Bringing the war home

Hallo! Takk for at dere underholdt dere selv her i dag, det var gøy å logge på til så mange spørsmål! Jeg har begynt å svare, og tenker å legge ut første del i morgen.

2015-05-20 10.26.02 1

I dag var så bra. Bra dag på jobb – og full av møter, jeg elsker møter! Og etter jobb var det Korrespondentsamling hos NRK, hvor forbildene mine satt som perler på en snor i Store Studio. Jeg har ikke tenkt så mye på hva jeg skal bli når jeg blir stor på en stund, men i dag ble det kastet en hel innsjø av bensin på krigsreporterbålet – igjen. Det er noe i meg som hele tiden dras mot det yrket. Det er det, mer og mer. Pennen min brenner i meg, og søker noe større, noe viktigere, noe helt nødvendig. Noen MÅ gjøre den jobben disse menneskene gjør, noen må fortelle om tragediene og det som foregår der ute i verden, det er så himla viktig at noen tar opp pennen og skriver hjem, og er elendighetas sekretær, sånn at vi som leser referatene deres her hjemme kan velge å gjøre noe med dem. Ta tak i dem og jobbe for en bedre verden, gjennom engasjement, gjennom veldedighet og gjennom demonstrasjoner. Stå opp for det vi tror på, og slå ned på det som er urettferdig og feil.

Det er så inspirerende at de vier – nærmest ofrer – livene sine for å fortelle oss historier fra de som ikke er i stand til å fortelle dem selv, enten fordi de ikke har en stemme å nå ut med, de har ikke penner, de har ikke Internett, eller de har ikke ytringsfrihet og mulighet i det hele tatt, fordi styresmaktene vrir på alt som sies og blir sagt, og slår ned på det de ikke vil høre om. Det er noe i meg som brenner for disse historiene, UNNSKYLD mamma! Men det er det.

2015-05-20 10.26.03 1

Etter å ha hørt på korrespondentene et par timer, var det matservering og mingling utenfor, og jeg gikk målbevisst mot Kristin Solberg for å høre hvordan hun har kommet seg dit hun er i dag. Hun er bare så vidt over tredve, men har allerede dekket Afghanistan og hardt rammede områder i årevis. Helt siden hun var på min alder, fikk jeg vite i dag – tjuefem år. Da reiste hun alene til India som frilanser, hun bestemte seg bare for å GJØRE noe og ikke sitte hjemme og «vente på å bli oppdaget», vente på å få muligheten til å bli sendt ut. Så hun dro. Helt alene. Til India. Uten en redaksjon i ryggen. Skrekkblandet fryd, ass, jeg har reist mye alene rundt til steder som ikke er så innmari avslappende å reise til, men å bare reise ut i et fremmed land som ikke snakker engelsk for å leve av å skrive, på den måten? Jeg vet ikke. Øynene fulle av beundring, men jeg vet ikke om jeg har det i meg. Ikke nå. Jeg ville foretrukket å vite at jeg har en redaksjon som bryr seg og som gjør noe hvis noe skulle skje, men igjen – hvor lenge skal man sitte og vente? Man blir ikke en del av en redaksjon just like that, det krever erfaring, utdannelse, flere år på baken, Sidsel Wold fortalte meg i sin tid at de yngste som ble sendt ut av NRK var rundt 35 ++. Det er ti år til, det! Jeg har ikke ti år til et venterom i livet mitt. Det har jeg definitivt ikke.

2015-05-20 10.26.04 1

Egenskapene jeg spurte etter, om hvordan en korrespondent bør være, ga meg derimot håp igjen. En må ikke være redd for å reise alene, sa hun. Man må være litt uredd. Det er jeg. Uredd, men ikke dum. Og man må være åpen. Uten fordommer, med et åpent sinn for de man møter. Jeg har det. Og man må kunne formidle noe. Og det tror jeg at jeg kan, etter å ha blogget aktivt siden totusenogåtte, ut til flere tusen lesere hver uke. NOE klarer jeg å formidle, hvis ikke hadde dere ikke hengt her, tenker jeg.

TAKK til NRK for at de arrangerer ting som dette. Jeg sitter igjen full av beundring, respekt og ny inspirasjon til å komme meg opp og frem, og ut. Jeg må bare fullføre det jeg har begynt på her hjemme først.

Hva har dere gjort i dag?

Use the button in the right corner to translate into your language

7 kommentarer

 1. Så utruleg bra opplegg! Ser absoulutt for meg at du kan bli korrespodent, du er GOD på å formidle. Dritgod faktisk. Kristin Solberg er inspirerande, og eg hadde ikkje blitt overraska om du hadde gjort noko liknande ho gjorde. Du er tøff, og uredd, som du skriv sjølv, det har du jo vist med verdsreisa og ståpåvilja du har i kvardagen er óg bra. Du kan om du vil og prøver, det er eg overbevist om!

  (Såg deg på kveldsnytt! (Måtte sjekke ut etter eg såg kommentar på facebook) Du blir ein bra korrespodent om det er penn eller mikrofon i handa!)

  Eg har jobba, ete grandis og planlagt padle kano-/fjelltur med veninne. Gler meg til det ass!

 2. Det virker som et aldeles bra opplegg! Bra skrevet av deg, du formidler så veldig bra. Har absolutt ingen tvil om at du kan drive med det om det blir det etter hvert! ♥

  Har vært i min egen boble i dag med boklesing og mye grubling 🙂

 3. Åh, så spennende! Skulle ønske jeg hadde fått med meg at dette foregikk i går, jeg vil og! Takk for inspirerende innlegg – nok en gang!

 4. Åh, for et utrolig spennende opplegg! Synes absolutt du bør spinne videre på tanken om å skrive fra elendigheta, du fyller i aller høyeste grad alle kravene. Du er så utrolig flink til å formidle ting på en måte som gjør det lett å forstå, samtidig som det du skriver treffer meg rett i hjertet. Og du har helt rett, selv om det er et farlig og skummelt (og kjempespennende!) yrke, er det jo noen som må fylle den jobben også. Jeg heier iallefall på deg, you go girl!

  Og tenk å snakke med Kristin Solberg da – misunnelig til tusen!

 5. Jaa, dette virket kjempespennende! Jeg synes det er så kult at NRK arrangerer slike ting. Fikk ikke tatt turen selv, men det virker jo som at du fikk veldig godt utbytte – så flott!

  Ha en fin dag!

  Synne
  http://www.etdrysskanel.com

 6. Camilla

  Høres ut som et bra opplegg! Elsker den følelsen man får når man blir inspirert og merker at det er noe man har ordentlig lyst til å gjøre! Tror nok du hadde passet som utenrikskorrespondent!:D

 7. Hei, jeg følger bloggen din på RSS og de siste dagene har ikke hele bloggpostene kommet opp i RSS-feeden.. Får bare opp den første setningen. Har du endret noe? Synes det er veldig greit å kunne lese på RSS 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *