Invite them home

Hei superfjes, tusen takk for alle delinger på sist innlegg, og kommentarer óg, jeg er så glad for at dere er her og skriver til meg! Takk, takk, takk. Og så til noe helt annet:

Studietips! I går kveld bestemte jeg meg for å ta i bruk et hukommelsestriks jeg lærte av mamma, for å lære meg alle filosofene jeg skal ha flervalgsprøve i på mandag. Og siden den lærte meg samtlige navn i løpet av fem minutter, tenkte jeg at det her er en metode som er verdt å dele, selv om mange sikkert vet om den allerede, for den er relativt utbredt, men sånn her fungerer den:

Se for deg et sted du kjenner godt, med mange rom. Jeg ser for meg barndomshjemmet mitt. Det har femten rom, og jeg har fjorten filosofer å holde styr på, det passet perfekt. Så går du mentalt gjennom huset du ser for deg – rom for rom, og plasserer hver ting du må huske på i hvert sitt rom, la meg demonstrere:

Utenfor huset står Platon. I den ytterste gangen står Aristoteles. I gangen innafor er Descartes, på kjøkkenet er Hume og i stua finner jeg Kant. I gangen inn til soverommene står Heisenberg, på soverommet er Mayr, på badet står De Beauvoir i dusjen, og på det andre soverommet er Feldman. Jeg går ut i gangen igjen og opp trappen til andre etasje, der finner jeg Friedman, på kjøkkenet oppe står Smart, på badet er Hursthouse, i gangen er Fried og i stua mi er faen meg Singer, med alle abortholdningene sine og tankene om dyr og miljø. Og på soverommet mitt i andre etasje? Der er det JULEFERIE!

Når hver filosof har fått hvert sitt rom i barndomshjemmet mitt, fyller jeg de opp med den etikken de står for. Så langt har jeg ikke kommet enda, jeg må konsentrere meg om essayet jeg skal skrive i dag, men jeg gleder meg faktisk til å gå gjennom huset en gang til og fylle opp alle rommene med hva slags idéer og etiske normer hver av dem står for, og PLUTSELIG er det eksamen, og da skal jeg ha stålkontroll, med en hukommelse som ser ut som mitt eget barndomshjem med et interiør fylt av filosofi.

Prøv det selv, det fungerer faktisk! Prøv, da, med pensum eller noe annet du vil huske, og fortell meg hvordan det gikk etterpå, ER det ikke sprøtt hvor effektivt og godt det virker? Hjem kjære hjem har fått en helt ny intellektuell betydning!

Trenger du flere studietips? Jeg har skrevet noen flere her.

7 kommentarer

 1. Stine Friis

  S M A R T!
  Nå har vi lite puggeting da. Hehe. Men sikkert nyttig til større foredrag eller presentasjoner 😀
  http://www.stinefriis.com

 2. Linn-Elisabeth Halvorsen

  !!! TAKK!!! Filosofieksamen – you’re going DOWN!

 3. Veronica

  Genialt, og så herlig skrevet! Jeg bare digger deg 🙂 Lykke til med innspurten mot eksamen! Måtte du få en fantastisk juleferie <3 Har vært gjennom ex.phil og ex.fac, så vet hvordan det er. Du har _rom_potensiale for mye, så dette klarer du fint! 🙂

 4. Camilla Albertine

  Skulle så gjerne ønske at den teknikken funket for meg, men det går bare ikke… Hjernen min er så snål og kresen når det kommer til studieteknikker. Syns alle finner sånne finurlige og geniale måter å gjøre det på, og her sitter jeg og tenker på pizza liksom. FML. Gleder meg til juleferie!

 5. Marianne

  Brukte det selv på eksamen i mikrobilologi (bakterier og virus osv). Måtte bruke flere hus, men alle de 80 forskjellige virus og bakterie familiene forble inni hodet til eksamen 🙂 nå har nesten alle flyttet ut da :p

 6. Åh, den skal jeg bruke for å huske alle sosiologimenneskene jeg må ha kontroll på til sosiologieksamen! 🙂

 7. Annemarie

  Har lest om den teknikken mange ganger, men aldri helt fått taket (haha, hus.. tak.. not intended!) på den. Men nå har jeg en hel haug økonomiformler jeg må lære meg før 10. desember, så kanskje jeg skal gi den en sjanse igjen! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *