Giving it away

Selvdisiplin, ass, nå sitter jeg her igjen, midt i kapittelet om Gadamer og Schleiermacher. Jeg har i hvert fall lagt vekk mobiltelefonen, og sølveplet ryker det óg, etter at jeg har lagt ut dette og sjekket noe på Fronter, tenkte bare å tipse dere om at jeg kjører en giveaway på Facebook i dag, sammen med Glossybox (de sponser premien) – den finner dere HER. Lykke til!

2015-07-01-06.28.18-4-1024x683

Jeg har også dratt Snapchat-utfordringen som går på å logge av hver kveld klokken ni, over på Facebook, og gjort det til en utfordring som varer ut året – BLI MED HER!

Nå skal jeg snart bort og kjøpe dagens middag – sushi – jeg er endelig i stand til å gape igjen etter visdomsoperasjonen sist torsdag, og det skal jeg feire med mat man må gape for! Apropos gap, etter dagens tannlegetime rundet jeg ti tusen kroner på tannlegeutgifter på drøye to måneder. Ti tusen. Kroner.
Her er et regnestykke for spesielt interesserte politikere:

Stipend: ca 7000 pr mnd
Husleie: ca 7000 pr mnd
= ca null kroner i måneden å klare seg for

Og i tillegg skal man takle uforutsette helseutgifter på et femsifret beløp? Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort, hadde jeg ikke hatt en jobb ved siden av. Stipendet matcher ikke leieprisene her what so ever, joda, man kan få leie til sikkert nedi femtusen kroner her i byen, og da sitter man igjen med hva da? Firetusen kroner på to måneder, som skal dekke en regning på ti. Ti tusen. Pluss mat. Pluss forbruksvarer. Hvordan?

Når jeg blir president skal jeg legge tannhelsetjenester på samme linje som resten av helsa vår, og stipendet? Det skal opp. Uavhengig av tannlege eller ei – å leve på en drøy tusenlapp i måneden er beyond smertegrensa.

Dere lesere som studerer, jobber dere ved siden av? Hvis ikke – hvordan i all verden går det rundt?

20 kommentarer

 1. Kjenner smerten (både den fysiske og økonomiske). Tannlege er svindyrt. Jeg er fulltidsstudent, med to jobber på siden av. Ville ikke hatt råd til å dekke husleie + faste utgifter (buss, telefon osv.) med bare stipendet, ikke sjaans!

 2. Marit Serine

  Jobber litt ved siden av, men kun ringehjelp desverre. Er HELT enig med deg i at det overhode ikke går opp what so ever. Jeg har operert ut to visdomstenner i år jeg og, pluss at bilen (som man er komplett avhengig av når man er fra bygda på vestlandet) ble ødelagt og måtte på verksted (snakker 16000kr) Pluss at jeg plutselig måtte på synsundersøkelse (1000,-) og kjøpe briller (7000)… Så nei, det går ikke opp, det går i minus. Jeg synes godt de kunne økt stipendet «pittelitt». Stipendet + lånet henger ikke sammen med dagens prisnivåer i det hele tatt.

 3. camillaiverden

  Jeg jobber litt i rykk og napp, og skulle vel teknisk sett klarte meg gjennom studietiden uten jobb om jeg hadde villet – MEN det er ene og alene fordi jeg bodde halvannet semester gratis hos bestemor (mot litt hjelp så klart), for så å finne hybel til 2200 (!) i mnd. Så er dette på et lite sted, da – hadde jeg skulle studert hjemme i Bergen og hatt hybel/leilighet hadde jo regnestykket blitt et helt annet! Det er jaggu dyrt å leie, altså.

 4. Synøve

  Jeg studerer på Ås, og jobbet ved siden av! Har betraktelig lavere leie, men for å kunne.., GJØRE NOE annet enn å handle havregryn, kommer en jobb godt med.

 5. Mariann

  Jeg er fulltidsstudent sjøl, klarte meg i fjor, men da var utgiftene på 4200 for strøm, transport (trengte ikke buss eller noe da så), og leie. Men nå, med ny by og ny skole så vet jeg ikke helt, nå har jeg 4200 + strøm og buss…
  Har fått ordna med en bitteliten jobb som leksehjelp, men dekker jo absolutt ikke nok..
  Så JA til mer stipend! – det trengs sårt..

 6. Bor i Bergen, betaler 4000 i leie. Dropper alkohol og jobber om sommeren. Går helt fint så lenge jeg ikke må trekke noen visdomstann på noe tidspunkt.. ehehe

 7. Susanne

  Tenkte å komme med et tips om du ikke vet det fra før av! På de fleste skoler tilbyr de refusjon av helseutgifter, 50% av lege, 25% av alt annet etter at en årlig egenandel er trukket fra. Ville sjekka ut det! Er selv student, og det må jobbes ved siden av ja 🙂 Det er heldigvis ikke så høy husleie som 7000,- her heller 🙂

  Vet ikke om jeg fant riktig, men her er link til refusjon på SiO! https://www.sio.no/wps/portal/!ut/p/c5/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9CP0os3gDfwNvJ0dTP0NXAyNDA38TM3cDKADKR2LKmyDkidGNAziCdbsHmRs4Ohk6Gvj7BZkaePp6-3j6m1gae3tBdeORx293cF6-fjjIv_jdD5bH7UI_j_zcVP1I_ShzhEvcAwzMDTxN_AIMnA2BJoUY6kfmpKYnJlfqF-SGhkZUeOq6OSoqAgBai7wd/dl3/d3/L0lDU0lKSWdrbUEhIS9JRFJBQUlpQ2dBek15cXchLzRCRWo4bzBGbEdpdC1iWHBBRUEhLzdfME8wS0JBNU4xRTBNSDJWMzZQMDAwMDAwMDAvQ0NhdkszNDUwMDAxMA!!/?WCM_PORTLET=PC_7_0O0KBA5N1E0MH2V36P00000000000000_WCM&WCM_GLOBAL_CONTEXT=/wps/wcm/connect/migration/sio/helse/tannlege/refusjon+tannlege

 8. Betaler litt under 5000 i mnd, og det funker fint 🙂 Man får nesten 20000 i august og januar, så sparer man litt av det har man noen ekstra tusen i mnd. Jobber på sommeren, men ikke ellers. Tror det handler mye om prioriteringer og sparing (bruker f.eks. lite på alkohol, sparer litt der:) Sier ikke at du bruker alle pengene på det altså, men tror mange studenter gjør det). Er uenig i at vi får lite, syns vi er sykt heldig som får så mye støtte for å gå på skole! Man klarer seg kanskje ikke 100%, og jeg ser at det blir en utfordring med 10000 kr i tannlegeregning om man ikke har noe i bakhånd. Så jeg forstår at folk mener at stipendet er for lite, men tror at dersom man prioriterer litt og innser at man kanskje ikke kan leve på samme måte som når man jobber 100%, så går det greit.

  1. supermarie

   Det er veldig sant, semesterstart-stipendet hjelper absolutt på en god del + at mange helt sikkert gjør som deg, jobber om sommeren 🙂 Jeg jobber 50% ved siden av studiene året rundt, så jeg sparer mye ved siden av å betale husleie etc etc, men jeg har tenkt fælt på hvordan heltidsstudenter får det til å gå! Men det er jo selvfølgelig mulig, hvis man er flink til å prioritere 🙂

 9. Jeg er fulltidsstudent, får 7500 i mnd og betaler 6000 i husleie. Å ha 1500 til overs hver måned som skal dekke transport (410), strøm og tv (2-300), mobilregning (400-800kr), i tillegg til innboforsikring, forsikring på bilen min som står hjemme, PLUSS MAT… det fungerer ikke. jeg har derfor bestemt meg for å flytte til studenthybel, hvor jeg skal betale 4500kr i mnd, Denne måneden får jeg min første lønn fra jobben! Frem til nå har jeg tatt fra sparekontoen min for å overleve, men det svir i hjertet hver gang.. Etter jul får jeg endelig råd til å leve!

 10. Jobber ikke ved siden av. Det tristeste er at økonomien hovedsakelig går ut over kostholdet (som blir veldig ensidig)

 11. Agnethe

  Jeg studerer og har ikke jobb, men jeg bor hjemme. Allikevel, det er ikke lett ettersom begge foreldrene mine har hatt jobb på ca 8-10 år. Jeg får heller ikke stipend siden jeg bor hjemme, er heldig og får 1000kr av min mors tante sånn at jeg kan betale for reiseutgifter til og fra skolen. Har også vært så heldig at jeg var så dum å gå ett år på høyskole i fjor og har nå en gjeld på opptil 250 000kr. Jeg var også så heldig at jeg sa opp plassen min for sent (1.juli FØR opptak begynner) så nå mener skolen at jeg må betale 52 000kr innen 15. November eller få en nedbetalingsplan på nesten 5000kr hver måned i 11 måneder. Så kjenner godt til hvordan din situasjon kan være/er. Stemmer på deg om du stiller til president!!!

 12. Er deltidsstudent og deltidsmedarbeider. Heheh.

 13. Marianne

  Jeg bor i Tsjekkia, haha! men DER går det akkurat rundt hvert semester så jeg slipper å jobbe. Løsningen er bare at Norge kutter alle priser til 1/3 av det de er nå 😉

 14. Akkurat nå går jeg to fulltidsstudier og jobber deltid ved siden av (bare ca 25% da), og det går faktisk helt fint! 🙂 Men det må jo selvsagt prioriteres da, og jeg har jo en sparekonto med lønn fra deltidsjobbslønn fra jeg var 15 som tappes litt for litt… Men må vel innrømme at det først og fremst er tida og ikke pengene som strekker til, haha! Så jeg klager ikke på stipendet jeg, skal jeg klage på noe er det vel at jeg valgte å ta to studier samtidig, men egentlig er jeg fornøyd med det og;)

  Men ser jo at mange av mine studievenner har sååå mye fritid, og heller ikke jobber om sommeren, så litt misunnelig kan man jo bli…

  Og forresten, tusen takk for masse bra lesestoff Marie, har blitt så glad i bloggen din!

 15. Jeg er helt enig i det du og ca 99% av alle studenter mener: støtten fra lånekassen er ikke nok til å leve på. Men er det ikke en grunn til at det heter nettopp “støtte”? Det er vel ingen som påstår at man skal kunne leve på kun de ca 7000 man får av lånekassen?
  Jeg er selv heltidsstudent og jobber ca to kvelder i uka i snitt (utenom eksamenstiden). I tillegg til dette har jeg jo et liv ved siden av studier og jobb, er ofte ute med venner og får tid til det meste av det som er viktig for meg. Jeg har en helt vanlig (kanskje til og med lav) timeslønn, men ender opp med ca 5000-6000 tusen i måneden fra jobben etter skatt. Med stipendet blir jo det MER enn nok å leve for!
  Det jeg ikke har skjønt er hvorfor studenter ikke skal trenge å jobbe? Jeg tviler på at den gjennomsnittlige student leser mer enn 40 timer i uka. De fleste studenter er jo også unge, spreke, har energi og vanligvis ikke barn. Hvorfor da ikke bruke noen timer i uka på å tjene penger, få arbeidserfaring og bli kjent med nye folk?! Så har man også noe å vise fram på cv’en når man skal ut i arbeidslivet etter endt utdanning.I ALLE andre land klarer studenter å jobbe ved siden av studier, hvorfor klarer ikke nordmenn det?
  Nei, jeg synes rett og slett vi nordmenn skal klage litt mindre og jobbe litt mer 🙂

  Og Marie: tusen takk for en helt fantastisk blogg. Din blogg er den jeg har lest i lengst tid og som alltid inspirerer meg!

  1. supermarie

   Veldig godt poeng! Jeg óg er for at man jobber ved siden av, men jeg forstår også de studentene som ønsker å fokusere 100% på studiene også, og for dem er vel støtten i laveste laget, når boligprisene er så høye som de er!

   Men ja, vi har det godt her i landet. Og jobb er både penger, erfaring og sosialt som du sier, jeg kan ikke se for meg en studiehverdag UTEN jobb ved siden av selv, i hvert fall!

   Tusen tusen takk! Så hyggelig å høre!

 16. Har sommerjobb, så har litt ekstra derfra 🙂 Ellers hjelper det på å studere på Island, betaler ca 3000 i leie i mnd, så jeg hadde kunnet leve ganske fett, hadde det ikke vært for at jeg har to hester og stalleie på 2000 kr i mnd.. :p

 17. Brukte nettopp dette regnestykke i en oppgave om politisk kampanje. Har en hybel til 5200kr, men hadde nok levd på havregrøt og vann hvis det ikke hadde vært for dimmepenger… Stor stipendet tok skolen, så ikke mye hjelp å få der heller… Helt idiotisk at vi bare for 300kr ekstra i måneden når det nye statsbudsjettet trår igang. Blir nok jobbsøking på meg etter eksamenstiden er over… :/

 18. Ingvild

  Jeg hadde ikke hatt sjans til å jobbe ved siden av studiene. Med 50-60 timer i uka på lesesalen, et introvert sinn og et behov for å være sosial er det rett og slett ikke nok timer i døgnet. Jeg lever på storstipendene, sommerjobb, bursdagspenger og lite utskifting i klær og sko! Haha.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *