell, men for oss gjorde det ingenting etter fire svette og klamme dager i Stone Town. Vanligvis styrer jeg unna all inclusive, og dette var faktisk min første opplevelse av den type hotell, og opplevelsen ble god – absolutt, men jeg foretrekker andre måter å bo på. Det blir så innmari…. Charter. Uansett – Paradise Beach Resort kan anbefales! Det lignet på de bildene jeg har sett fra Maldivene, en litt billigere versjon av Maldivene. Superhyggelig staff, FANTASTISK område, hyttene er fine og rene og air condition i orden. Internett er ikke all verden, men i 2016 er det bare deilig å få det pusterommet.

2016-01-12 07.56.47 12016-01-12 07.56.49 12016-01-12 07.56.48 1

Mwezi Boutiqe Hotel (sponset opphold)
Etter å fire nye netter på Paradise Beach flyttet vi oss enda lenger sør, til Jambiani. Her bodde vi på Mwezi – som viste seg å bli en helt PERFEKT avslutning på reisa. Det var helt nytt – bare 14 dager gammelt – og få mennesker, så fredelig og stille og gulvene våre var laget av sand fra stranden, og bungalowene var så utrolig kule! Atmosfæren på stedet, menneskene og alt var bare perfekt, og de fokuserte veldig på å bevare miljøet. Jeg likte visjonene. Interiøret. Beliggenheten. Alt. Selv om det var øde skjedde det noe like i nærheten, og Paje Beach er ikke langt unna heller, som ligger på topp over ting å gjøre på Zanzi på Tripadvisor, og hver fredag er det fest på stranden, «Jambo Brother» endte vi opp på – en bar like nede ved sjøen, med iskald øl (det er sjeldent der nede!) og lokal musikk og bartendere som danset og skapte god stemning. Det første stedet vi kom til kostet penger og var med turistifisert, går du litt videre kommer du derimot til et sted med gratis inngang – mindre folk, men etter min mening… Mye bedre. Men det var Mwezi jeg skulle tipse dere om nå:

2016-01-12 08.06.31 12016-01-12 08.06.50 12016-01-12 08.07.22 1

Spisesteder. Mat kan bli en spennende affære i Afrika, jeg var mer nervøs for forgiftning her enn jeg var i India haha, men Tripadvisor juger heldigvis sjeldent, og her er favorittene mine fra Zanzi. Alle i Stone Town – vel og merke.

The Silk Route
Indisk mat, her spiste vi faktisk middag på nyttårsaften. Servicen er god og atmosfæren er god og maten? Herregud! Straight back to India. En smaksopplevelse, og prisene var ikke så verst de heller. Det er u.m.u.l.i.g å finne noe som helst med Google Maps i Stone Town – løsningen vår ble å hente et kart fra Serena Hotel, og bruke det. The Silk Route ligger ved tunnelen som fører inn til Old Fort. På et hjørne der, og med minibank like nær.

2016-01-12 08.16.37 1

Living Stone
For øl og utsikt! Maten vet jeg ikke, men ølen og utsikten skal det i hvert fall ikke stå på.

2016-01-12 08.16.38 1

6 Degrees South
Her spiste vi flere kvelder. Maten var så god og servitørene var flinke og de har en rooftop. Anbefales!

The Rock
Her var jeg ikke selv, men ble anbefalt å dra dit så jeg tar den med som en anbefaling allikevel. Tidevannet på østkysten er magisk, å se det fra The Rock er sikkert en opplevelse!

Transport. Jeg vil anbefale å reise litt rundt på øya. Vi var «overalt», unntatt i nord. Vi brukte godkjente taxier stort sett, unntatt han som kjørte oss til flyplassen som dere kanskje så på Snapchat, haha, men taxi er iallfall en flott måte å se øya på – om så det bare er fra A til B dere skal kjøre. Da vi skiftet hotell fra Stone Town-området til Uroa kjørte vi gjennom landsbyer, gjennom gårdsbruk og fikk raske innblikk i hverdagslivet til de som bor der. Taxi var overraskende dyrt, men det er verdt det, og det er deres måte å tjene til mat på bordet på. Og prisen er dessuten alltid til å diskutere. For å gi dere et pekepinn: vi betalte 40$ fra Stone Town til Uroa, cirka 50 minutters kjøretur. En annen gang 30$ fra Jambiani til flyplassen, som er enda litt lenger, men da med en sjåfør som ikke hadde ALLE papirene i orden, men allikevel – politet kjenner de fleste på øya, og hver eneste gang vi ble stoppet – snakket han seg bare ut av det, smilte og lo. Det var en opplevelse i seg selv, det der!

Flytransport
Vi ankom Zanzi med ferge, og fløy tilbake igjen. Billettene kostet ca 1000 kr for to personer – og vi fløy med Precision Air – et trygt fly som var mye større enn de bittesmå propellflyene jeg hørte skrekkhistorier fra, haha. Så hvis du er litt nervøs for å fly ville jeg kanskje satset på Precision, dyrt var det jo uansett ikke!

12207673_915307808587779_610577291_n

Det var det jeg kom på i farten av praktiske tips og anbefalinger, kan hende jeg har glemt noe, men da kommer det i så fall i dag-til-dag-innleggene som kommer senere.

Spør hvis det er noe i kommentarfeltet, og har du selv vært på Zanzibar og har noen gode råd – legg gjerne dem igjen også, det kan hjelpe andre!

11 kommentarer

 1. Så utrolig fint det er der! Sier ikke nei takk til en liten ferie på Zanzibar, nei. Og du er så flink til å formidle slik at vi lesere sitter igjen med en skikkelig godfølelse! Stå på, herlig å lese bloggen din!

 2. Å, Zanzibar er så fantastisk! Jeg var det selv i fire måneder sammenhengende i fjor, og jeg har så lyst til å reise tilbake.

  Til lista over spisesteder i Stone Town vil jeg legge til de tre restaurantene som ligger over det gamle postkontoret i Shangani Street; La Taperia, Café Miwa og Lemongrass Oriental Cuisine. Samla kalles de også The Post. Maten her er helt herlig! På Taperia kan man få sitte inne i et behagelig kjølig rom, som nesten kan minne om en slags vinkjeller og spise fantastisk tapas og sandwicher. I tillegg har de et stort utvalg av vin og drinker. Går du på Café Miwa eller Lemongrass, får du menyene til begge plassene og dermed kan du få servert alt fra pasta og burgere til asiatiske retter med nudler og wok. Her har de også noen supersunne smoothier. I tillegg får du sitte ute på balkongen og kan kikke ned på travle Shangani Street (selv om dette er ute og det er varmt, har de heldigvis vifter stående ved hvert bord). Vi spiste her omtrent hver gang vi var i Stone Town fordi det var så mye variert på menyene og alt jeg prøvde smakte perfekt. Alle tre har også flere vegetarretter, som ikke er så selvsagt på alle restauranter på Zanzibar.
  Et annet sted som er verdt å sjekke ut i byen er Africa House. Jeg har ikke spist der selv, men det er et perfekt sted å sitte for å se på solnedgangen over vannet og ta en drink eller to. Her kan du også bestille vannpipe. Utover kvelden blir det musikk og dans. Kom rundt halv seks, så får du med deg hele det fantastiske lyset når sola går ned rundt klokka seks.

  Når det kommer til transport, vil jeg også anbefale å ta lokale dala-dalaer, som er innbyggernes reisemåte. Bare selve transporten i seg selv blir morsomt, fordi folk tar med seg hva som helst i disse «bussene», som høner og fisk, og det er barn, kvinner, menn og gamle. Snakk med dem, så få du helt sikkert høre noen lokale historier! I tillegg er disse åpne, så når man kjører inn i Stone Town, for eksempel, får man med seg livet på utsiden av bilen, med folk som roper, mopeder som suser forbi og vinden som blåser i håret. Vi betalte alltid 2000 shillings (ca 8 NOK!!) for en tur med dala-dalaen, om den så varte i en time eller ti minutter. Det problematiske er selvfølgelig å vite hvor de går fra, men spør noen lokale der du bor, så veit de det helt sikkert. De går heller ikke til faste tider, så du må belage deg på å måtte vente litt. Har du flaks går neste om ti minutter, men det kan også ta oppimot en time. Likevel anbefaler jeg å gjøre det for opplevelsens skyld, og det var stort sett sånn vi kom oss til Stone Town fra Paje (fra Paje går den fra det store krysset i «sentrum»).

  Samtidig vil jeg også si at jeg nok ikke tror at taxi-sjåføren din snakket seg fullt og helt ut av situasjonen. Tanzania er veldig korrupt, og det er rett og slett bare å gi en liten slump penger til politiet, så kommer man seg ut av det meste. Det vanlige for sjåførene er å håndhilse på politimannen, og det er her pengene skifter hender uten at noen ser det. De smiler alltid og kjenner nok alle sjåførene igjen, så det ser bare ut som om de har en hyggelig samtale. Alle vet det er korrupt, men ingen snakker om det. Men dette er veldig vanskelig å unngå i Tanzania generelt, så det må man nesten bare tåle, uansett hvor lite man liker å støtte det. Taxi trenger for så vidt heller ikke å bli så veldig dyrt, hvis man bare står på sitt og viser at man kjenner prisene.

  Sånn opplevelsesmessig finner man det meste på Tripadvisor, men jeg vi trekke fram Jozani Forest. Her kan man rett og slett ta en liten dagstur inn i regnskogen. Her er det også røde colobusaper, som bare finnes på Zanzibar. Om man skal til Nungwi vil jeg anbefale Full Moon party. Her garanterer jeg masse godt i glasset og høy partyfaktor! Hvis du vil på et eget lite eventyr for deg selv, men ikke er helt klar for å begi deg ut i den syke afrikanske trafikken, bør du leie sykkel. Om du sykler tidlig om morgenen, er det hellet ikke så altfor varmt.

  Til slutt et litt mer generelt tips. Husk å ha kontanter, og aller helst shillings, til enhver tid på Zanzibar og i Tanzania ellers. Det er mange steder de ikke tar kort og der de tar kort må de legge til fem prosent (som oftest) av prisen som en avgift til banken. Derfor blir det billigere å betale kontant. Det er også ofte billigere å betale i shillings fordi de runder opp når de gjør det om til dollar. Vær flink til å sjekke kursen på forhånd, og sjekk hver gang du får noe vekslet. Jeg veit ikke helt hva kursen er akkurat nå, men min regel da jeg var der, var at 1000 shillings er 4 kroner. Det er også ganske lett å regne med. Det kan også være greit å vite hvordan du skal regne ut dollar i shillings og motsatt.

  1. supermarie

   Åh, jajaja! Kontanter! Det er så viktig at jeg la det inn i guiden min også. Vi gikk nemlig på den smellen selv, vi visste ikke at de bare har minibanker i selve Stone Town, så vi reiste videre uten kontanter med oss, haha. Heldigvis tok de VISA på hotellene vi bodde på, men utover det hadde vi altså ingenting å bruke… Litt pinlig.

   Jeg lette faktisk etter La Taperia, men FANT det aldri?! Google Maps var håpløs, og jeg fant ikke skiltet eller noe som helst 🙁 Men Miwa tror jeg jeg var på, den glemte jeg å nevne! Hadde ikke så gode minner derfra, for da kranglet magen min, men det var en koselig plass med god utsikt til gata nedenfor.

   Tusen takk for mange gode tips! Og ja – sjåføren kunne fortelle oss om at han noen ganger må betale for at det skal gå greit, kunne ikke se at han betalte de gangene vi ble stoppet, men hvis et handshake er nok så gjorde han sikkert det.. Ææh.

   1. Haha, nei, det er ikke lett å finne noe som helst i Stone Town. Grunnen til at vi kom over de tre restaurantene i utgangspunktet var at en som jobbet med å samle inn folk til Taperia sto nede på gata og absolutt ville ha oss med inn dit. Veldig takknemlig for det i ettertid! Men om du var på Miwa, var du jo praktisk talt på Taperia også, for det ligger langs den samme balkongen, bare i andre enden. Ser uansett ut som om du har hatt en deilig reise! Ikke misunnelig i det hele tatt….

  2. Ida dekket egentlig det meste av hva jeg ville ha anbefalt. Har vært på Zanzibar et par ganger og endte opp på The Post hver gang, hehe. Paje er helt magisk, og når det er lavvann kan man vasse i en evighet utover, det var så langt at jeg aldri kom meg til det dype vannet. Men i gjengjeld så blir vannet varmet opp, slik at når det endelig blir høyt nok vann til å dyppe kroppen, så er det godt og varmt. Vi deltok på full moon party på Kendwa Rocks, og det virket som at for mange så var dette hotellet å feire på. Ellers vil jeg også legge til at det er mulig å få veldig billige dykkekurs (PADI-sertifiserte) om man kommer litt utenom høysesongen. Vi fikk dykkekurset til under halv pris, så det er mulig hvis man spør litt rundt.

   Og enda en ting! Reiser man med ferje over fra fastlandet anbefaler jeg å reise med Azam Marine/Kilimanjaro Fast Ferries. Trygge og raske båter. Det kommer til å stå folk utenfor billettkontoret og rope at ferja går snart og at du må skynde deg på båten og heller kjøpe billett på båten/ved inngangen. Dette stemmer da altså ikke, og er folk som prøver å lure deg på andre båter. Står det på nett at båten går til en bestemt tid, går den i hvert fall ikke før tiden (African time), så ta deg tid til å kjøpe billett inne på kontoret, slik at du kommer deg på riktig båt. 🙂

   1. … Og der hadde jeg lest enda litt lenger ned på bloggen din og sett at du allerede har anbefalt Azam Marine og skrevet akkurat det samme som meg, haha. Jaja, det gir vel bare større troverdighet når det kommer fra flere 🙂

 3. Da jeg var i Tanzania og Kenya for 1 år siden stod det kontrollører ved inngangen til flyplassen (der vi kom inn fra flyet) og sjekket vaksinekortet til ALLE passasjerene ombord. De slipper deg virkelig ikke inn hvis du ikke har det med deg og kan vise at du har de riktige vaksinene.

  1. supermarie

   Greit å vite! Vi ble ikke stoppet, men hadde med kortet allikevel – just in case 🙂

 4. Det ser helt fantastisk ut! Selv om jeg nettopp kom hjem fra Colombia så fikk jeg litt lyst til å reise igjen 🙂

 5. Lene Kristine

  Gjorde du noen aktiviteter som du kan anbefale? 🙂
  Som feks. Snorkling, dykking, surfing, kiting? eller bare et eller annet som man kan oppleve/gjøre på Zanzibar?

  Takk for fin guide!

  1. supermarie

   Nei, helt ærlig gjorde jeg ingenting, haha. Det var en skikkelig snål ferie sånn sett, vanligvis gjør jeg jo noe hele tiden og får med meg mest mulig – denne gangen ble det KUN avslapping! Men de hadde mange turer å anbefale på alle hotellene, båtturer til Prison Island, krydderturer, tur til Stone Town, snorkling, surfing tror jeg ikke det var så mye av der – på grunn av tidevannet, men kiting var det! Og dykking vet jeg var mulig. Bare å forhøre seg med hotellet – evt søke opp på Tripadvisor! Vi møtte et par som tok en Blue Lagoon-tour dagen vi reiste, men vi var borte da de kom hjem så fikk aldri hørt hvordan det var, dessverre.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *