Like a lady

Det er noen kommentarer på bloggen som bare setter seg og lager varige spor, og en av dem er en jeg fikk for et par år siden. Vedkommende regelrett kjeftet på meg fordi jeg hadde skrevet at jeg ble «tatt med på noe», av en mann. «Han skal ta meg med på» et eller annet. Problemet med blogginnlegget, skrev vedkommende, var ikke at jeg skulle ut og være sosial med denne mannen, problemet var at jeg fremstilte meg selv som en slags nikkedukke, en som bare kunne bli plukket opp og «tatt med» et sted, uten å kunne protestere, uten egne meninger, uten egen fri vilje. Og selv om jeg ikke la noe som helst i den setninga jeg skrev, om å bli tatt med et sted av en mann, det betydde ikke noe mer enn at jeg faktisk skulle ut og være sammen med dette mennesket den kvelden, så har jo den som skrev kommentaren et poeng. Et jævla godt et, faktisk.

For hva gjør det egentlig med oss, når vi til stadighet undergraver oss selv i formuleringene våre på den måten? Når vi bruker en retorikk som gjør oss selv mindre betydningsfulle enn vi er? Mindre ressurssterke? Jeg mener, hvis hver og en av oss jenter som uttrykker oss på en blogg eller i sosiale medier i offentligheta, skriver det på den måten at vi «blir tatt med et sted», hva gjør summen av alt det med oss som selvstendige individer – rent ubevisst, over tid? Gjør ikke det implisitt noe med holdningene våre? Det kan godt hende at det ikke gjør en eneste ting med oss, men jeg tenker at det kan godt hende at det gjør noe òg, at vi ved å formulere oss som vi gjør sender ut ubevisste signaler om at vi er nettopp nikkedukker som tas med hit og dit. Som objekter. «Han tok meg med hit», kan vi ikke heller fortelle at «jeg ble med han» dit? På den måten virker vi jo straks mer selvstendige og viljesterke, vi har tatt et eget valg om å bli med denne mannen, dette mennesket, og herregud, for en liten filleting å henge seg opp i det her her, kan du si, og det er det jo og, men at kommentaren til denne personen brant seg så fast hos meg forteller meg jo bare hvor mye sannhet det muligens lå i den kjefta jeg fikk. Jeg ble litt satt ut først, da jeg leste den, men så leste jeg over mitt eget blogginnlegg igjen, og skjønte akkurat hva vedkommende mente. At jeg bidrar til å sende ut signaler om at hvem som helst kan komme og ta meg med hit og dit. Og jeg reagerer jo ellers der ute i det virkelige liv, når noen antyder at jeg ikke har egne bein å stå på, så hvorfor spenner jeg disse beina under meg selv med retorikken min når jeg skriver om livet mitt på Internett?

Hva tenker dere? Har dere i det hele tatt tenkt over det her før? Haha, hvorfor skulle dere det. Men det er jo interessant. I hvert fall for en som studerer retorikk og kommunikasjon, for herreGUD så mye språk og valg av ord betyr for hverdagen vår, og samfunnet generelt. Og holdninger – ikke minst.

17 kommentarer

 1. YES dette varma feministhjertet

 2. Har ærlig talt ikke tenkt på det før – men nå har jeg det, og nå kommer jeg til å fortsette å tenke på det, og forsøke å slutte å underbevisst objektivisere meg selv. Du har et poeng!

 3. Ingrid E

  Veldig spennende tema! Og et godt poeng. Ikke alltid jeg er flink til å tenke over det, men prøver å være bevisst på hvordan jeg ordlegger meg.

 4. Men noen ganger blir man jo faktisk tatt med et sted, og noen ganger tar jo jeg med meg noen hit og dit. Jeg skjønner poenget, men det kan jo faktisk stemme i noen tilfeller uten at det burde være noe negativt i det.

  1. supermarie

   Absolutt, det er ikke svart/hvitt 🙂 Men syns kommentarskriveren hadde et lite poeng, og det var en interessant måte å se det på!

 5. Aldri tenkt det slik med veldig sant.

  Må foresten dele denne linken med deg: http://www.letsbegamechangers.com
  Du som allerede driver en «game change» med «wifi av kl 21» så er dette nok noe du kan sette pris på. At mennesker på sosiale medier slipper alt de har i hendene sine når de ser hvor lite sannhet det er. Utrolig inspirerende!

  Forsett det gode arbeide og de fine tekstene dine du å! <3

  1. supermarie

   Åh, jaa, jeg elsker den jenta, SÅ inspirerende! Oppdaget henne før hun ble mediemat her i Norge, faktisk, og deler artikler om henne i Wifi av kl 21-eventet på Facebook. Håper hun inspirerer flere! <3 Og tusen tusen takk!

 6. Jeg synes d blir litt mye
  Det der er en formulering jeg bruker med hvem som helst: «i dag tok mamma meg med på kino». Gjør det meg til ei nikkedukke som gjør alt mamma sier?
  Eller hvis jeg «tar kjæresten med på kino» er han da ei nikke dukke?
  D blir for dumt spørr du mei
  Ellers syns jeg lite om kjefte delen(altså at hun kjefta på deg). Hvorfor kan ikke folk si ting på en orntlig og vennlig måte?
  Jeg vil påstå at d er et mye mer utbredt/uheldig fenomen at folk er uhøflige og sure på internett, Og sier ting på en (stygg) måte <– og jeg vil heller at folk skal endre på d 🙂

  1. supermarie

   Nei, det er selvfølgelig ikke så firkatet, jeg satt det på spissen for å få frem et poeng 🙂 Å bli tatt med et sted er jo både romantisk og hyggelig, men jeg føler allikevel at hun hadde et poeng, hun som skrev den kommentaren, det var en veldig interessant måte å se det på!

   Absolutt, sure mennesker på internett er mye viktigere å ta tak i, og et mye mer utbredt problem. Dette var bare et slags tankespinn, jeg vil heller jobbe aktivt mot nettroll enn å få alle til å endre skrivemåte, altså 🙂 Tusen takk for kommentar!

 7. Har i grunn ikke tenkt over det selv. Men nå ble jeg bevisst 🙂

 8. Stine Friis

  Tror ikke jeg så det første innlegget som det gjelder, men jeg er enig i at språket vårt skal være likestilt. Som skrivende personer har vi så massiv påvirkningskraft, og jeg tenker hele tiden gjennom formuleringene når jeg skriver for kunder. Å variere kjønn på ulike yrker kan ha stor betydning. Ikke automatisk skrive at sykepleieren er kvinne og lederen er mann (om du skriver info-tekster for eksempel). Å skrive at man dro til et sted sammen, eller han spurte og du sa ja – er så bra! Det jevner ut maktbalansen og tenk så mange holdninger og fastkjørte tankesett vi kan endre! Noen ganger glipper man, og det er greit. For det er tungt å huske alt alltid. Men så lenge man gjør det rett 99% av tida, som du gjør, går det fint at det glipper en gang 🙂
  http://www.stinefriis.com

 9. Solfrid

  Aldri tenkt over, og føler nokre kan dra ting litt vel langt. Ser at du kommenterar over her at det er satt på spissen då. Sikkert bra å tenkje over det, men seier meg eigentleg einig med Elise at det blir litt mykje.

  Likte veldig godt Essena som du linka til på facebook, og Julie over. Så inspirerande!

 10. Neh. Å bli «tatt med på» tyder bare på at det er den andre personen som har funnet på hva som skal gjøres / inviterer med på noe. Ligger ikke noe undergraving i det uttrykket, spør du meg.. Kan brukes uavhengig av kjønn. Denne personen som kommenterte hos deg pirket noe veldig :p

 11. Hjertet mitt banker varmt for feministsaken, men jeg vet ikke helt her altså. Jeg sier at mannfolket mitt tar meg med på noe om han inviterte meg dit, samtidig som jeg sier at jeg tok med mannfolket mitt på noe om det er jeg som er initiativtaker. Om det var noe vi begge kom frem til, dro vi bare dit. Så for meg handler akkurat den fraseringen mer om hvem av oss som tok initiativ, ikke hvem som leder an i dansen totalt. Han kunne jo ikke tatt meg med, og jeg kunne ikke tatt med han, om jeg ikke hadde tatt min egen avgjørelse på om jeg ville bli med dit eller ikke. Om en derimot genuint konstant underlegger seg den andre i egen retorikk kan jeg jo se at det påvirker, hvordan vi snakker til og om oss selv over tid gjør noe med tankerekka vår. Så, som med så mangt, er nok dette litt relativt avhengig av forholdet, omstendighetene og individene.

 12. Luisa Fernanda del Mar

  Gjett om jeg har tenkt på det! Nesten hver eneste setning jeg skriver på bloggen tenker jeg over, jeg vil ikke formulere meg feil, jeg vil ikke fremstå som noe annet enn det jeg er, jeg vil ikke at noen skal tolke det jeg skriver feil. Som innlegget jeg postet i dag, om å gå ned i vekt, jeg tenkte hele tiden «hvordan skal jeg skrive dette uten å insinuere at tynne folk er bedre?»», «hvordan skal jeg få fram at det handler om helse og ikke utseende, men litt om utseende også uten at det blir dumt?» og «Jeg vil ikke at dette skal bygge opp under skjønnhetstyranniet som presses på oss fra alle kanter». Og ja, det samme når jeg skriver om fine ting kjæresten min har gjort, som å «ta meg med» til Paris. Jada, jeg ble med han, men det var hans idé, det var han som kjøpte billetter og hotell, det var en gave fra han, han tok meg med. Men uansett, jeg syns du har et supergodt poeng, vi har en slags makt over oss selv og hva vi kan fremstå som gjennom ordene våre. Likte forresten det Stine Friis skriver litt lenger oppe her 🙂

  Elsker at du tar opp slike ting! For en frisk pust blant alle nydelige antrekksbildene og interiørdesignen, haha 😀

 13. Linn-Elisabeth Halvorsen

  Det er så viktig å sette fingern på, Marie! Liker det så altfor godt!

  Og, åååå, så glad jeg ikke er den eneste som stikker nesa mi dypt inni retorikk, språk og kommunikasjon i seg selv, og bare blir værende der! Er på mitt andre år på kommunikasjonsstudium og er forvirra og gira som aldri før. Hurra for kunnskapen som får deg til å innse at du egentlig ikke vet noe som helst! Omtrent… Og som gjør deg litt smågal. Men de gale har det godt, så jeg har det iallfall dødsbra!

  Ha en knallfin kveld, skjønne du! (Selv om du ikke ser kommentaren før i morgen due no-wifi, hihi!)

 14. Emma Haug

  Dette er et så viktig tema, som jeg selv prøver å være oppmerksom på!

  Jeg har både jobb og hobby innenfor veldig mannsdominerte områder, så det blir mye «manneprat». Det er en hårfin balansegang mellom å ikke være for nærtagende, men samtidig ikke finne seg i alt. Utrykket «din kælling» (dansk for kjerring) er hyppig brukt når noen ikke vil noe/ikke tørr/blir sure/ osv. Det er jo ikke sånn at de som sier det mener noe vondt mot kvinner, man er bare vant til å bruke ordet i en negativ setting. Jeg tar også meg selv i å gjøre det, og prøver å la vær! Det er ikke lett, men bare det å bli gjort oppmerksom på det hjelper veldig!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *