Ferry from Dar es Salaam to Zanzibar

Jeg er ambassadør for KLM // flybillettene er sponset

Processed with VSCOcam with c1 preset

Som alle parforhold går det i berg- og dalbaner. Det samme gjelder med bloggen og bloggkjæresten, KLM. Stod opp grytidlig tredje juledag, dro hjemmefra med den første flybussen som gikk, 04:17 presis, for å rekke flyet fra Oslo til Amsterdam og videre derfra til Kilimanjaro, og hva venter oss i Amsterdam? En 3 timer lang forsinkelse, haha. Men hva er vel tre timer på en flyplass som Amsterdam, jeg har mellomlandet der så mye nå at jeg føler det er mitt andre hjem, og sammenlignet med de seks timene jeg var på flyplassen i Dar Es Salaam før den ni timer lange flyturen hjem igjen til Norge på søndag, så var tre timer på Schiphol ingen verdens ting. Og når KLM først dro av sted fikk jeg både sett på film (jeg elsker filmutvalget deres, de har så mye BRA og helt nytt!), så Papertown, og jeg fikk se tordenvær ovenfra, og for meg som egentlig er livredd tordenvær var det bare stort og fascinerende å få lov til å sitte over det i himmelen, og for en gangs skyld se NED på uværet. Det ble så lite! Neste gang jeg kjenner at frykten for tordenvær tar over nervene mine skal jeg tenke på det øyeblikket KLM og jeg hadde oppi luften der, og tenke at tordenvær tross alt er ganske lite det óg, sett fra et annet perspektiv.

Men det vakreste av alt var den røde månen. Når flyet var kommet over det afrikanske kontinentet kikket jeg ut og fikk øye på en blodrød måne. Jeg har aldri sett den så rød! Med tiden gikk den over i normale farger igjen, men de minuttene rødfargen stod på pustet jeg nesten ikke. Så utrolig vakker. Og KLM? Hadde du ikke vært forsinket, hadde jeg helt sikkert ikke sett den månen, og ikke tordenværet ovenfra heller. Så du er tilgitt. Det er det kjærester gjør; tilgir hverandre, og størst av alt er kjærligheten.

Etter en pitstop på Kilimanjaro dro vi videre med flyet til Dar es Salaam. Den noe anspente ankomsten kan du lese om HER, haha. Og jeg har allerede nevnt at jeg ikke gjorde stort i den byen, annet enn å sove ut og gå meg vill i nye, fremmede gater i et nytt og ukjent land (favoritthobby!), men her er noen bilder allikevel, tatt med mobilen. Jeg følte ikke for å drasse rundt på speilrefleksen, selv om jeg helt sikkert kunne gjort det, men jeg gjorde det altså ikke. Jeg har blitt så nervøs med alderen at jeg ikke skjønner bæret av hvordan jeg turte å reise jorda rundt alene i sju måneder, med speilrefleksen rundt halsen, men den tanken fikk jeg jo allerede etter hjemkomst, at hæ – hva gjorde jeg nå, hvordan fant jeg motet? Det gjelder bare å gjøre det – ikke tenk, gjør det. Denne gangen tenkte jeg for mye. Så her er noen mobilbilder:

Processed with VSCOcam with c1 preset

Det var et pågående valg i Tanzania mens jeg var der, og taxisjåføren på Zanzibar fortalte oss at innbyggerne av den grunn var redde for å samles i store folkemengder, eller for å stemme, redde for at noe skulle skje. Så valget ble utsatt. Ny dato visste han ikke, men flaggene hang der hele tiden, så det er vel like rundt hjørnet. Hilsen Marie, for lat til å Google.

Processed with VSCOcam with c1 presetProcessed with VSCOcam with c1 preset

Den første ølen jeg smakte på i Tanzania – så god! Kilimanjaro og Safari kan óg anbefales. Øl i Afrika var rett og slett veldig godt, særlig når de var kalde.

Processed with VSCOcam with c1 presetProcessed with VSCOcam with c1 presetProcessed with VSCOcam with c1 preset

Påfugl <3

Processed with VSCOcam with c1 presetProcessed with VSCOcam with c1 preset

Om fergen til Zanzibar
Etter en og en halv natt i Dar es Salaam tok vi fergen over til Zanzibar. For den betalte vi 90 000 shillings, cirka 400 NOK (200 000 shillings er ca 800 NOK), og det fungerte helt fint! Vi hadde blitt fortalt at fergen var et kaos, og at vi burde møte opp minst 3 timer før for i det hele tatt å få plass og for å komme ombord, men vi løste det hele med å kjøpe billetter dagen i forveien, VIP-billetter, og jeg vet ikke om det var VIP-billettene som gjorde det, eller om det bare var god gammeldags sniking, men vi ble i hvert fall bedt om å følge etter de som bar koffertene våre og plutselig stod vi fremst i køen, og plutselig satt vi nede i to gode stoler og halvsov over til øya. Vann er inkludert i billetten, så ikke stress med å kjøpe dét! Båtturen var dessuten veldig rolig, nå har jeg aldri blitt verken sjuk på fly, på båt eller i bil, så hvis man sliter veldig burde man kanskje ta en tablett, men selv merket jeg ingenting. Det var en behagelig tur som føltes trygg, i en moderne båt som het Kilimanjaro Fast Ferries og var rød, billetter kjøpte vi i kontorene til Azam Marine nede ved havna. Det var noen sleipe turisthaier som desperat skrek «IT’S ONLY FOR THE LOCALS!» til oss når vi takket nei til dem, og satte bestemt kurs mot Azam i stedet, men det er altså en direkte løgn. Det er for både lokale og for turister. Ikke la deg bli haiet!

Fergeturen tok to timer. I havna på Zanzibar henter du bagasjen din på fergeleiet, fyller ut et immigration card, får stempel i passet (jippi!) og så er Stone Town like foran føttene dine. Jeg gleder meg til å vise dere den!

4 kommentarer

 1. Haha, trodde det sto at du måtte hente bagasjen din i fengselet! Hadde også vært typisk meg å tro på en sånn fyr som lurer turister, naiv nordmann.. Men du har vært lært litt på dine tidligere reiser 😀

  1. supermarie

   Haha! Vet aldri med andre kulturer, plutselig kunne det vært i fengselet òg. Jeg hadde nok trodd på vedkommende jeg også, hadde det ikke vært for at jeg googlet meg frem til at Azam var et anbefalt selskap! Så da nektet jeg å høre på han 🙂 + at jeg forstod ganske raskt at Dar es Salaam var en by hvor «alle» vil ha deg til å kjøpe noe av dem, så de maser fra alle kanter – hele tiden, særlig rundt havna!

 2. Camilla

  Reisebildene dine *hjerter i øynene*! Kunne du linket til det innlegget du skrev for lenge siden ang måter turister blir lurt på tur med div triks o.l? Vet ikke om du husker det?:)

 3. Som hun som sjekket deg inn på flightene dine på Gardermoen, så vil jeg bare beklage at jeg ikke sa fra at du måtte betale kontant for visumet ditt! :- (
  Også vil jeg si noe jeg egentlig ville si da du stod og skulle sjekke inn, du er en stor inspirasjon og jeg håper du og bloggen forblir lykkelige sammen i lang tid!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *