Leaving

Jeg er på Gardermoen. På bussen hit satt jeg og dro fingeren gjennom nyhetsstrømmen på Facebook og følte meg dårlig og trøstesløs og jeg kjente at tankene mine blandet seg med hjertesukk, og ble til tårer. Søtti mennesker funnet døde i en lastebil i Østerike. Fredrik Græsvik publiserer et bilde av togstasjonen i Budapest, som har blitt en flyktningleir, jeg deler bildet med vennene mine og får èn like.
Legger jeg ut et bilde av en palme får jeg hundre.

Til daglig går jeg rundt med et slags filter, hvor jeg observerer all elendigheten som mediene bringer hjem til oss, men den når liksom ikke helt inn, jeg klarer ikke å ta det inn over meg, alt som skjer i Europa om dagen, i Syria, i Tyrkia, listen over land og tragedier blir bare lenger og lenger. Jeg er nødt til å ha det filteret for å overleve, for ikke å bli gal. Men noen dager slår filteret mitt sprekker – som i dag – og det dystre verdensbildet raser over meg i tusen biter, som små skarpe piler som treffer meg i hver tanke og følelse, og jeg blir overveldet av alt som foregår der ute, jeg får fysisk vondt av å tenke på de søtti menneskenes siste minutter og desperate kamp for å slippe fri, jeg føler meg maktesløs når jeg ser familiene på togstasjonen i Budapest og hvilke tanker om fremtiden de måtte ha – eller ikke ha. De er (og var) ute på sine reiser, og her sitter jeg på flyplassen for min egen. De reiser fordi de frykter for livene sine, jeg reiser for å nyte mitt. Verden er FAEN så urettferdig. Og alt føles meningsløst.

Men herregud, Justin Bieber har sluppet ny låt og Instagram har fått ny funksjon! Så da blir vel helga god allikevel.

(Ta vare på hverandre! Og sett pris på det fine og gode i livet. Vi er faen så heldige.)

7 kommentarer

 1. Synnøve

  Takk for at du med fine ord minner oss på hvor heldige vi er 🙂

 2. Bussturer gir mye tid rom for tenking. Verden er så vond og vakker… Dette treffer så veldig. Trengte den siste setningen her jeg sitter i min boble og synes verden er urettferdig fordi hjernen mitt ikke forstår konseptet matematikk…

 3. Gunhild

  Hei Marie! Jeg har det akkurat likt som deg, skulle ønske de som ikke ser ut til å bry seg om hva som skjer rundt om i verden også kunne blitt berørt, slik at vi kanskje kunne blitt litt mindre overfladiske. Dette bør du lese: http://nouw.com/belindajakobsen/the-sad-truth-about-today39s-world-20206699
  Håper du får en fin tur!

 4. Du kunne ikke få sagt det bedre… Hater at media kan ha så store kontraster, og samtidig late som om den ikke finnes

 5. I India er to søstre, den ene 15, dømt til gruppevoldtekt og naken skamgange gjennom byen, fordi broren stakk av med ei dame fra en annen kaste som var blitt tvangsgiftet til en annen. Verden er gal. Verden er gal og vi lukker øynene fordi det ikke angår oss. Vi trenger ikke å ta inn flyktninger, for da får verdens rikeste land litt mindre penger å rutte med, og det angår oss ikke, så hvorfor skal vi gjøre det? Det majoriteten ser ut til å ikke forstå er at når en hel verden er på flukt, kommer problemet til å løpe med en rambukk inn i fornektelsen vår før eller senere, enten vi liker det eller ikke. Dette handler ikke bare om situasjoner her og nå, vi er en klode i krise, og her sitter vi og snur ryggen til. Jeg får så vondt så langt inn i sjela at jeg vet ikke hvor jeg skal gjøre av meg, så derfor blir jeg litt glad over at instagram har ny oppdatering, for det er noe lite og konkret jeg personlig kan forholde meg til for å prøve å bevare hodet. At hele verden ser ut til å ha blitt gal er så høytsvevende at jeg bare sitter overveldet tilbake, maktesløs mot alt som herjer og blir sakte gal sammen med den.

 6. Jeg er så enig det du skriver! Jeg deler på facebook at jeg endelig har ferie og skal ut å reise, 70 likes. Jeg deler en godt skrevet artikkel om flyktningesituasjonen i dag, 3 likes. Trist at det er sånn, men det er kanskje sånn vi har blitt, stenger det vonde og forferdelige ute. Fordi vi kan. Jeg håper og tror at det ikke er fordi vi ikke bryr oss. Det blir kanskje bare litt for mye av det vonde noen ganger.

  Ha en fin reise 🙂

 7. Martine Grorud

  Det er så sant det du skriver! «jeg deler bildet med vennene mine og får èn like.
  Legger jeg ut et bilde av en palme får jeg hundre.» Den setningen der traff meg. Har ikke ord.

  God tur! 🙂

  http://www.martinegrorud.blogspot.com

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *