Black Frinay

Jeg har blitt bombandert med brautende Black Friday-reklamer i førti uker nå, det kjennes i hvert fall sånn ut, shop till you drop og fredagen skal vare helt fra mandag, spør du Lefdal, og det provoserer meg skikkelig at vi i det hele tatt har adoptert denne dagen hit til Norge. Haha, jeg blir seriøst sur, det koker, og jeg lurer på hva i all verden vi skulle med den? Hva skulle vi med enda en unnskyldning til å gå amok med pengene våre, hamstre nye enorme mengder med materialistisk (u)lykke, og enda en unnskyldning til å rive ned planeten vår sakte men sikkert for hvert eneste kort vi drar? Jeg blir kvalm!

osloonfire


Photo: private, sunset in Oslo, February 2015 (no filter! insane!)

Jeg blir så kvalm. Men jeg fikk motet litt tilbake da jeg oppdaget en fredag i grønnskjær på Facebook, Green Friday som Chillout er initiativtaker til, og jada, det er også en butikk, men de oppfordrer i hvert fall til en mer ansvarlig shopping, og til å ikke shoppe, og kommer med tips og råd til hvordan du kan shoppe mindre i hverdagen, for eksempel ved å ha med vannflaske med sitron i hjemmefra når du skal på skolen, i stedet for å kjøpe deg en flaske hver dag, og ta med kaffe eller te på termos når du skal på jobb, og handle fra aktører som tar et ansvar for miljøet, med resirkulerte produkter og gjenbruk, og det er den retningen verden burde ta, ikke nøre oppunder sorte fredager som til syvende og sist bare gjør at planeten vår blir mørklagt.

Jeg vet ikke helt hvor jeg ville med det innlegget her, trengte bare å få utløp og fortelle at jeg blir FORBANNA av den saueflokken av en gjeng vi er, som bare tenker penger penger penger og urkritisk kopierer en drittdag som ikke fører med seg noe annet godt enn at egoet ditt fikk hodetelefonene du ønsker deg til en litt billigere penge, kos deg med de, du, og ignorer lydene av en jordklode som rakner! Og til dere andre: vær så snill, bli med og boikott fredagen. Vis at dagen er unødvendig, at vi ikke ønsker den her i landet. Det var en som kommenterte på Facebook-siden min, og lurte på hvor det ble av alle de som ropte høyt at Halloween er en unødvendig tradisjon for oss å ta inn i varmen, men Halloween for meg er rene julaften sammenlignet med Black Friday. Halloween fører til at barn smiler og får seg en ekstra gåtur i høstmørket, javisst er den kommersiell den dagen óg, men det er bare småtterier sammenlignet med morgendagen. Og Black Friday, det er en tradisjon vi skal ha! Jeg ser i hvert fall ikke det samme hylekoret nå. Hvorfor hyler vi ikke nå?

Hva mener du?

10 kommentarer

 1. Solfrid

  Eg er like forbanna og oppgitt som deg. Jævla drittdag. Og alle hendingane folk melder seg på på facebook om Black friday overalt, aaargh! Blei så glad når du delte Green friday, det er noko eg likar. Bra iniaitiv frå Chillout! I lunsjen i dag freste eg omtrent over morgondagen og eine kollegaen sa han ikkje hadde sett meg så sint før, haha! (Litt trist at det er dette som får fram det i meg, men argh!)

  Om me i det minste hadde fått Thanksgiving då, det virkar i det minste koseleg! I staden for handlesegsvart-dagen, ugh.

 2. Rebecca

  Er helt enig med deg! Er så lei av alle Black Friday SMS-er, mailer, TV-reklamer og en feed på Facebook som bugner over av «tilbud du ikke kan gå glipp av». Folk er så ekstremt materialistiske i dag, tenker kun på sine egne lyster og «behov» og ikke på hva dette gjør med jordkloden. Selv kjøper jeg bare ting jeg absolutt trenger (stort sett bare mat), og sparer pengene mine til opplevelser og et fremtidig sted å bo.

  I tillegg er jeg veldig glad for at du ikke er en blogger som annonserer for alle mulige kles- og sminkeprodukter, men at dette heller er en blogg som kaster lys på viktige samfunnsproblemer, gode tekster og er en sone hvor man kan bli inspirert, heller enn å bli oppfordret til å kjøpe de nyeste trendene på nelly. Go Supermarie!

 3. Jeg synes Black Friday er genialt. Har ikke brydd meg om det de tidligere årene, men i år har det virkelig hjulpet med. Jeg og kjæresten skal flytte sammen rett før jul, og da er den ene dagen hvor man får spart utrolig masse penger ufattelig god å ha. Særlig med tanke på at jeg er student og han er straks ferdig i militæret. Det sier seg selv at ingen av oss har god råd. Har allerede vært innom både Lefdal og Elkjøp og kjøpt både støvsuger og vaskemaskin. Har allerede spart godt over 5000 kr ved å benytte disse black week tilbudene. For ikke å snakke om julegaver da. Det hadde rett og slett vært alt for dyrt for oss å flytte dersom vi ikke benyttet oss av tilbudene som har vært og som kommer i morgen. Nå skal det sies at vi kjøper kun ting vi faktisk trenger, og hadde skrevet opp før black week-tilbudene kom. Men jeg skjønner deg godt visst du sikter til de som allerede har alt, enn oss som skal flytte og står på bar bakke.

 4. Jeg må si meg både enig og uenig. Jeg synes det er teit at det har eksplodert så veldig de siste par årene, men jeg synes det er en god mulighet til julegaveshopping. Til en litt billigere penge. Opprinnelig er det jo at julehandelen starter på Black Friday, dagen etter at alle har koset seg med Thanksgiving. Hvis det er meningen at julehandelen starter med black friday synes jeg at de samme butikkene ikke skulle ha reklamert for julegaver i halvannen måned tidligere, men da starter på black friday også.
  Her skal vi faktisk feire Thanksgiving også i år, det er en så fin feiring, hvor en faktisk skal tenke på alt en har å være takknemlig for <3 la oss adoptere den i stedet for <3

 5. Likt og delt, er det ikke det man sier? 😉 Stå på Marie!

 6. Både enig og uenig. Jeg har fryktelig dårlig råd som student med hund og helseproblem, så alt av julegaver og ting jeg trenger tar jeg gjerne på black friday, når summene er litt mer overkommelig for min økonomi. For meg handler det ikke om å kjøpe ekstra mye eller med den ene dagen, men å vente til den ene dagen de tingene jeg trenger, og den saken lillesøster ønsker seg til jul, er på tilbud så jeg faktisk har råd. Så sånn sett er black friday gull for meg, som ellers feks ikke hadde hatt råd til å erstatte støvsugeren som nettopp tok kvelden.
  At det har gått over styr er det derimot ingen tvil om! Fin dag for å kjøpe litt ekstra lykke for en litt billigere penge. Black friday som konsept er ikke så ille i seg selv, men vi klarer jo aldri å moderere oss. Enkelte kan ikke se ordet salg uten at der går en liten kortslutning, og vips hiver en nesten penger etter de i kassa. Det er fryktelig synd, for black friday er en liten reddende engel for økonomien min, men andre tar jo knekken på både bankkonto og miljø for ting de ikke trenger, kun fordi de var litt billigere.

 7. Cathrine/SerendipityCat

  Er helt enig!
  (Og jeg vet du ikke styrer det, men det er Black Friday-reklame over innlegget ditt. Litt ironisk! 😉 )

  1. supermarie

   Haha, jeg vet det, den kommer og går her hos meg også….

 8. Rebecca

  Jeg er for første gang litt uenig med deg, selv er jeg glad for at vi har black friday og spesielt nå like før jul da det blir lettere for fattige studenter som meg å handle inn julegaver til en litt billigere penge. Om det er noe jeg likevel hadde tenkt til å kjøpe så er det jo like greit at det er salg på det samtidig. Såklart er det noen personer som ser salg og bare handler for å handle, men slike folk eksisterer uansett og kommer til å handle unødvendige ting på salg enten det er black friday eller romjulssalg..

  Middagen folk spiser på thanksgiving eller på julaften er faktisk veldig mye mer miljøskadelig enn å handle noen ekstra klær på salg. Kjøtt- og meieriindustrien er det som skader verden vår mest, bare tenk alt uslippet, alt vannet, soyaproduksjon i regnskogen som går til dyrefôr osvosv, kun for å få en biff på bordet. Om man vil spare miljøet burde man heller tenke på en plantebasert livsstil, for da sparer man verdenen vår ganske mye mer enn å droppe å kjøpe en ekstra bukse… Anbefaler å sjekke ut forks over knives eller cowspiracy på netflix, utrolig fine dokumentarer som tar for seg denne grusomme industrien og hvilke konsekvenser det har for både helsa og miljøet, og ikke minst dyrene 🙂 Jeg skal i alle fall handle de tingene jeg trenger og være ekstra fornøyd med å spare noen kroner, også ha god samvittighet for at ingen kalkuner eller andre dyr må dø og lide for «thanksgiving» og julemiddagen min 🙂

 9. Ja, det er helt forferdelig. Sitter på Blindern i protest, haha!! Og initiativet til Chillout er megasuperfantastisk bra, ja! 😀 God helg, Marie!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *