I can die now

Jeg kan virkelig det. Hvis jeg dør i morgen skal verden vite at jeg dør lykkelig.

Dagen i dag har vært helt perfekt. Helt perfekt, jeg har hatt lyst til å grine av glede i hele kveld, haha, jeg er så himla fornøyd og jeg har det så bra her oppe at jeg skjønner ikke hvordan jeg skal klare å dra herfra igjen. Jeg sov lenge i dag etter å ha laget engler i snøen til sent på natt i går kveld (Svalbard Bryggeri sin øl har den virkningen på meg, beste ølen jeg noen gang har smakt!), og da jeg våknet så jeg ut av vinduet og det snødde jevnt – fremdeles, og jeg tenkte at nå – nå er løpet kjørt, det blir enda en nordlyssafari i skydekke og snøvær og jeg får ikke sett Aurora danse over himmelen nå heller, himmelen trekker sjakk matt og jeg er ute.

2015-12-13 11.54.05 1

Jeg ble plukket opp utenfor hotellet klokken tre og kjørt ut sammen med en gruppe på ti, til Green Dog i regi av Spitsbergen Travel (sponset program), en plass ute i svarte polarnatta med 160 hunder som stod og ulte febrilsk da vi kom, så ivrige, og jeg kikket opp og så plutselig stjerner, men herregud, tenkte jeg, stjerner? Hvor dro skyene? Karma, er det deg igjen? Er det i dag jeg skal få oppfylt drømmen min om å se nordlyset der oppe?

2015-12-13 11.54.06 1

Ja. Og nå har jeg lyst til å grine av glede igjen, for ja! Nordlyset kom, og nordlyset ble, og det sjukeste av alt er at nordlyset kom når vi dro ut med hundesledene, og danset over oss helt til vi var ferdige, helt til vi var tilbake i hundegården og parkerte sledene, og så forsvant det igjen. Som om det bare skulle være med oss på tur, og det var det, takk for i dag, snakkes. Altså, hvor heldig går det an å bli? Hvor latterlig heldig!?

2015-12-13 11.54.09 1

Denne dagen skulle jeg giftet meg med, hadde den vært en mann. Jeg delte slede med guiden, og vi kjørte først i rekka, og midt ute i dalen skrudde han av hodelykta og det ble helt sort og det eneste lyset kom fra den krystallklare stjernehimmelen over oss, jeg har aldri sett himmelen så vakker før noen gang, eller jo, nå juger jeg, jeg så den like slående på fjellet sammen med fin fyr for flere år siden, men denne gangen var det ikke bare stjerner der oppe, det var nordlys også. Og stjerneskudd på stjerneskudd og jeg klarte ikke slutte å smile. Jeg smilte så smilet nesten hang seg opp, og stirret opp så lenge at jeg trodde øynene mine skulle fryse til is i tjue minus, og jeg har nesten pådratt meg nakkeskader. Ingen bilder eller ord i hele verden kan rettferdiggjøre den magien som utspilte seg der ute, midt i sorteste polarnatta, midt i en dyp dal uten lyskilder, og himmelen var alt jeg så, og der satt jeg, på en hjemmesnekret hundeslete dratt av seks nydelige polarhunder og smilte og klamret meg til øyeblikket som om det gjaldt livet.

Hvis jeg dør i morgen? Da skal verden vite at jeg dør lykkelig.

15 kommentarer

 1. Jeg er såå glad for at du fikk oppleve nordlyset under eventyret ditt på Svalbard! Selv føler jeg meg heldig som har vokst opp ved polarsirkelen med nordlyset som noe man «tar for gitt», men jeg kan tro det er en helt spesiell opplevelse å få oppleve det midt i et øde island på selveste Svalbard. Jeg er veldig misunnelig i alle fall 🙂

 2. Dette innlegget fikk meg til å tenke…
  For to-tre dager siden var det et sjukt nordlys når jeg kjørt hjem fra jobb. Det var som et levende teppe over hele ‘byen’ vår.
  Og jeg tenkte såklart ‘jøss så vakkert’. Jeg registrerte at dette er nydelig.
  Men jeg stoppet ikke bilen, tenkte ikke mer over det før nå.
  Jeg ser nordlys ofte i mørketida, men setter vell aldri nok pris på det.
  Skal bli flinkere til det! Å sette enda mer pris på det nydelige. For alle dere som ikke kan se det hele vinteren, skal jeg stoppe bilen og nyte litt ekstra når det danser over hodet mitt 🙂

 3. Solfrid

  Herregudherregudherreguuud. Dette er så herleg å lese! Og det fristar SÅÅ med ein Svalbard-tur. Du må vere verdas beste ambassadør!
  Høyres heilt fantastisk ut. Nordlys i ei hundeslede liksom!
  <3 !!

 4. Åååå! Nå fikk jeg også lyst til å dra dit! Hørtes helt magisk ut! 🙂

 5. Å, så herlig! 😀

 6. Hei!

  Du er utrolig heldig som får oppleve noe så unikt! Selv har jeg opplevd det, takket være deg (faktisk)
  Hvorfor? Jo, fordi det var du som motiverte meg gjennom bloggen til å dra i militæret, og hvor havnet jeg ? Kystvakten, nærmere bestemt KV Svalbard. Og jeg har fått sett så utrolig mye fint, nordlys, blåhval, andre hvaler, andre dyr, 5 isbjørner (ikke minst) og jeg har fått lov å oppleve Svalbard, Bjørnøya, Grønland og det meste av norske kysten på 1 år, takket være den motivasjon du hadde som smittet over på meg! Jeg hadde nok aldri fått oppleve noe så fint i hele mitt liv, hvis jeg ikke hadde lest bloggen din. TUSEN TAKK. Unner deg en så utrolig fin opplevelse på Svalbard, for det er virkelig verdens fineste sted<3

 7. Åh, høres fantastisk ut! Nordlys er min største drøm å få oppleve. Sett så vidt en gang, men den teller nesten ikkje. Og i ein hundeslede på Svalbard! Hallo?, Det må jo vere perfekt!! Nyt minnene og opplevelsen.

 8. Så fantastisk! Det må være helt magisk å oppleve nordlyset <3

 9. Une Sesilie

  Du skriver så utrolig bra! Kjenner igjen følelsen av å se nordlys for første gang, og får tårer i øynene, og et smil som nesten går rundt! Det å få sett nordlys er SÅ fantastisk! Så glad for at du endelig fikk oppleve det, og håper at det ikke var den første og siste gangen det skjer 🙂

 10. Så herlig! Er selv oppvokst i Nord, så for meg er nordlyset blitt litt.. vel, det blir bare «å, se, nordlys» når det synes 😛 men nå bor jeg i utlandet et sted der nordlys er ukjent, og når jeg drar hjem på juleferie blir det plutselig litt mer fantastisk å se det 🙂 husker sist Januar da jeg fløy fra Helsinki tilbake til Tokyo, alle Japanerene på flyet ble helt ville da vi kunne se nordlys og det ble trangt om plassen for å ta bilder ut flyvinduet.. og jeg bare satt der, «haha, er nordlys så jævlig spesielt, da?» men det ER jo egentlig det. Er ikke alle som er så heldige å få se det!
  Flotte bilder, har utrolig lyst å besøke Svalbard selv!

 11. Så bra at du fikk se Lady Aurora, jeg håpet hun ville komme ut og danse for deg mens du var nordpå 🙂 Hun er virkelig en fortryllende frøken, bare synd hun er så sjenert her på østlandet, jeg har brukt mange timer i søken for å få tatt bilder av hu 🙂

 12. Camilla

  Åååå, så glad på dine vegne! 😀

 13. Jeg er så glad for at du fikk oppleve Nordlyset! Nå kan du krysse det av lista 😀

 14. Ragnhild

  Så glad på dine vegne for at du fikk se nordlyset! Det høres virkelig ut som du har hatt en magisk tur 😀

 15. Hanne Kvam

  Åååh, herreguuud, gåsehud! Nå VET jeg hvor jeg MÅ dra!! Fantastisk, og tusen takk for at du deler denne flotte opplevelsen med oss!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *