Women

Et lite utvalg av utrolige kvinner som skal leve videre i all evighet, gjennom oss, via våre lepper og historiene vi gjenforteller, og gjennom den inspirasjonen de enda gir til millioner av bankende pikehjerter verden over.

Marie Colvin

MARIE COLVIN 1956 – 2012
Marie var en prisbelønnet krigsreporter fra USA. Hun jobbet for britiske The Sunday Times fra 1985 og frem til den dagen hun døde. Hun ble drept i et granatangrep i byen Homs i 2012, mens hun dekket opprøret i Syria.
Colvin studerte på Yale, og var kjent for sin sterke personlighet og etablerte seg raskt som en «bråkmaker» på campus.
Hun mistet synet på sitt venstre øye under dekningen av borgerkrigen på Sri Lanka i april 2001. Hun ropte  «journalist, journalist!» men ble allikevel angrepet av en rakettgranat og senere uttalte hun at han som skjøt visste nøyaktig hva han gjorde. Til tross for de alvorlige skadene hun pådro seg i angrepet, klarte hun å skrive en 3000 ord lang artikkel fra krigen, og levere i tide før deadline. For. en. dame.

Colvin noted the importance of shining a light on «humanity in extremis, pushed to the unendurable», stating «My job is to bear witness. I have never been interested in knowing what make of plane had just bombed a village or whether the artillery that fired at it was 120mm or 155mm. source

frida-kahlo

FRIDA KAHLO 1907 – 1954
Frida Kahlo var en meksikansk maler som lot penselen formidle hennes personlige erfaringer, livsvarige smerter fra en bussulykke hun var med i som 18 åring, og skildringer fra det harde som livet kvinner levde. Hun var åpent biseksuell og hadde et turbulent liv og ekteskap, noe som ofte gjenspeilet seg i maleriene hennes.

Frida has been described as: «…one of history’s grand divas…a tequila-slamming, dirty joke-telling smoker, bi-sexual that hobbled about her bohemian barrio in lavish indigenous dress and threw festive dinner parties for the likes of Leon Trotsky, poet Pablo Neruda, Nelson Rockefeller, and her on-again, off-again husband, muralist Diego Rivera.» (source)

She normalized sadness and isolation. She once spoke about painting self-portraits because she was alone quite often and knew herself best, also she felt that she was strange.

«I used to think I was the strangest person in the world but then I thought there are so many people in the world, there must be someone just like me who feels bizarre and flawed in the same ways I do. I would imagine her, and imagine that she must be out there thinking of me, too. Well, I hope that if you are out there and read this and know that, yes, it’s true I’m here, and I’m just as strange as you,» Kahlo once stated.

Her constant assessment of the human condition and of the condition of her emotional and psychological state in her artwork is what makes her work eternal. Kahlo may have never wanted to return, but her work wakes her anytime it touches a new individual. (source)

049499f6c59597b625b894635c69649d

ELSIE «POPPY» MACKAY 1893 – 1928
Elsie Mackay var en pioneer som døde i forsøket på å bli den første kvinnen som krysset Atlanterhavet. Hun ble født i India, datter av en britisk kolonist, og viet livet sitt til skuespill og interiør, før lidenskapen for flyging tok over. En lidenskap hun måtte betale dyrt for.

In 1923 she took up flying, gaining her pilot’s licence at the De Havilland Flying School, probably the second woman since World War I after ‘Mrs Atkey’ bought a plane, and expressed a determination to be the first woman to fly the Atlantic. She was regarded as a contemporary role model amongst women, with dark looks, graceful manner, and a habitually well-dressed and bejewelled appearance. She was noted for driving her Rolls-Royce at great speed and was a familiar sight in her Avro biplane in the skies over South Ayrshire and Wigtownshire. She even participated in an «outside loop», the most dangerous of all stunts in air, with Capt. E.C.D. Herne as her pilot. During this manoeuvre her safety-strap broke but she clung to bracing wires while her body swung outside the plane like a stone twirled on the end of a piece of string. She was one of the first women in Britain to gain her Royal Aero Club pilot’s licence and was later elected to the advisory committee of pilots to the British Empire Air League. source

To women, though, flying was something more. Still hemmed in by all sorts of restrictions, still valued for looks and decorative skills, still steered toward passive accomplishments, for women it was the ultimate escape: total freedom, total mastery — no interference. Total liberation. Women who became pilots won something additional along the way: respect. Soruce: Susan Butler, “East to the Dawn: The Life of Amelia Earhart” (1997)

Til alle flotte, deilige, inspirerende, sterke og tøffe og hardtarbeidende kvinner der ute i verden: GRATULERER MED DAGEN!

HAPPY WOMEN’S DAY!

Photo: 1 newsday.comlatinpost.com, credit: Howard Schnapp2 latinpost.com

3 kommentarer

  1. For en fin og inspirerende liste!

  2. Flott innlegg om sterke kvinner! ❤️‍

  3. Forsvarsfrue

    Wow.. For et fint innlegg! Og Marie Colvin – for en dame!! <3

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *