I am a student

Jeg er så stolt av meg selv, den helgen her har jeg vært alene hjemme, med Internett og TV og en stående invitasjon til Halloween-fest, men hva gjør jeg? Lar TV’en være svart helt til mørket har lagt seg, legger telefonen i andre enden av rommet for ikke å ha for mange avbrytelser, og melder avbud på fest, og leser, leser, leser. Det er virkelig alt jeg har gjort, sovet, tisset, spist, lest, lest, lest, vasket en maskin eller to, vasket badet, lest, lest, og jeg har akkurat pløyd meg gjennom en hel bok på pensum, og er SÅ fornøyd med egen innsats, for det her? Ligner virkelig ikke meg. Kunne ønske at det gjorde det, men det her er unntaket, og ikke regelen, for måten min å studere på, så til han som jobbet på Akademika da jeg kom innom og spurte etter et enkelt oppsummeringshefte i exfac? (som forøvrig ikke finnes, fordi «exfac er vel ikke SÅ ille?») JO, faget er «så ille». I hvert fall når du var blant de bakerste i køen da selvdisiplinen ble delt ut. Men her sitter jeg, altså! Spist én bok, og har fortsatt apetitten i behold for å starte på de to neste.

Dere som har fulgt meg på Snap i helga (superbrud) har vel sett hva det går i, tenkte bare å dele noen tips for en bedre studiehverdag – dette fungerer i hvert fall for meg (og er egentlig hele helgen min, kort oppsummert):

– Sett på spillelisten Spa Treatment på Spotify, og ha det som bakgrunnsmusikk når du leser og skriver, det er bevist at klassisk musikk fungerer positivt på hjernen din og Spa-musikk må vel være innafor det óg

2015-11-01 04.03.22 1

– Vær flink til å ta pauser, selv har jeg et timeglass på 3 minutter som jeg snur når jeg trenger en kort pustepause, da har jeg 3 minutter på å sjekke Instagram, lage meg en kopp med te, se ut av vinduet, hva som helst annet enn å se ned i bøkene. Husker ikke hvor jeg kjøpte timeglasset, forresten, tror det var under et salg på Skeidar. De har det sikkert på flere interiørbutikker, google it

2015-11-01 04.03.22 2

– Plukk opp viktige begreper i pensum og noter dem ned på eget ark. Bruk farger, både på oversiktskartet ditt og i bøkene – det skal visstnok føre til at du husker bedre, men ikke marker mer enn maks 15% på hver side. Funfact: jeg strøk (som dere vet) i min første skoleeksamen på universitetet, alt jeg gjorde i forkant av eksamen var å lese en smule (kom meg ikke halvveis gjennom pensum engang), uten å notere, og jeg strøk, og dermed måtte jeg finne nye studieteknikker for å bestå neste skoleeksamen, som var i år. I metodefag begynte jeg altså med å notere ned, veldig kortfattet, alle begreper jeg oppfattet som viktige for faget, litt som en ordbok til meg selv, og til slutt kunne jeg bare gå over arkene med begrepene på like før eksamen, fortsatt stresset og usikker på om det var godt nok, men det var i hvertfall en stor innsats bak pensum denne gangen. Og jeg er ganske sikker på at denne måten å lære seg begreper og dermed også pensum på, gjorde at jeg dro i land en B i metodefag! Anbefaler dere å teste det ut, hvis dere er som meg: sliter med å huske ting dere når dere bare leser, uten å notere

2015-11-01 04.03.21 1

– Hang in there. JA det er kjipt å gå glipp av hele livet ditt mens du er inne i eksamensperioden, men tenk på livet som kommer ETTER studietiden – da er du fri til å gjøre hva enn du vil, når du vil, og du kan ta igjen alt det tapte, og se det positive i situasjonen du er i nå: du slipper å ha dårlig samvittighet for å sitte inne, du slipper å ha dårlig samvittighet fordi du sier nei til venner, du slipper å være fyllesyk på søndager og du har verdens beste grunn til å gå rundt i koseklær, uten sminke og bare konsentrere deg om å bli smart(ere).

Ps. Husk at du har valgt studiene dine helt selv! Bit tenna sammen og kom deg gjennom det, jeg har trua. Når JEG klarer å ta meg sammen, da klarer faen meg du og.

Sånn. Nå skal jeg feire med spagetti og pølser til middag, før jeg ska starte på enda en pensumbok, og så er det velfortjent TV-kveld og wifi-fri resten av søndagen, ass. Du har vært drittflink, Marie. Jeg er stolt av deg. Takk!

Har du noen lure triks i ludo som gjør at studiehverdagen går litt lettere?

9 kommentarer

 1. Suzanne

  Du er flink! Nå er jeg på femte året på universitetet og fjerde året på graden min, og burde absolutt ha bedre studieteknikker inne. men.. skippertak altså, haha. Mitt beste tips er forøvrig noe som har hjulpet meg VELDIG, da jeg er lett å distrahere; http://www.tomato.es. Den kobler du opp mot twitter-kontoen din, og 1 tomato er 25 min. Etter hver tomato er det 5 min pause som du kan benytte, eller trykke esc for å trykke i gang en ny. På denne måten setter jeg meg mål om «minst 10 tomatoes idag», og får da faktisk lest fremfor å bare surre.

  1. supermarie

   LENGE (!!) leve skippertak, haha! Det er derfor jeg leser som en gal nå også… Tusen takk for tips! Skal definitivt sjekkes ut! Lykke til med eksamener! 🙂

 2. Elisabeth

  Jeg savner litt å være student. Ble ferdig med bachelor som førskolelærer i juni 2013, men har store planer om å ta noe videreutdanning. Kunne tenke meg å ta en master, i tillegg til videreutdanning om seksuelle overgrep, barn og sorg og vold i nære relasjoner. Kjipe temaer, men viktig å ha mye kunnskap om når man jobber i barnehage.
  Jeg var forøvrig kjempedårlig til å lese og bruke gode studieteknikker da jeg studerte. De A-ene jeg fikk, fikk jeg mest av alt basert på kreativitet, egentlig.

 3. Stine Friis

  Jeg går ikke på universitetet, så har ikke like pensumlesing som dere. Men helt sjukt mye som skal gjøres allikevel. Det mest nyttige for meg er å notere ned mål for dagen. Hva skal jeg vite og ha gjennomført på slutten. Typ «vite forskjell på kvalitativ og kvantitativ metode» (lame eksempel), eller «skrive beskrivelse for prosjekt XXX». Det gjør alt mye mer konkret, og ingenting er bedre enn å ha kryssa seg gjennom lista! 😀 Har en tendens til å aldri slippe arbeidet, så når jeg har dannet et bilde over hva som skal gjøres – og har kryssa ut alt, blir jeg ikke sittende å pirke til langt på natt..
  http://www.stinefriis.com

 4. TAKK! Dette trengte jeg nå. Har vært litt tungt i det siste.

 5. Så bra! Jeg tester ut nye teknikker i år – noterer/gjenforteller det viktigste på en post-it på hver side/underkapittel (alt ettersom), synes det virker bra hitill! Er så vanskelig å gjenfortelle når du er nettstudent, så for meg er det veldig bra. Dessuten har jeg kjøpt en gigablokk med flipoverark (du vet, sånne man har på skolen på stativ) til rundt 100 kr for 80 ark. Planlegger nemlig å tegne, lage tankekart over eksamensmateriale, håper det fungerer for meg, det gjorde det på ungdomsskolen, men da var det ikke så komplekst som på høyere utdanning og et A4-ark var nok. Har hørt om andre som kjøper papirrull fra IKEA feks!

 6. Kine Trangsrud

  Jeg leser og leser og får aldri noe bedre enn C. Begynner å tro det har noe med skriveteknikken å gjøre.. Har du noen tips til det? «Hvordan skriver man egentlig en eksamen» – innlegg, kanskje? Det trenger jeg før neste eksamen!

  1. Johanne

   Jeg har bare fått A og B på mine skoleeksamener, og mitt tips er å skrive disposisjoner. Se på tidligere eksamener og større temaer dere har. Hvis dere fikk en oppgave om dette, hva ville du skrevet og i hvilken rekkefølge? Lag en disposisjon med innledning, de ulike momentene i hoveddelen og avslutning. Husk å ha med definisjoner, og trekk gjerne inn lange linjer/hvorfor dette er viktig på slutten. På denne måten blir oppgaven mye mer strukturert! Les godt på disposisjonene før eksamen, så sitter strukturen på eksamen, i alle fall de viktigste momentene 🙂 Jeg hadde vært helt lost på eksamen uten disposisjoner.

 7. Knallbra jobba! Stå på videre til alle studenter! Og for min egen del skal dette innlegget lagres til jeg selv begynner å studere i fremtiden!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *