Learn from my mistakes

Kjære studenter og andre innflyttere! Her er noen tips og råd til ting dere må huske på før dere bestemmer dere for en leilighet:

– GOOGLE UTLEIEREN før dere bestemmer dere for å ta over! Hadde vi gjort det før vi hoppet i taket av glede over å få vår første leilighet sammen i Oslo, hadde vi funnet tweets om hvor useriøs og motvillig folkene i Oslo Eiendoms-Invest er, og da hadde vi muligens fortsatt bodd lykkelige i et annet rede i hovedstaden, og ikke bannet oss gjennom et helt år med kulde, overprising og dårlig, dårlig, dårlig oppfølging av utleieselskapet.

– Forhør deg om nabolaget. Hver gang noen spør meg hvor i Oslo jeg bor, og jeg svarer, reagerer de med store øyne og ber til høyere makter om at jeg tar taxi hjem om kveldene og aldri går alene. Sjekk litt rundt med de som allerede bor i Oslo, de kan helt sikkert hjelpe deg med å peke ut de verste strøkene! (Når det er sagt: nabolaget i Fagerheimgata, i bunnen av Thorsovdalen, er IKKE et ålreit nabolag, med mindre du elsker lukten av sterk hasj, synet av politimenn i full utrykning med skuddsikre vester, menn som urinerer på husveggen (og ved inngangspartiet om sommeren, sånn at sola steker på det dagen lang og gjør lukta enda strammere enn den er), rop og bråk om nettene, og listen fortsetter til den dagen vi dør – STYR UNNA det strøket, virkelig)

rara

– Dobbeltsjekk prisen! Hvis dere er flere som leier sammen – forsikre dere om at dere får oppgitt samme månedspris. Finn-annonsen til igloen vår sa ca 11 000,- i måneden. Jeg dro alene på visning, og fikk oppgitt muntlig en pris rundt 12 090,-, og det skulle inkludere alt: varme, trappevask, varmtvann, «ingen overraskelser», sa han. Og så stresset utleieren noe voldsomt med at vi skulle skrive under etter å ha takket ja, og jeg var i Fredrikstad og feiret bursdag og kunne ikke dra inn til Oslo, og samboeren min var på jobb og kunne egentlig ikke hun heller, men hun måtte jo, så signeringen foregikk i utleierens bil i hui og hast mens hun egentlig var på jobb, og dermed gikk underskriften med på en leiepris som var 2000,- høyere enn den jeg fikk oppgitt på visning. Det er en dyr lærdom! Og en særdeles ufin måte å drive butikk på, Oslo Eiendoms-Invest! Selv om jeg er enig i at det i bunn og grunn var vi som var naive som forventet at den muntlige prisen også ble den skriftlige…. (Vi spurte utleier om hvorfor prisen plutselig steg fra 12 til 14 000,-, og da henviste selvfølgelig fyren bare til kontrakta, som vi jo hadde signert, og brydde seg ikke)

– Ta bilder av leiligheten før dere tar over, sånn at utleieren ikke kan ta dere på noe dere ikke skal bli tatt på

– Kjenn på vinduene, at vinden ikke blåser tvers igjennom…. Da går dere nemlig en iskald vinter i møte, og da hjelper det ikke at «varme» er inkludert i den skyhøye leia, for det BLIR. ALDRI. VARMT.

Har dere noen flere erfaringer å dele, kanskje? Skriv dem i kommentarfeltet! Det nærmer seg august og skolestart og jeg er sikker på at det er mange som er på vei til en ny by og skal leie for første gang, og jeg kunne iallfall ønske at noen hadde fortalt meg alt dette før jeg falt inn i klørne til et hvilket som helst utleiefirma.

8 kommentarer

 1. Bra du skriver dette så andre kan unngå å gå i fellen til utleierne. Har vært heldig så langt selv, med unntak av den dotten jeg måtte ringe gang på gang for å få han til å forstå at jeg måtte ha tilbake depositumet mitt…

 2. Susanne

  Se etter mugg på visning! Mørke flekker kan være tegn på mugg. Det fikk vi oppleve da vi leide i Bergen, hele baderomsveggen og taket var fullt av mugg og kjøkkenbenken var gjennområtten og stinka. Da vi gjorde utleier obs på dette satte de inn en liten metallbit i den råtne benken så ikke rørene skulle brekke da vi snudde på krana.. Ingenting annet ble gjort, men det er viktig å huske at det er utleier som skal ta slike utgifter.

 3. Så bra at du advarer andre og gir råd!!:) Håper du finner et fint og bra sted å leie neste gang <3 Lykke til!:)

 4. Bra du deler dine erfaringer, jeg hadde ikke hatt noen peiling hvis jeg skulle ha flytta til en by. Nå skal jeg heller ikke det (hvertfall ikke de første årene), men det er såå mange som flytter inn til byene nå. Bra tips 😉
  http://www.esterdahl.net

 5. Noen tips fra meg:
  – At utleier er eiendomsmegler trenger ikke bety seriøsitet.
  – Se ALLTID etter mugg. I kriker og kroker, under kjøkkenskap og alle steder det kan tenkes at fukt kan samle seg.
  – Forhør deg om andre i samme hus har signert samme husreglement. Vi signerte på at det ikke var lov med husdyr eller røyk inne, mens han under oss hadde hund som tisset i fellesgangen og røyka som en skorstein slik at det seiv opp på soverrommet vårt.
  – Snakk med naboene før du signerer. Hvordan er de? Kanskje noen av våre naboer ville ha frarådet oss å flytte inn om vi hadde pratet med dem på forhånd. Snakk evt. med andre som har erfaringer fra samme hus/strøk.
  – Prøv å lage deg et bilde av utleier; bryr h*n seg overhode om leiligheten? Er huset/leiligheten godt ivaretatt? Min erfaring ble at huset vi leide i var i dårlig stand og så svært shabby ut. Da vi meldte fra om sopp i kjøkkenbenk, lekkasje på badet og over senga(!) på soverommet brydde han seg ikke og gjorde ingenting for å bedre. Hadde vi sett oss om to ganger før vi signerte hadde vi kanskje sett standen til huset og at dette ikke var et hus som ble nøye prioritert av ham. Vi falt for «eiendomsmegler»-kortet og tok alt for god fisk.
  – Sjarm er ikke alt. Leiligheten var superkoselig, men vi glemte å tenke praktisk. Se etter feil og mangler, hva kan man leve med? Hvilke feil har evt. blitt reparert og hva er sannsynligheten for at dette skjer igjen?

 6. supermarie

  Comments are coming soon!

 7. Karoline

  Ah.. Dette! Hadde jeg visst alt (les: ikke vært så naiv som jeg/vi var) dette før meg og venninne bestemte oss for å flytte sammen i en tilsynelatende perfekt leilighet for et par år siden, så hadde jeg kanskje ikke måttet ligge influensasyk hele november-februar. Vi gjennomgikk alt det over! Og det var ikke noe greit.

  I tillegg hadde vi blitt enig om at vi skulle flytte ut i juni, i stedet for august. Så i kontrakten stod det at juni var måneden kontrakten gikk ut. Likevel måtte vi betale to måneder ekstra (hele august måtte vi dekke også..), fordi vi «ikke hadde gitt beskjed at kontrakten fortsatt var gjeldene, og at vi ikke hadde ombestemt oss». Så for en student, ble de ekstra kostnadene ganske mye – og alle ferieplanene mine gikk i vasken grunnet x-antall tusen mindre på konto enn antatt. Arh. Noen utleiere er SÅ kjipe. Og nærmest umenneskelig opptatt av penger og deres egne fordeler.

 8. Alexander Gjendem Gjørven

  Bra innlegg! Det finnes desverre mange dårlige utleiere der ute, og jeg har opplevd en del forskjellig selv. Jeg har startet http://www.hybelrating.no for å gjøre leiemarkedet mer rettferdig, legg gjerne inn vurderingen av dette leieforholdet der 🙂 God sommer 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *