Philosophy

Platon, Aristoteles, Descartes, Fried og hele gjengen lå strødd i sengen min sammen med meg da jeg våknet i dag. Jeg leste til jeg sovnet i går kveld, og begynte å lese igjen da jeg våknet i dag tidlig, men kjente at hjernen min var for full og ikke klarte å ta i mot mer filosofi og etikk og syntetisk a priori, så jeg ble sittende og scrolle i stedet, mens jeg ba til guder jeg ikke tror finnes, men ba allikevel, om at jeg måtte klare det her, så innmari lyst til å bestå på første forsøk, få den ut av verden. Kjære alle der oppe i andre etasje, la jenta bestå!

Og så så jeg meg i speilet mens jeg pusset tennene og tenkte herlighet, du kan late som du ber til høyere makter du egentlig ikke tror på, men til syvende og sist er det da bare deg og den til tider ustabile hjernen din som må prestere? Ingenting annet. Alt er opp til deg om du skal lykkes her i livet, verdens største kamel å svelge, men svelge – det må du, du er din egen smed uansett hva det er du smir. Exphil, et imperium eller eplekake.

Han la prøven på pulten min, jeg åpnet mens jeg holdt pusten, jeg scannet spørsmålene, fant ut at sjansene mine var cirka 50/50. Svarte med sikkerhet på en del, svarte med å gjette på resten. Gikk over spørsmålene tre-fire ganger, leverte, krysset fingrene, kastet et blikk opp mot himmelen igjen, bare i tilfelle noen der oppe hadde lyst til å…. Gikk for å tisse, så meg i speilet, tenkte drit nå i himmelen, se på deg selv, har du gjort det du kan? Har du gjort ditt beste, eller har du dummet deg ut igjen? Din egen smed, uansett hva du smir. Det er ingen i andre etasje som fikser noe som helst for deg, babe, du må gjøre innsatsen selv.

Ventetiden var uendelig. Han måtte dele oss opp, for vi var så mange, først hadde èn gruppe prøva, der var jeg, fordelen med å ha et etternavn på B, så en gruppe til, fra H og utover, og så måtte vi sitte i en hel time og vente på gangen, på at han skulle rette alt sammen. Han rettet prøvene våre umiddelbart etter vi leverte, og ventetiden var uendelig og uutholdelig. Plutselig smalt døra opp, og alle krøp til korset. Bestått/ikke bestått?

Han ropte opp bare etternavn. OPPROP på de som hadde bestått, noe så jævlig, tenkte jeg, å ikke høre navnet sitt. Jeg orket ikke tanken på å ikke høre navnet, tenkte at jeg kom til å begynne å grine, jeg gjorde det da jeg strøk på min første oppkjøring, brast i gråt, null kontroll på maska. Sart sjel som vil og vil, men får det ikke alltid til.

Og for første gang i mitt liv har jeg møtt et annet menneske med samme etternavn som meg selv, som ikke er i familien min, og «Jeg roper opp etter etternavn», sa han, og klasserommet var fullt og hun satt ved siden av meg og vi så på hverandre umiddelbart, Brudevold’ene, og tenkte faen. FAEN. Tenk om bare èn av oss står, og så stryker den andre, og når vi bare har et etternavn å forholde oss til så kan det jo være hvem som helst av oss, og det ligger an til å bli først lettelse, og så dobbel sorg hvis bare èn av oss klarer dette, den Brudevold’en som eventuelt ikke ville jo få et håp like raskt som det ble knust igjen, og herregud, jeg kommer til å grine. «Brudevold«, ropte han opp. Alfabetisk rekkefølge. Jeg holdt pusten. Jeg tror hun gjorde det òg. «Brudevold, eehh«, sa han igjen og klødde seg litt i hodet, før han tok med fornavnene våre òg, så det ikke skulle være noen tvil.

I dag bestod to Brudevold’er exphil. Og jeg er ett essay nærmere juleferie.

9 kommentarer

 1. Stine Friis

  Gratulerer!! Shit så digg det må være!

 2. Gratulerer!! Jobber som en gal for tida selv, er førstis på siv.ing på NTNU og før jul skal jeg ha eksamen i både matte, fysikk og IT, og jeg føler ikke jeg har kontroll i det hele tatt :/ Godt vi er flere da, jeg merker det hjelper veldig å ha andre i samme båt jeg kan klage til!

 3. Gratulerer!! 😀

 4. Gratulerer så mye! Klapp på skulderen 🙂

 5. Juneiversen.com

  Gratulerer til begge Brudevold’ene!

 6. Solfrid

  Gratulerer!!
  For eit opplegg då, å rope opp namn, hjelpes! Godt ditt blei ropt opp!

 7. Gratulerer til dere begge to! Exphil er det utrolig deilig å være ferdig med. Da jeg tok breddetesten for fire år siden ga vi oss selv kallenavn (tror jeg var «Badeand» eller noe annet teit), så ble ble resultatene hengt på døren, hvor vi kunne se etter de rare navnene vi hadde gitt oss selv. Opprop synes jeg er litt vel brutalt.

 8. Ååå, det høres fryktelig ut. Jeg har den prøven nå om 20 min :O Men grattis!

  1. supermarie

   Masse lykke til! Det går nok helt fint! <3

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *