Jambo!

Jeg er ambassadør for KLM / flybillettene er sponset

Livstegn at last! Jeg er på dag tre her i Afrika, men de er umulig å skille fra hverandre, dagene. Med et forsinket fly fra Amsterdam ble det sen, sen natt, eller tidlig morgen, om du vil, før jeg kunne kollapse på sengen i Dar Es Salaam. Dagen derpå sov jeg halvt i hjel, men fikk sett mye av byen allikevel, og så? Gikk turen videre til Zanzibar med ferge, og til et hotell jeg trodde vi hadde bestilt, og det var det jo, resepsjonisten fant i hvert fall navnet mitt, men betaling? Det hadde de ikke fått fra bookingselskapet jeg hadde brukt, Jovago (svindelalarm!), så de krevde at jeg betalte på ny, direkte til hotellet, 4000 kroner – igjen, som jeg allerede hadde betalt til Jovago, og resepsjonisten her ville først at jeg betalte i kontanter, og jeg var sint og tenkte at hotell måtte vi jo ha uansett, så jeg bare JAJA JEG MÅ TA UT DE PENGA FØRST DA, og bannet og gikk av hengslene i mitt stille sinn, heldigvis rakk fornuften å ta meg igjen før jeg var på vei, marsjerende til minibanken, for jeg tenkte at ærlig talt – hotellet tar kort, hvorfor skal han absolutt ha kontanter? Paranoid tenkte jeg at han også prøvde å svindle meg, og skulle beholde pengene selv, så jeg sa nei – jeg betaler med kort, trenger kvittering som bevis når jeg skal prøve å få pengene mine igjen, og jeg priser meg L.Y.K.K.E.L.I.G for at det «bare» dreier seg om 4000 kroner, tenk på de som bestiller hotell for 14 dager av gangen via Jovago, 14 000 kroner – og så står de der, uten at hotellet har fått pengene sine, og må betale alt på ny for å få tak over hodet i et fremmed land – for et mareritt! Så jeg skal si meg heldig. 4000 er ikke verdens undergang. Men jeg må si det igjen – styr unna Jovago. Jeg søkte de opp på Facebook og fant flere sinte meldinger fra andre reisende som har slitt med akkurat det samme som jeg – noen ble rammet enda verre, hotellet hadde ikke engang holdt av rom til dem – Jovago hadde ikke hatt dialog i det hele tatt. Håper karma kommer og tar dere, svindlersvin!

2015-12-31 04.52.17 1

Og mens jeg er i gang med å ventilere for det falmende gullhåret jeg vanligvis har der bak når jeg er ute og reiser – ankomsten til Tanzania var et kapittel for seg selv, haha. Jeg har reist meg fillete, så fillete at jeg ikke lenger bruker tid på research før jeg skal et sted, hadde jeg gjort det hadde jeg nemlig oppdaget at man trenger 50$ i kontanter for å få visum til landet. Jeg hadde også oppdaget at 100$ er lik 200 000 lokale shillings, hvis jeg bare hadde undersøkt litt før jeg reiste. Men det gjorde jeg ikke. Så ankomsten til Tanzania ble i overkant spennende ved visumskranken der. Dama sa nei, vi tar ikke kort, du må ta ut dollar. Hun beslagla passet mitt og jeg pilte forbi tollen og ut av flyplassen og tok ut penger fra en fattig minibank som stor der i mørket, og jeg var omringet av menn som stod og ventet på taxikunder og ankommende passasjerer midt på natten, og minibanken ville ikke gi meg dollar, bare shillings, og det minste beløpet av 5000 shillings og det ante ikke jeg hva var i norske penger, men jeg tenkte at 10 000, det må vel holde, og jeg turte ikke mer, løp inn igjen, prøvde meg ved skranken igjen og hun forklarte at jeg måtte veksle til amerikanske dollar, det var bare det de tok, og jeg tenkte i panikk at hvordan kan jeg vite hvor mye shillings jeg trenger for å få ut 100$? Og jeg spurte en betjent som sa jeg måtte ta ut 200-250 000 shillings og jeg svimet nesten av og visste ikke hvor mye DET var i norske penger, men måtte jo bare velge å stole på fyren, han kunne virkelig ha bedt meg ta ut hvor mye som helst – og jeg hadde gjort det, for jeg hadde jo ingen anelse what so ever, om hvor mye penger det her var.

(KUNSTPAUSE)

2015-12-31 04.52.18 1

Så da var det ut igjen for å ta ut 200 000 shillings, i en mørk bakgate omringet av menn, og så inn igjen til veksle-mannen, som sa jeg manglet 10 000 shilling, og jeg tenkte herregud – dette ender aldri godt, og løp ut igjen, tok ut enda litt til, og skulle inn igjen til veksleren – men nå var døra stengt, automatisk dør som bare åpnes fra innsiden – når folk skal ut, og jeg stod der og så desperat rundt meg etter løsninger, men fant ingen, og passet mitt lå inne og mennene rundt meg begynte å plystre og jeg tenkte…. Jeg husker ikke hva jeg tenkte, sikkert noe i samme gate som FAEN, og jeg var mer engstelig enn jeg noen gang har vært på reisene mine, like engstelig som jeg var i Brasil med den ekle couchsurfing-hosten den gangen jeg ble forlatt alene på gata midt under det store karnevalet, og heldigvis kom noen ut – sånn at jeg kunne smette inn, og hjertet mitt slo da jeg ga fra meg 230 000 shillings til en mann i et fremmed land og alt han hadde var en kalkulator som skulle fortelle meg at beløpet stemte, og jeg visste ikke valutaen i det hele tatt og lurte på hvor mye penger 230 000 egentlig var. 230 000 er et beløp jeg vanligvis forbinder med årslønner og vel så det. Jeg fikk i hvert fall 100$ og litt til i retur, pilte tilbake til visumskranken og dét viste seg å være den magiske seddelen som skulle løse den anspente situasjonen som pågikk bak ribbeina mine og bak de store blå. Puh, jeg blir svett bare av å skrive meg gjennom det en gang til.

2015-12-31 04.52.19 1

Velkommen til Tanzania! Her er to tips til kommende reisende ned hit: 1. Aldri book hotell via Jovago, og 2. Ha med 50$ til visum – 50$ per person der, altså.

NÅ har skuldrene senket seg, dag tre, og det er så deilig her på Zanzibar selv om jeg ble svindlet litt i hotellbookinga, og vi bor midt i magiske Stone Town og har stranden like ved, og blir her til over nyttår før vi flytter videre til neste hotell på andre siden av øya, og fra nå skal jeg bare nyte ferien – de siste timene av 2015, og de første dagene av 2016. Da gjenstår det bare å si:

GODT NYTT ÅR, verdens beste følgere! Jeg er så glad for å ha dere her, dårlige opplevelser og skumle erfaringer blir fort litt morsommere når jeg har dere å dele dem med haha. Kos dere så mye resten av året, så skrives vi i det neste! Stor klem fra Afrika

8 kommentarer

 1. Herregud, jeg hadde blitt livredd (og handlingslammet forsåvidt…). Godt at du endelig fikk fikset det. Og så kjedelig å starte ferien med å betale dobbelt så mye for hotell! Håper du får tilbake pengene. Så herlige bilder på instagram, legg ut flere! Og godt nyttår og kos dere!

 2. Shit, det hørtes litt i overkant spennende ut. Håper dere får en bra kveld! God nytt år, Marie 😀

 3. Johanne

  Hvis dere skal til Nungwi og er der en lørdag – sjekk om hotellet Kendwa Rocks har «full moon party»! Det er veldig gøy, og de har det lørdag annenhver uke. God mat, underholdning og mye liv på dansegulvet. Hvem reiser du med, forresten? Du skriver først at du ankom alene, men senere «vi» – er det da bloggen og du, eller noen andre? Hilsen nysgjerrig, haha. Godt nyttår!

 4. Solfrid

  Åå, herlegheit, for eit kaos! Godt det løyste seg då, gjer jo som oftast det. Det er sjukt korleis 230 000 kan vere det same som 100. Hugsar det var heilt villt å skulle betale for ting på Zanzibar. Det blir jo så sjuke summar, haha!
  Strendene på Zanzibar er paradis, herregud, eg vil tilbake! KOS deg supre Marie, og godt nytt år!

 5. Oioi! Si i fra hvis du trenger kontakt med min gode venn Eminem som er taxisjåfør og guide og absolutt til å stole på. Han har hjulpet meg MYE på mine tilsammen 14 mnd på Zanzibar. Og nyt Zanzibar for meg. Det er mitt andre hjem.

 6. Camilla

  Godt nyttår! har vært en fryd å følge deg i 2015, så gleder meg til å se hva du finner på dette året:D Kunne nesten kjenne motløsheten gjennom skjermen her, hater å ikke ha ting på stell når man er på reise! Lurte å en ting, leste innlegget ditt om pack like a backpacker, og så at du hadde med deg en stor veske som håndbagasje, åssen gikk det? Tenker på om det er større sjans å bli frastjålet når man har ting i veske fremfor liten sekk? Og hvordan gikk det med speilrefleks på tur? Prøvde noen å stjele det elns?

 7. Glad alt gikk godt, men må nesten le litt 🙂 Research er jo en fin ting, men har blundet litt selv. Som den gangen jeg landet i Bogota (2600moh) i februar uten å skjønne hvorfor det ikke var 25 grader pluss og shortsvær 😛 Vi fikk nesten ikke dra fra Bogota heller! Damen i innsjekkingsskranken ville ikke la oss sjekke inn på flyet til Panama med billetter fra Kilroy fordi hun mente vi ikke kunne få forlate Colombia uten å reise til Norge først… Haha! God tur videre – det ser herlig ut!

 8. Johanne

  Godt nyttår, Marie! Er du i live?! Eg tar meg sjølv i å sakne livsteikn frå deg. Det er absolutt eit kompliment! Håper du framleis har det bra!

  Johanne

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *