It is December, not Christmas

Jeg elsker desember, jeg er så glad i jul. Jeg har hatt en god oppvekst med en helt fantastisk barndom, året rundt, men særlig i jula, det må være derfor jeg fremdeles – i en alder av tjuefem, elsker når november bikker desember og julestemningen nærmest automatisk slår inn. Roen. Kjærligheten. Forventningene. Gledene. Jeg har ikke manglet noe som helst i alle de julene jeg har rukket å leve til nå, heller motsatt. Jeg har ingen minner om alkohol. Ingen sult. Ingen tørste. Ingen juletrær uten gaver under, heller et juletre du så vidt ser bak et berg av kjærlighet formet som materialistisk lykke, pakket inn i rødt og gull. Ingen kulde. Ingen sorg. Ingen høylytte krangler. Ingen mangler.


Jul på Guam, verdensreise 2012

Jeg er så ufattelig heldig og takknemlig, jeg vet at jeg er privilegert som har hatt det så fint og godt og trygt, og som fremdeles har det. Jeg er så heldig. Det er det mange som ikke er, og de har det kanskje ikke så lett resten av året heller, men jeg tror julen for mange er ekstra tung. For da skal du ha det bra. Hele samfunnet er lagt opp til det, alle TV-reklamene, alle butikkvinduene, hele Instagram, alle sangene om «Glade jul», og «Deilig er jorden», et eksplisitt krav om glede og velbehag som de fleste av oss nærmest blir tvunget til å nynne refrenget til, helt fra barneskolen av, uansett hvem vi er og hvor vi kommer fra. «Glade jul», selv om vi ikke er glad. «Deilig er jorden», selv om jorden ikke føles deilig overhodet.

I desember og rundt juletider blir alt forsterket, er du glad – blir du enda gladere, har du det tøft – får du det enda tøffere, er du ensom blir du enda mer alene, savner du noen, savner du de enda mer. De som har det tøft glemmer definitivt ikke de som har det godt i jula, de blir minnet på hvor godt vi har det i de tusen hjem gjennom endeløse julefilmer, bilder på Facebook og hvor enn du retter blikket, og vi som har det så godt må ikke glemme de som har det tøft heller, selv om det er lettere å glemme i skinnet fra julestjerna i toppen av et tre, eller blant kaoset av gaver og klemmer og all den gode maten. Vi må ikke glemme.

Jeg har skrevet om dette før, men julen kommer år etter år, med de samme julesangene, reklamene og påtvungne kosen, og med den bør det automatisk følge en påminnelse om de som ikke har det så bra også. De som av ulike årsaker ikke feirer jul, enten fordi pengene ikke strekker til, eller fordi høytiden bringer med seg vonde minner, eller fordi de rett og slett ikke ser poenget. Og det er helt greit. Pappa har i alle år tullet med at han bare vil ha en Grandiosa slengt i ovnen på julaften, jeg tror i hvert fall han tullet, han har i hvert fall spist ribba si med oss og vært fornøyd med dèt, men andre vet jeg mener alvor og det skal være greit. Pizza på julaften er helt greit! Det må ikke være ribbe og lutefisk og medisterpølser. Du kan spise hva du vil, gjøre hva du vil, synge hva du vil, gråte hvis du vil, det gjør ingenting. Vi kroner dagen med all mulig pynt og overflod av mat og gaver og NÅ SKAL VI KOSE OSS, men til syvende og sist er dagen bare enda en dag i livet, en dag du skal komme deg gjennom – på den ene eller andre måten. Det viktigste er at du kommer deg gjennom den, og prøver å ikke sammenligne deg selv med andre. Se på hva DU har, hvem DU er og hva DU står for. Og gjør det du kan ut av det. Dra på jobb, sov deg gjennom hele julestria, reis av gårde, gjør hva du vil – bare du har det så bra du kan ha det. Det er ingen automatikk i at jul er lik gaver, mat-orgie og kjærlighet fra en happy family. Vi må slutte å oppføre oss som om det er det, og heller være takknemlige for det vi har – uansett om det er et grønt, glitrende juletre, eller bare en barnål i skoen. Du har i det minste sko?

Kjære dere. Ta vare på hverandre, og ha en fin desember – jul eller ikke <3 Fyll den med hva du vil, ikke med det samfunnet og tradisjoner og markedskreftene forventer at du fyller den med. Det er DIN dag. DINE dager. Selv om det er desember og julestri for de som har en grunn til å feire jul. Gjør det du vil, og gråt hvis du må. 

Til lesere i Fredrikstad: HER kan dere finne et gratis måltid på julaften, del gjerne med noen dere tror trenger et sted å være for å lette på ensomheten, eller bare for å få seg en matbit

Til alle dere andre: Send GLEDE til 2490 (80 kr), og gi bort to måltider til noen som gruer seg til jul. Initiativet er tatt fra Kirkens Bymisjon. ELLER dere kan kjøpe pakkelapper med mening på www.kirkensbymisjon.no/pakkelapper. Hver lapp koster 40,- og tilsvarer en middag servert ved Kirkens Bymisjons kafeer og møtesteder rundt omkring i landet. 

1 kommentar

  1. Camilla

    <3 Takk for dette innlegget:)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *