How to survive in Oslo

For ikke så lenge siden hadde jeg skrivekløe og spurte dere på Snapchat (følg meg på superbrud hvis du ikke gjør det allerede) om hva dere kunne tenke dere å lese om, og det kom inn så mange gode tips til innlegg – tusen, tusen takk! Jeg tok skjermbilder av alle sammen, så har jeg dem, og skal skrive hver og en av dem.

Det var en som spurte om jeg kunne skrive en guide til hvordan man overlever i Oslo. Helt ærlig? Jeg kunne trengt en sånn guide selv, haha. Jeg har så vidt hodet over vann her inne, og hver gang noen spør meg om hvor jeg bor, og jeg svarer Oslo, kommer alltid «men bare midlertidig, altså» automatisk som en hale. Unnskyld, Oslove, men du er finest fra avstand. Altså, jeg trives mye mer nå enn i den gamle leiligheta – av åpenbare grunner (vi fryser ikke ihjel lenger,besvimer ikke i hasjlukt og møter ikke lenger skuddsikre vester på vei til jobb og skole, og nå sover vi faktisk om nettene) (har jeg forresten fortalt dere at han nordmannen som er tatt som gissel av IS bodde i samme borettslag som oss? Æh) – men byen i seg selv? Den spiser meg levende. Spiser av energien min, av horisonten min, alle de høye bygningene står i veien for utsikten fremover, jeg blir SPIST levende. Her er mine måter å unnslippe gaffelen på:

– Tenk positivt. For min del er det deilig å bare ha 10 minutter til jobb, 10 minutter til skole, 10 minutter ned til sentrum. Alt jeg trenger og alt jeg holder på med i hverdagen er innenfor en armlengde, og jeg har som dere vet prøvd ut pendlerlivet også, og uansett hvor kvalt jeg blir av denne byen, kunne jeg aldri tenkt meg å gå tilbake til dét livet. Fokuser på det som er positivt med å bo i Oslo for deg og ditt liv, og stick to that thought!

oslodaghh

– Kjenn på pulsen. Det skjer noe i Oslo HELE tiden, hele hele tiden, selv er jeg ganske dårlig på å delta, men hvis du roter litt rundt blant arrangementene som ligger ute på Face og ellers på Internettet? Det kryr! Utstillinger, konserter, kurs, debatter, det er alltid noe å finne på. Hvis dere vil kan jeg begynne å dele noen av arrangementene jeg finner som er interessante på Facebook-siden min? Det er typisk utstillinger som Targets, debatter om IS/Syria/Midtøsten, samtaler og møter med krigskorrespondenter, temaer og saker som er aktuelle og som passer inn under «Mediagic»-spalten min, egentlig. Legg gjerne igjen et ja hvis dere vil at jeg skal dele arrangementer med dere, så gjør jeg det HER!

– Riv deg løs fra autopiloten. DET sliter jeg med. Jeg står opp, drar på jobb/skole, drar hjem og leser pensum/trener/ser på TV, går og legger meg, og repeat. Jeg føler meg fanget i rutinene mine, og selv om jeg er klar over det, sliter jeg med å rive meg løs. Jeg har allerede nevnt èn ting man kan gjøre for å gjøre Oslo til et bedre sted, dra ut og delta på ting, men du kan også gjøre små ting som å gå en ny vei hjem fra jobb/skole, i stedet for å bruke en time på trening kan du bruke en time på å gå deg en tur i Nordmarka, stokk litt om på hverdagsrutinene dine. Marie, det gjelder deg òg.

oslsololol

– Ta pustepauser. Dra til en venn eller venninne som bor et annet sted for en helg, selv tar jeg frihelger hjemme hos støvet (mamma og pappa) og hos fin fyr med jevne mellomrom, HELT avhengig av mer landlige omgivelser og frisk luft i ny og ne for å overleve storbyen.

– Det er ikke for alltid. Hvis du bor i Oslo uten å egentlig trives så veldig? Tenk at det er midlertidig. Hva er vel ett år eller tre i den store sammenhengen? Ta det som en erfaring, en erfaring hvor du lærte at storbylivet ikke nødvendigvis var noe for deg, en erfaring hvor du hadde en spennende jobb, studerte noe interessant og utviklet deg selv. Enhver erfaring er gull verdt, både på godt og vondt, for den dytter deg videre i livet og lærer deg et eller annet. Lær av Oslo! Vi har jo virkelig hele samfunnet utenfor terskelen vår, fra hjemløse til de rikeste av de rike, fra medmenneskelighet på sitt vakreste, til ignoranse på sitt verste. Observer, lær og lev. Det er bare for en periode.

Hvordan overlever du en by eller en situasjon du ikke trives i? Del gjerne tips, vi er mange som trenger dem!

6 kommentarer

 1. Synøve

  Ææ, feel yah!
  Mitt beste tips er å finne noen steder, både områder og kafeer/parker/andre «bedrifter» å bli glad i. Personlig er jeg ikke noe bymenneske, men for eksempel i Oslo har jeg lært å bli glad i kafeer som skiller seg litt ut. Cocoa (på Birkelunden?) , BareJazz (Grensen), Stockfletz (?) (Prinsens gate) er gode eksempler. Matentuiasten i meg liker å være innom Gutta på Haugen (St.Hanshaugen) og diverse butikker som har litt annerledes mat. Ei venninne er glad i å dra til Deichmanske Bibliotek for å sitte der å lese og drikke kaffe. Kort sagt: ta seg litt tid til å utforske skattekammer etter hva man selv liker. 🙂

 2. Stine Friis

  Jeg elsker å bo i Oslo, og kunne aldri tenkt meg å bo noe annet sted. Liker den høye pulsen, og at jeg kan melde meg på hva som helst. Samtidig er det så godt å kunne «forsvinne» en helg, bare ikke gjøre noe som helst uten at noen vet det. Gå på kafe alene eller bare vandre uten å støte på noen man kjenner. Jeg trenger å være i mitt eget hode veldig mye, og savner overhodet ikke å bo i en liten by – hvor hver enkelt blir så veldig synlig 🙂 Liker å ikke kjenne alle som jobber i alle butikkene for eksempel, bli mindre kleine situasjoner av det. Hehe.
  http://www.stinefriis.com

 3. Mitt beste tips er å ikke bo midt i gryta. Jeg har bodd så mange steder i Oslo; Grünerløkka (Fagerheimgata faktisk!) , Sofienberg, Majorstua, Tøyen, Bislett – men valget om å flytte til Østensjø var det beste på lenge. Du trenger ikke bli en pendler av det, å bo en 15 minutters t-banetur fra sentrum er nok til å få fine turområder, et område fritt for typiske bygater og med veier som minner mer om de du finner i distriktene, med rekkehus og eneboliger og mindre leilighetskomplekser som nærmeste naboer, og likevel med nærhet til en matbutikk og kollektivtransporten. Det gjør SÅ mye med den mentale helsa for noen som ikke takler den indre byens støy, stress og hastighet så godt. Det gir også mer bolig for pengene. Du er velkommen på besøk og en tur rundt Østensjøvannet anytime, superbrud!

 4. Hedda Ingeborgvik

  Åhhh, jeg skjønner så godt hva du mener. For å være helt ærlig så hæler jeg ikke Oslo selv! Det blir for mye for meg! Blir liksom bare en i mengden, og alt blir så upersonlig. Kult å være der på bloggoppdrag ei helg nå og da, men det holder liksom! KOM HIT TIL TRONDHEIM <3

 5. Carina Behrens

  JA! Del gjerne arrangementer på Facebook-siden din (og si ifra om du trenger en date på noen av de)! Og dette var et fint innlegg. Likte spesielt det siste: det er ikke for alltid. Selv om jeg er redd det er det…

  http://carinabehrens.com

 6. Anne Lene

  Følte bare for å kommentere her at jeg elsker Oslo! Det er min favorittby i hele verden fordi det er en akkurat passe liten storby. Stor nok til å alltid kunne gå seg vill og oppdage nye steder, men liten nok til å kunne møte kjentfolk på gata.

  http://anneleneh.blogspot.com/

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *